ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 16:33

Bitlis'in kültürü Ankara'da sergileniyor


Ankara'da 'Bitlis Tanıtım Günleri' Atatürk Kültür Merkezi’nde(AKM) başladı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Kadın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in de açılışına katıldığı etkinlikte, ‘Bitlis’ten Dünyaya Işık Saçanlar: İdris-i Bitlisi’den Said Nursi’ye’ konulu sempozyum da düzenlenecek.

Bitlis’in kültürünü Ankara’ya taşıyan organizasyon, 7 Nisan’a kadar devam edecek. Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, AK Parti Bitlis milletvekilleri Vedat Demiröz ve Vahit Kiler konukları ile yakından ilgilendi. Bitlis’in önemli lezzetlerinden olan ‘Büryan Kebabı’ için AKM girişinde tandır kuruldu.

"BÖLGENİN SADECE EDEBİYATINI YAPTILAR"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yaptığı konuşmada, geçmişte bölgenin büyük bir ihmale uğradığını söyledi. Yılmaz, "Bölgenin edebiyatını yapmışlar, romanını yazmışlar, hikâyesini söylemişler, sinema filmini çekmişler ama gerçekten gelip yatırım yapmamışlar” ifadesini kullandı. Türkiye’nin mayasında kardeşlik, birlik ve beraberlik olduğunu belirten Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti: Uzun süre bölgemizde yaşanan terör olaylarından dolayı bölgenin hakikatini gerçek yüzünü birçok insanımız göremedi. Hep acıyı olayları duyduk kafalardaki imaj hep farklı şekilde oluştu. Bölge gidenler gerçeğin çok farklı olduğunu biliyorlar. Bir taraftan terörü ülkemizin gündeminden çıkarırken bu bölgemizde yatırımların artığını göreceğiz. Bunun da bir yolu bölgemizi daha fazla tanıtmamız. Bitlis’in tarihinde çok önemli şahsiyetler var. Son derece önemli hizmetler de bulunmuş fikirleri ile rehberliği ile bugünde bize ışık tutan insanları var." dedi.

Kadın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de dünyanın küresel bir köy olduğuna vurgu yapıp, şunları dile getirdi: "Bizim küreselleşmeye karşı koyacak yerel gücümüz var” dedi. Yapılan programın ilk olduğuna vurgu yapan Şahin konuşmasını şöyle tamamladı: “Bir şeyin ilkini yapmak zordur ama güzeldir. Bundan sonra bu süreç anlatılacaktır. İnancın, âlimleri ve evliyaların olduğu bir memleketten geliyorsunuz. Bize düşen şeyde bunun güzelliğini büyütmek ve güçlendirmek durumdayız."

BÜRYAN KEBABINA YOĞUN İLGİ

Bitlis’in önemli lezzetlerinden olan ‘Büryan Kebabı’ için AKM önünde bir hafta önceden tandır kuruldu. Bütün malzemesinin Bitlis’ten getirildiği Büryan Kebabı’ndan tatmak için vatandaşlar sıraya girdi. Bitlis’in değişik lezzetlerinin tanıtıldığı etkinlikte bal ve fıstıkta en çok tercih edilen lezzetler arasında.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER