ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Nisan 2013 Pazartesi 08:29

Bin hakim emeklilik istedi çünkü...

Bin hakim emeklilik istedi çünkü...

Şentop, yaklaşık bin hakimin Adalet Bakanlığı'nın verdiği bilgisayarları almamak için emekliliğini isteyip ayrıldığını söyledi.


Bölge Toplantıları kapsamında Konya'ya gelen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Türkiye'de nesiller arasındaki zihniyet değişimi konulu bir konuşma yaptı. Geçtiğimiz yıllarda Adalet Bakanlığı'nın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi Projesi'ni (UYAP) hayata geçirdiğini ve bazı ülkelerin bu sistemi örnek aldığını anlatan Şentop, İngiliz uzmanların sistemi incelemek için 2 kez Türkiye'ye geldiğine dikkat çekti. Buna karşın sistemi Türkiye'deki hakim ve savcılara anlatmakta zorluk çektiklerini anlatan Şentop, birçok hakim ve savcının sistemden korkarak bilgisayarları almak istemediğini söyledi.

ALMAMAK İÇİN EMEKLİLİK İSTEDİLER

Şentop, bilgisayar almamak için bine yakın hakim ve savcının emekliliğini istediği süreci şöyle anlatıyor: "Yargı işlemlerinin bilgisayar ortamında yürütülmesini sağlayan UYAP Projesi'nin hakim ve savcılara dilekçelerini sistem üzerinden yazıp davalarını sistem üzerinden açabilme, sistem üzerinden Türkiye'nin başka bir şehrindeki davanın dosyalarını görebilme imkanı sunmayı amaçlıyordu. Hakim ve savcılar dilekçelerini, mütaalarını, kararları sistem üzerinden yazıp yine kendilerine gelen izin taleplerini UYAP üzerinden değerlendirmeleri gerekiyordu. Bu sistemin işleyebilmesi için de hakim ve savcıların bilgisayar kullanabilmesi gerekiyordu. Adalet Bakanlığı, hakim ve savcılara öncelikle zimmetli olarak bilgisayar dağıttı. Bilgisayar öğrenebilmeleri için de bir yıl süre için ücretli olarak kurs almalarını sağladı. Bu aletlerden korktular, ne işe yarar diye korkuyorlar. Bu endişeden dolayı emeklilik yaşı dolanlar emekliliğini istedi. Sırf bu dizüstü bilgisayarları almamak için yaklaşık bin hakim emekliye ayrıldı"

'O BİLGİSAYARLA AMERİKAN BORSALARINDAN HİSSE ALIP SATIYORLAR'

Şentop, emekliliğini istemeyen ancak bugün hala o bilgisayarlardan korktuğu için bilgisayarları kullanmayan hakim ve savcıların olduğunu anlattı.

Şentop konuşmasını şöyle sürdürdü: "İşte bu hakim ve savcılar 1960'lı yılların Türkiye'sinde yetişmiş insanlar. Gerçekten de Türkiye'de 1990'larda 28 Şubatı yapan asker-sivil-yargı bürokrasisinde etkin yerlerde bulunan insanlar işte bu anlayıştaki insanlar.

Bugün hala bilgisayardan korkup emekliliğini istemeyen ama hala ona elini sürmeyen hakim savcılar da var. Zaman zaman belli yaş üzerindekilere soruyorum 'Bilgisayarları kullanıyor musunuz' diye. Diyorlar ki 'Biz kullanmıyoruz ama evde torun oyun oynuyor bununla' diyor. Adalet Bakanlığı'nın verdiği bilgisayarla oyun oynuyormuş… İşte bu bilgisayarı kullanamayanı, kendilerine kurs imkanı sunulduğu halde bunu yapamayan hakim savcıların torunları Amerikan borsalarından o bilgisayarla hisse senedi alıp satıyor. İşte aradaki değişim kuşak farkı bu."

"HİÇ BİR ŞEY YAPMASAK BİLE O ZİHNİYETTEN 7-8 YILDA KURTULACAKTIK"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, 28 Şubat'ın yaşandığı dönemde Türkiye'nin nasıl kurtulacağı konusunda yazı yazarken şunları ifade ettiğini dile getirdi: "Türkiye hiçbir şey yapmasa, hepimiz oturup yatsak da Türkiye 7-8 sene içerisinde kurtulur. Niye, çünkü o dönemde, 1990'ların sonunda yönetime hakim olan bürokratlar, asker, sivil, yargı bürokrasisi 7-8 sene sonra hak vaki olup gidecek, Türkiye'de yeni bir jenerasyon kuşak Türkiye'nin yönetimindeki etkinliği kaybettikten sonra Türkiye kendiliğinden otomatik olarak rahatlayacak. Çünkü 1960'lı yıllarda yetişen bu zihniyet dünyasında yetişenlerin yeni Türkiye'yi değişen dünyayı anlayabilmesi kavrayabilmesi mümkün değildi." 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER