ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Kasım 2014 Pazartesi 16:59

Böbreğinden çıktı

Böbreğinden çıktı

Bitlis’in Güroymak ilçesinde karın ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran bir kişinin sağ böbreğinden 794 adet taş çıktı.


Güroymak ilçesinde ikamet eden 49 yaşındaki 5 çocuk babası Sabri Tokay, geçtiğimiz günlerde Bitlis Devlet Hastanesi’ne karın ağrısı şikayetiyle başvurdu. Burada üroloji doktoru Op. Dr. Kutlu Teberik tarafından muayene edilen Tokay’ın sağ böbreğinde çok sayıda taş olduğu belirlendi. 13 Kasım günü ameliyata alınan Tokay’ın böbreğinden tam 794 taş çıkartıldı. Ameliyatın ardından sağlığına kavuşan Tokay, taşları görünce şaşkına döndü.

Ameliyatı yapan Op. Dr. Kutlu Teberik, taşların hastanın idrar yollarını tıkadığını belirterek, “Daha önceki muayenelerde böbreğini kaybedeceği vurgulanan hasta, ilk etapta tedaviye çok kuşkuluydu. Daha sonra hasta ile olan görüşmelerimizde böbreğini kurtarmak adına nefrolitotomi ameliyatının en uygun ameliyat olacağına karar verdik. Ameliyat öncesi gerekli hazırlıklardan sonra 13 Kasım tarihinde hastamızı ameliyata aldık. 2 saat süren bir ameliyat oldu. Böbreğinden çok sayıda taşı çıkarıp, tamir ettik. Taş sayısı o kadar fazlaydı ki böbrek içinde akımı engellemekteydi. Bu taşları ortopedi küreği ile çıkarmak zorunda kaldık. Daha sonra hastane personelimizin merakı üzerine yaptıkları sayımda irili ufaklı 794 tane taşın çıktığını gördük. Bu şekilde bir ameliyatı başarı ile tamamladığımız için hem gururlandık hem de sevindik. Daha sonra yaptığımız tetkiklerde sağ böbreğinde herhangi bir taş kalmadığını ve böbreğin normal fonksiyonuna devam ettiğini saptadık. Operasyon esnasında herhangi bir komplikasyonla karşılaşmadık. Ameliyat esnasında bize yardımcı olan değerli hemşirelerimiz ve anestezi uzmanımız Mustafa Devrim Piroğlu ile birlikte hastanın böbreğini kurtarmış olmanın sevincini ve gururunu yaşadık. Bize bu ameliyatı Bitlis’te gerçekleştirebilmek için uygun koşulları sağlayan Başhekimimiz Erdal Dilekçi’ye teşekkürü bir borç biliriz” diye konuştu.

Bitlis Devlet Hastanesi Başhekimi Erdal Dilekçi ise, hastanelerinde bu gibi ameliyatların başarılı bir şekilde sonuçlanmasından dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederek, “Hastanemizde 74 uzman doktorla hizmet vermekteyiz. Şu anda cerrahi branşlar anlamında herhangi bir eksiğimiz bulunmamaktadır. Tek başına doktorlarımızın olması pek bir anlam ifade etmiyor. Burada bize düşen kısım, doktorlarımızın hizmet alanlarını genişletmektir. Cerrahi branşlar anlamında son dönemde ameliyathanelerde ve yoğun bakımlarda ciddi derecede yatırımlar yaptık ve şartlarımızı iyileştirdik. Şu anda 6 ameliyat salonumuz ve 12 yoğun bakım yatağımızla hizmet vermekteyiz. Hastanemizde doktorlarımız bölgede çok ciddi ve hatırı sayılır ameliyatlar yapmaktadırlar. En son üroloji uzmanımız çok ciddi bir ameliyat yaptı. Çok fazla sayıda böbrek taşı olan hastamızı ameliyata aldı. Bizim doktorlarımızın çalışmalarını destekleyen bir düşüncemiz var. Bu düşüncemizle de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Doktorlarımızı da tebrik ediyorum” diye konuştu.

Sağ böbreğinden 794 taş çıkan Sabri Tokay da, daha önce birkaç defa Van’a tedaviye gittiğini, ancak Bitlis Devlet Hastanesi’nde ameliyat olmaya karar verdiğini belirterek, “Ben muayeneye geldiğim zaman hocamla birebir görüştüm. Doktorla biraz diyalog yaşadım ve iyi bir doktor olduğunu anladım. Van’a gittim birkaç sefer, hatta yatışımı da yaptım. Ama ameliyat olmadan buraya geldim. Kutlu hocamın başarılı bir doktor olduğunu fark edince onda ameliyat olmaya karar verdim. İyi ki de onda ameliyat olmuşum. Başarılı geçti, çok şükür şu anda iyiyim” dedi.








KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER