ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Ağustos 2014 Cumartesi 09:51

Bedelli askerlikle ilgili şaşırtan reform raporu

Bedelli askerlikle ilgili şaşırtan reform raporu

Abdullah Gül, “asker-sivil” ilişkileri üzerine kritik bir rapor hazırlattı. Raporda bedelli askerlik bekleyenleri üzecek tavsiyeler yer aldı.


Cumhurbaşkanlığı, Çankaya'da gün sayan Abdullah Gül'ün talimatıyla son raporunu “Savunma Reformu” alanında hazırladı.

Cumhuriyet tarihinde ilk defa sivil ve asker uzmanların ortak çalıştığı 220 sayfalık raporun bir bölümü kamuoyuyla paylaşıldı. Milli Güvenlik Kurulu'nun son toplantısında üyelere de sunulan raporun önsözünü Cumhurbaşkanı Gül kaleme aldı. Rapor; Prof. Dr. Ali Karaosmanoğlu'nun başkanlığında hazırlandı. Çalışma grubunda MGK eski Genel Sekreteri Büyükelçi Tahsin Burcuoğlu, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Dr. Faruk Özlü, Kara Harp Okulu Dekanı Tuğgeneral Murat Yetgin, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim Daire Başkanı Hava Pilot Tuğgeneral Recep Ünal ile emekli Tuğamiral Doğan Bozkurt da yer aldı.

İŞTE ÖNERİLER

* Savunma yönetiminin bütünlüğü kapsamında Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları aynı kampüs içinde toplanabilir. ABD veya Fransa'daki benzer bir fiziksel mekan oluşturulabilir.
* Genelkurmay Başkanı'nın kuvvetler arasında dönüşümlü olarak atanması düşünülmeli.
* Azami ölçüde profesyonel askerliğe geçmek bir hedef olarak belirlenmeli.
* Dövizli askerlik uygulamasına devam edilmesi, bununla birlikte bedelli askerlik uygulamasına son verilmesi mütalaa edilmektedir.
* Siyasi otoritenin silahlı kuvvetlerle ilişkisi herhangi bir genel müdürlükle aynı olamaz. Son söz daima siyasi otoritede olmakla birlikte, silahlı kuvvetlerin kendine göre bir hiyerarşisi, terfi ve tayin kuralları, belli bir ölçüde takdir yetkisi vardır. Bu alanın sınırları her ülkenin özelliklerine göre değişebilir.
* MGK'nın istişari bir yapı olarak devamında yarar görülmektedir. Üye sayısı ise NATO ülkelerindeki benzerleri ile mukayese edildiğinde fazladır.
* Gereksiz savunma harcamalarına neden olabilecek girişimlerden uzak durulmalıdır.
* Bütün muharip görevlerin Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıkları bünyesinde, diğer görevlerinse yeniden yapılandırılacak bir savunma bakanlığı bünyesinde toplanması faydalı olacaktır. Haber Merkezi ANKARA

ŞU AN İÇİN ERKEN

“Bölgesel belirsizlikler çerçevesinde, Genelkurmay Başkanlığı'nın Savunma Bakanlığı'na bağlanması şu an uygun değildir.” 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER