ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Nisan 2014 Cumartesi 15:08

Beyin göçü yaşı ilkokul düzeyine indi

Beyin göçü yaşı ilkokul düzeyine indi

Tüm Üstün Zekalılar Derneği Genel Müdürü Tunahan Coşkun önemli açıklamalarda bulundu.


Tüm Üstün Zekalılar Derneği (TÜZDER) Genel Müdürü Tunahan Coşkun, eskiden beyin göçünün üniversite düzeyinde yaşanırken, günümüzde yaş seviyesinin oldukça düştüğünü, ilkokul ve ortaokul düzeyindeki üstün zekalıların gelişmiş ülkeler tarafından transfer edildiğini söyledi.

TÜZDER'in İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile birlikte düzenlediği, ‘Üstün Zekalılarla Üstün Ufuklara’ konulu sempozyumuna, Malezya’nın ilk astronotu Dr. Sheikh Muszaphar Shukor da katıldı. İTÜ Ayazağa Kampusü’nde gerçekleştirilen sempozyumda Astronot Musaphar Shukor uzayda yaşadıklarını üstün zekalı çocuklara ve ailelerine anlattı. Üstün zekalı çocuklar da projelerini İTÜ yerleşkesinde sergiledi.

TÜZDER Genel Müdürü Tunahan Coşkun, üstün zekalı çocukların tespitinin küçük yaşlarda başlanılması gerektiğini söyledi. Eskiden beyin göçünün üniversitelerden sonra olduğuna dikkat çeken Coşkun, “Yani hazır elemanlar, Türkiye’de yetişmiş elemanlar gelişmiş ülkelere göç ederdi. Ama şu anda özellikle İsrail, İngiltere ve ABD bu çocukların üniversite düzeylerini beklemeden ilkokul ve ortaokul düzeyinde transfer etmeye çalışıyor. Tüm bu sebeplerden dolayı bu iş bir devlet politikası haline getirilmeli. Devletin okullarına özel eğitim ayağı yapılmalıdır. Türkiye’de devlete ait bir üstün zekalılar okulu yok. Daha önce bir okul vardı. Ancak bu okul, geçen yıl 4+4+4 sistemi hayata geçirilince rafa kaldırılmak zorunda kaldı. O yüzden özel sektör bu işe el atmış durumda.” dedi.

Üstün zekalı çocukların tespitinin önemli bir konu olduğunu kaydeden Coşkun, “TÜZDER 2008 yılından beri üstün zekalı çocukların tespiti ve tespiti yapıldıktan sonra eğitimleri, üstün zekalı çocukların hangi müfredatı kullanmaları gerektiği yönünde çalışmalar yapıyor. Zeka tespiti uzman psikologlar tarafından iki saat süren çalışmalar sonucunda yapılıyor. Ya da çocuklar hangi alanlarda kendini geliştirmiş bunlar tespit edilir. Ve aileye bir yol haritası çıkartılır. Ailelerin bir tespit çalışması yapması gerekir. 4 yaşından itibaren bu çocuklar tanımlanabilir.” ifadelerini kullandı.

Aileleri çocukları üstün zekalı mı değil mi diye getirmemeleri gerektiği yönünde uyaran Coşkun, “Yani çocuğumun hangi özelliği gelişmiş, hangi özellikleri eksik, hangi çalışmalar yapılırsa çocuğumun özellikleri gelişir noktasında bize başvuruda bulunurlarsa bir beklenti içine girmemiş olurlar.” şeklinde konuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER