ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2012 Çarşamba 16:29

Bekleyen dosya sayısında büyük azalma var

Bekleyen dosya sayısında büyük azalma var


Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Yargıtay’ın iş yükü ile ilgili yaptığı konuşmada, kendilerinde bekleyen dosya sayısında önemli ölçüde azalma yaşandığını söyledi. Özellikle hukuk dairesinde bekleme süresinin 8 ayın altına düştüğünü dile getiren Alkan, Yargıtay’ı dünyada örnek gösterilen yüksek mahkeme haline getirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Yargıtay Başkanı Ali Alkan, İstanbul Kültür Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Türkiye’de Yargı Etiği’ konulu konferansa katıldı. Alkan, burada yaptığı konuşmada öğrencilere sürekli araştırmalarını tavsiye etti. Son günlerde yargı etiğinin konuşulmaya başlandığını anlatan Alkan, “Önceleri ne kadar önemli olursa olsun bu gibi konular gündeme gelmezdi. Kamuoyunun konunun önemini anlaması bizim için önemlidir.” dedi.

Hakimlerin bağımsızlık ve tarafsızlığına dikkat çeken Alkan, “Hakim genelde toplumdan, özelde karar vermek zorunda olduğu ihtilafın taraflarından bağımsızdır. Hakimin ikinci ilkesi ise tarafsızlıktır. Bu prensip kararın oluşturduğu süreç için de geçerlidir. Hakim tarafsız olarak karar veremeyeceği durumda yargılamanın her hangi bir aşamasına katılmaktan çekinmelidir.” diye konuştu.

Yargıtay’ın iş yükünden de bahseden Alkan, “Yargıtay olarak hem hesap verilebilirlik hem de makul sürede yargılanma hakkı bağlamında en önemli sorun olan iş yükü ile ilgili son durumu sizlerle paylaşmak istiyorum. 2011 yılında yapılan yasal ve anayasal değişiklikler sonucunda Yargıtay’ın kapasitesi güçlendirilmiştir. Daire sayımız 32’den 38’e, üye sayısı 240’dan 387’ye tetkik hakimi sayısı 450’den bin 7’ye personel sayısı bin 500’e çıkarılmıştır. Yapılan bu değişiklikler ve özverili çalışmalar sonucunda Yargıtay’da bekleyen dosya sayısında önemli ölçüde azalmalar olmuştur. 2012 Kasım ayı verilerine göre özellikle hukuk dairelerimizde bekleme süreleri oldukça azalmış, bazı dairelerde bir yılın hatta 8 ayın altına düşmüştür. Ceza dairelerinde bekleyen dosya sayısı çok fazla olduğundan ancak önümüzdeki iki yıl içinde makul bir bekleme süreci geçtikten sonra ceza dosyalarının da karara bağlanabileceğini söyleyebilirim. Yargıtay olarak bizim asıl hedefimiz bütün dünyaya örnek yüksek mahkeme haline gelmektir.” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Yargıtay Başkanı’na üniversite öğrencileri çiçek ve plaket hediye etti. Alkan basın mensuplarının 12 Eylül davası ve Şike dosyası hakkındaki sorularını cevapsız bıraktı.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER