ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Temmuz 2013 Cuma 09:04

Bedelli askerlikte ne kadar kaynak sağlandı?

Bedelli askerlikte ne kadar kaynak sağlandı?

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, bedeli askerlik uygulamasından elde edilen kaynağın ne kadarının, şehit yakınları, gaziler ve engelilere verildiğini sordu.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, bedelli askerlik uygulamasından şu ana kadar yaklaşık 2 milyar 230 milyon lira kaynak sağlandığını, bu paradan kanunda belirtilenlere yaklaşık 170 milyon lira harcama yapıldığını bildirdi.

Değişiklik önergesi üzerine söz alan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Fatma Şahin'in, kadın parlamento muhabirlerine yönelik sözleri nedeniyle AK Parti Tokat Milletvekili Zeyid Aslan'ı kınamasının olumlu bir hareket olduğunu söyledi.

"Ancak Sayın Bakan'ın işi zor çünkü kınanması gereken o kadar çok konu var ki" diyen Nazlıaka, kadına yönelik uygulanan şiddetten bazı örnekler verdi. Nazlıaka, bu cesaretin, kadını mal gibi gören zihniyetten alındığını ifade etti.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, şehit aileleri ve gazilere sağlanan imkanların, "devletin üniformalıları tarafından mağdur edilen ailelere" de sağlanması gerektiğini söyledi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Gezi Parkı protestolarında, kadına yönelik şiddet ve tacizin ne boyutta olduğunun da görüldüğünü savundu. Kadınların, kolluk kuvvetlerinin yanında bile güvende olmadığını belirten Yüceer, "Meclis çatısı altında bile güvende değiller. Kabinenin tek kadın Bakanı'na, bir kadın olarak sesleniyorum: Zeyid Aslan zihniyetine rağmen kadınlara şiddeti neden görmezden geliyorsunuz? Siz bunları göremeyecek kadar siyasi olmuşsunuz. Biz kadınların bölünmesine izin vermeyin" dedi.

'BARDAĞIN DOLU TARAFINA DA BAKMAYI ÖĞRENİN ALLAH İÇİN'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Sırrı Sakık'ın sözlerine ilişkin, söz konusu mağduriyetlerin giderilmesi için bu konuda 2004 yılında yasa çıkarıldığını ve bu yasanın halen işlediğini ifade etti.

Yüceer'in iddialarına da yanıt veren Şahin, şunları kaydetti:

"Bu parlamento çatısı altında, bütün milletvekilerinin onayı ile Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu'nu çıkardık. Bu konuda kurumsal anlamda çalışmalarımızı da görüyorsunuz. Her geçen gün güçlendiriyoruz. Koruyucu tedbirler de alıyoruz. Bu kadar şey yapmamıza rağmen 'hiçbir şey yapmıyorsunuz' demenizi, parlamentonun, toplumun vicdanına bırakıyorum. Bardağın hep boş tarafına bakıp farklı yönlendirmeyin. Bardağın dolu tarafına da bakmayı öğrenin Allah için" diye konuştu.

BEDELLİDEN 2 MİLYAR 230 MİLYON LİRA KAYNAK SAĞLANDI

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Genel Kurul'da Aylin Nazlıaka konuşma yaptığında Fatma Şahin'in salonu terk ettiğini belirterek, "Bakanlar, bir miletvekilinin konuşmasından hoşlanabilir ya da hoşlanmayabilir. Ancak Bakanlar, milletvekilerinin konuşmalarına kulak vermeli" dedi.

Hamzaçebi ayrıca, bedeli askerlik uygulamasından elde edilen kaynağın ne kadarının, bu konudaki kanunda belirtildiği gibi şehit yakınları, gaziler ve engelilere verildiğini sordu.

Hamzaçebi'nin sorusunu yanıtlayan Şahin, bedelli askerlik uygulamasından şu ana kadar yaklaşık 2 milyar 230 milyon lira kaynak sağlandığını, bu paradan kanunda belirtilenlere yaklaşık 170 milyon lira harcama yapıldığını söyledi. Şahin, er ve erbaşların muhtaç ailelerine bedelli üzerinden de mali destek kararı verdiklerini, bu kapsamda 60 bin ailenin müracaat ettiğini bildirdi.

Aynı kanun kapsamındaki istihdam konusunda da çalışmaların devam ettiğini belirten Şahin, İçişleri Bakanlığı bünyesinde, şehit yakınları ve gazilerle ilgili daire başkanlığına gelen bütün taleplerin değerlendirildiğini, Bakanlık olarak konuyu takip ettiklerini ve çalışmaların hızlanması için gerekli hukuki altyapıyı da oluşturduklarını dile getirdi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER