ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 14:39

Becirmanlılar, Vergili isminin değişmesi için başvurdu


Batman'da Vergili köyünün sakinleri, valiliğe dilekçe ile başvurarak köyün eski ismi olan Becirman'ın yeniden köye verilmesini istedi. Seyitbilal ve Becirmanlılar Vakfı yöneticileri, köylerine cumhuriyet döneminde verilen Vergili isminin, köyün eski ismi olan 'Becirman'la değiştirilmesini öngören dilekçelerini Batman Valiliği'ne sundu. Hz Peygamber'in torunlarından Hz Seyit Bilal'in türbesine ev sahipliği yapan köy, seyyidler köyü olarak biliniyor. Köy, Peygamber Efendimiz'in torunlarına saygı için yüzyıllardır vergiden muaf tutulduğundan Kürtçe vergisiz anlamına gelen Becirman olarak tanınıyor.

İsim değişikliği talebine ilişkin dilekçeyle Batman Valiliği'ne gelen Seyit Bilal ve Becirmanlılar Vakfı Başkanı A.Mecit Aslan, Vakıf 2. Başkanı Mehmet Emin Badur ve Vakıf Genel Sekreteri Emin Bulut dilekçeyi ilgili vali yardımcısına sundu. Dilekçenin ilgili merci olan İl Genel Meclisi'ne havale edildiğini belirten Vakıf Genel Sekreteri Emin Bulut, isim değişikliği talebinin il genel meclisinde görüşüleceğini söyledi.

Vergili köyü isminin 'Becirman' olarak değiştirilmesi için başvuruda bulunduklarını belirten Seyyid Bilal ve Becirmanlılar Vakfı Başkanı A. Mecit Aslan, "Hükümetin köy isimlerini geri iade edeceği, bu konuda çalışma başlattığını duyduk. Biz köyümüze eski isminin verilmesi için girişimde bulunduk. Hükümet bunu değiştirirse çok güzel olacak." diye konuştu.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ KAĞIT ÜZERİNDE KALDI GÖNÜLLERDE YİNE BECİRMAN VAR

Dernek ikinci başkanı Mehmet Emin Badur ise "Tarihi köyümüz olan Becirman'ın isim iadesi için valiliğe müracaat ettik. İl Genel Meclisi Başkanlığı'na dilekçemizi havale ettiler. Umarım süreç iyi gider ve bu 80 yıllık yanlışlıktan dönülmüş olur. Becirman (Vergisiz) isminin tam tersi olarak verilen Vergili ismi halktan gerçekten tepki aldığı herkesçe malum. Vergili ismini kime sorarsanız tanımaz. İsim değişikliği kağıt üzerinde kaldı, gönüllerde yine Becirman var. İnşallah Becirman olarak düzeltilecek." dedi.

Botan Beyleri ve Osmanlı'nın Kürtçe 'Vergisiz (Becirman)' dediği köye, daha sonra Türkçe, 'Vergili' isminin verildiğini belirten Emin Bulut ise köy tabelasında Vergili yazsa da herkesin köyü Becirman olarak tanıdığını söyledi.

Bulut, "Dilekçemizi Batman Valiliği'ne verdik. Vali Yardımcısı Şener Çağlar Bey dilekçemizi il genel meclisine havale etti. Ülkemizde önemli bir süreç başladı. Barışın ve çözümün bu noktasında sadece bizim köyümüzün değil ülkemizin diğer bölgelerinde şehir, ilçe ve köylerin de orijinal doğal isimlerinin iadesi bizim için çok önemlidir. Biz de köyümüzün isim iadesi için resmi başvuru yaptık. Temennimiz bu ismin geri iade edilmesidir."şeklinde konuştu.

SEYİT BİLAL TÜRBESİ VE BECİRMAN (VERGİLİ)

Türkiye genelinde özellikle Seyyidler köyü olarak bilinen Vergili (Becirman) köyünün Seyyid Bilal ismiyle ünlenmesinin haklı bir gerekçesi var. Köy Hz. Muhammed’in torunu ve Hz. Hüseyin’in soyundan geldiği bilinen Seyyid Bilal gibi ehlibeyt silsilesine mensup müstesna bir şahsiyete ev sahipliği yapıyor. Bu nedenle Batman Gercüş ilçesine bağlı Vergili (Becirman) köyü Seyyid Bilal Türbesi nedeniyle, inanç turizmi açısından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en hareketli merkezi konumunda. Her yıl eylül ayının ikinci haftasında bu köyde Seyyid Bilal’i anma günleri düzenleniyor. Bu anma günlerinde yurdun dört bir tarafından insanlar Becirman’a akın ediyor. Seyyidler köyü olarak bilinen Vergili (Becirman) köyü, tarihi dokusuyla da ünlü. Köyün çevresinde çok sayıda mağara, tarihi han ve su değirmenleri bulunuyor.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER