ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Mart 2014 Çarşamba 16:27

Berkin Elvan için son görev

Berkin Elvan için son görev

Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın cenazesi, Okmeydanı Cemevi'nde düzenlenen törenin ardından kortejle Feriköy Mezarlığı'na ulaştırıldı.


Gezi Parkı odaklı olaylar sırasında yaralanan ve 269 gün sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın cenazesi, tören için cemevinin bahçesine getirildi.

Burada okunan duanın ardından helallik istendi. Helallik alınmasından sonra Berkin Elvan'ın tabutunun üzerine çiçek atıldı. Törenin ardından yoğun kalabalık kortej oluşturdu. Berkin Elvan'ın tabutunu omuzlara alan kalabalık, Elvan'ın vurulduğu noktaya yürüdü.

Kortejin önünde CHP milletvekilleri Mahmut Tanal, Süleyman Çelebi ile Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanırken tahliye edilen gazeteci Tuncay Özkan da yer aldı.

Sloganlar eşliğinde ellerindeki çiçekleri Elvan'ın vurulduğu yere bırakan kalabalık grup, ardından Şişli Camisi'ne doğru yürüyüşünü sürdürdü.

Korteje, CHP, HDP ve ÖDP'nin de aralarında bulunduğu bazı siyasi partiler ile sendika ve sivil toplum kuruluşları da katıldı.

Cenaze aracının da yer aldığı kortejin E-5 Karayolu'na taşması nedeniyle trafikte yoğunluk yaşandı.

Kortejdekiler, zaman zaman sloganlar atarak yürüyüşlerini sürdürdü ve kortejin başı Şişli'ye ulaştı.

Bu arada, kortejin Şişli Sıracevizler Caddesi'nden Feriköy Mezarlığı'na rahat bir şekilde ulaşabilmesi için Halaskargazi Caddesi, İstanbul Valiliği tarafından trafiğe kapatıldı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yayımladığı mesajda, şunları kaydetti:

"Devlet ve Hükümetimiz üst makamlarınca ifade edildiği gibi Berkin'in cenazesinde emniyet güçleri dikkatli görev için talimatlandırılmıştır. Muhterem ailenin yasına ve dileğine uygun bir cenaze programı olması için herkesin üzerine düşeni en iyi şekilde ifasını yürekten dilerim."

Öte yandan, kortejin Darülaceze yakınlarından geçişi sırasında kalabalığın arasında kalan bir itfaiye aracına vurmaya başlayan bazı kişiler, aracı bırakıp kaçan itfaiye görevlisini E-5 Karayolu üzerinde yakalayarak darbetti. Araya giren kişiler tarafından bir minibüse bindirilen itfaiye görevlisi, bölgeden uzaklaştırıldı.

Kortej Feriköy Mezarlığı'na ulaştı

Elvan'ın cenazesi, Şişli Camisi'nin bulunduğu meydana getirildi ve cenaze kortejin ön tarafına geçirildi. Halk Cephesi, EMEP, DİSK, SDP, TKP, TGB, Devrimci Cephe Platformu ve Taksim Dayanışması'nın da aralarında bulunduğu siyasi parti, sendika, sivil toplum kuruluşları ile vatandaşlar, farklı noktalardan gelerek meydanda toplandı.

Cenazenin bulunduğu kortej, Halaskargazi Caddesi üzerinden Feriköy Mezarlığı'na geldi. Kortejin önünde büyük bir Türk bayrağı yer aldı.

Korteji takip eden anons arabasından Gezi Parkı olayları sırasında hayatını kaybedenlerin isimleri söylenirken, gruptakiler "burada" diye bağırdı. Taksim Dayanışması da anons aracından, Berkin Elvan'ın cenazesi defnedildikten sonra Gezi Parkı'na yürüneceğine ve Gezi Parkı'na gidilerek, burada Elvan'ın anılacağına dair çağrıda bulundu.

Yürüyüşe katılanlar, "15'inde bir fidan Berkin Elvan", "Berkin Elvan ölümsüzdür" ve "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" şeklinde sloganlar atarken, üzerinde Elvan'ın fotoğraflarının bulunduğu dövizler taşıdı. Katılımcıların bazılarının elinde, Elvan'ın ekmek almaya giderken vurulduğuna dikkati çekmek için ekmek taşıdığı görüldü.

Kortejde; Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe formaları giyip, takımlarının flamalarını taşıyanlar da yer aldı.

Korteje, HDP Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ertuğrul Kürkcü ve HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de katıldı.

Polis geri çekildi

Bu arada, grup sorumlularıyla emniyet yetkilileri Ergenekon Caddesi girişinde konuştu. Grup sorumluları, cadde üzerindeki kitlenin farklı fraksiyonlardan çok fazla kişiden oluştuğunu, polisi yakın noktada görmelerinin olumsuzluk teşkil edebileceğini belirterek, polislerin belli bir miktar daha geri çekilip dönüş yolundan uzakta durmalarını istedi. Bunun üzerine polis yetkilileri, TOMA'ları ve çevik kuvvet ekiplerini belli bir mesafe geri çekti.

Bazı çocuklar, TOMA'ların üzerine çıkarak fotoğraf çektirdi ve sprey boyalarla bu araçlara yazılar yazdı. Polis, buna herhangi bir müdahalede bulunmadı.

Osmanbey Metro Durağı'nda bekleyerek, cenazeye katılanları Rumeli Caddesi'ne yönlendirmek isteyen polis, tepki üzerine Pangaltı'nda önlem aldı.

Feriköy'e, Halaskargazi Caddesi üzerinden yürüyen bir grup, burada güvenlik amacıyla bulunan çevik kuvvet ekiplerine taş attı. Polisler önce atılan taşlara karşı kalkanlarını kullanırken, daha sonra polis otobüsleri ve TOMA'nın arkasına geçti.

Mecidiyeköy'deki otobüs duraklarında polisleri taşıyan İETT otobüsleri de bazı kişilerce taşlandı.  

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER