ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Mart 2014 Salı 07:32

BMGK Ukrayna için toplandı

BMGK Ukrayna için toplandı

Ukrayna'daki gelişmeler değerlendirildi.


Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Ukrayna'da görevinden azledilen Viktor Yanukoviç'in Rusya'ya mektupla başvurarak Ukrayna'nın sivil savaşın eşiğinde olduğu gerekçesiyle Putin'den Ukrayna'da askeri güç kullanmasını istediğini söyledi.

TRTHaber'in haberine göre, BMGK'da, Ukrayna'daki gelişmeleri değerlendirmek için Rusya'nın talebiyle düzenlenen toplantıda konuşan Churkin, Yanukoviç'in 1 Mart'ta Putin'e mektup gönderdiğini ve Rusya'yı göreve çağırdığını kaydetti.

Yanukoviç'in mektubunda, "Ukrayna sivil savaşın eşiğinde, Ülkede kaos ve anarşi var. İnsanlar dilleri ve politik görüşleri nedeniyle işkenceye maruz kalıyor. Bu nedenle Rusya Devlet Başkanı Putin'i Ukrayna'da meşruiyet, barış, hukuk ve sükunu sağlaması için askeri güç kullanmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandığını anlatan Churkin, Rusya'nın bu mektuba cevap verdiğini söyledi.

Ukrayna'da Rusça konuşan vatandaşlar ile etnik Rusların güvenliklerinin tehlike altında olduğunu savunan Churkin, "Biz vatandaşlarımızı ve azınlıkları koruyoruz. En önemli hak olan yaşam hakkını savunuyoruz. Rusya'nın tüm faaliyetleri meşrudur" dedi.

Ukrayna'da "aşırı grupların ve Rus azınlık karşıtı ultra-milliyetçi silahlı teröristlerin" Rus azınlığı ve Rusça konuşan vatandaşları tehdit ettiğini, Kırım'daki Rus filosunun tehlike altında olduğunu savunan Churkin, Ukrayna'daki gelişmelerin Rusya'nın duruma müdahil olmasını gerektirdiğini kaydetti.

"RUSYA'NIN İDDİALARI HAYALİ"

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da, BMGK'da yaptığı konuşmada, Rusya'nın gündeme getirdiği iddiların dayanağı ve kanıtı olmadığını savundu.

Ukrayna'da, Rusya'nın askeri güç kullanmasını meşru hale getirecek bir durum olmadığını ifade eden Power, "Ukrayna'da etnik Rusların ya da Rusça konuşan Ukraynalıların tehlike altında olduğunu gösteren hiçbir delil yok. Rusya'nın askeri faaliyetleri insan haklarını koruma misyonu değil uluslararası hukuk ile Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin ihlalidir" diye konuştu.

Rusya'nın "hayali tehdit" iddialarını kullandığınıiddia eden Power, "Rusya, Ukrayna'da yeni kurulan Hükümeti beğenmeyebilir ancak bunu silahlı müdahale ile gösteremez" dedi.

"ORDUMUZ HAZIR"

Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev iseyaptığı konuşmada, Ukrayna topraklarında bulunan Rus askeri unsurlarına ilişkin bilgi vererek dış yardıma ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Kendisinin de Rusça konuşan bir Ukraynalı olduğunu belirten ve konuşmasının ikinci bölümüne Rusça devam eden Sergeyev, "Ben de Rusça konuşuyorum ama kimseden yardım istemiyorum" diye konuştu.

Ülkedeki gelişmeleri incelemek için uluslararası arabulucu ve gözlem misyonu oluşturulması teklifini yineleyen Sergeyev, ülkede azınlıklara yönelik tehdit olmadığını dile getirdi.

Rusya'nın Budapeşte Memorandumu'nun imzacıları arasında bulunduğunu ve Ukrayna'nın egemenliğinin garantörlerinden olduğunu anlatan Sergeyev, "Ama Rusya Ukrayna'nın egemenliğini ihlal ediyor. Ordumuz müdahaleden hep kaçındı ama operasyon için tam hazır bir durumda" dedi.

Sergeyev, Rusya'nın 24 Şubat'tan bu yana Ukrayna'da yaklaşık 16 bin ek asker görevlendirdiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER