ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Nisan 2013 Perşembe 17:01

BDP'den iki araştırma önergesi


 Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Meclis Grubu, Kürt sorununu çözümü ve demokratikleşme süreci ile ilgili Meclis Başkanlığına "Demokratikleşme Araştırma Önergesi" ile "Toplumsal Yüzleşme Araştırma Önergesi" verdi.

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken tarafından verilen önergede, Türkiye'nin hiç kuşkusuz en büyük sorununun Kürt meselesi olduğuna dikkat çekildi. "Cumhuriyetinin kuruluşundan bu yana çözümsüzlüğe sevk edilen ve demokratik çözüm yöntemlerinden dıştalanan Kürt Sorunundan kaynaklı birçok katliam yaşanmıştır." denilen önergede, "Askeri yöntemlerle Kürtlerin hak taleplerine yönelik çözümsüzlüğün dayatılması; beraberinde milyonlarca insanın yerinden edilmesine, binlerce insanın yaşamını yitirmesine ve bir çok acının yaşanmasına neden olmuştur. Türkiye'de Kürt sorununun siyaset kurumu aracılığı ile çözülmesi ve demokratikleşmenin sağlanması için anti demokratik uygulamaların demokrasi lehinde yürürlükten kaldırılması, Kürt sorununda; toplumsal barış adına çatışma yerine gelişme ihtimali olan demokratik siyaset kanalları için atılacak siyasi adımların takip edilmesi ve desteklenmesi, insan haklarının geliştirilmesi temelinde tüm yasal mevzuatın gözden geçirilmesi, kimliklerin içerdiği inanç, etnik kimlik, dünya görüşü gibi çeşitlilikleri garanti altına alacak düzenlemeler üzerinde çalışılması ve ortaya ürün konması gerekliliği bilinmektedir. Bu gerekliliğin çözüme uğratılmasında Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeler büyük önem taşımaktadır. Ayrıca yüz yıllık geçmişi olan Kürt Sorununun demokratik kanallarla çözümü için gerekli adımların atılması adına Abdullah Öcalan'la görüşmelerin yapılması gerekli siyasi zemin oluştuğunu kanıtlamaktadır. Bu noktadan hareketle; Türkiye'de Kürt Sorununun çözümü, adalet, eşitlik ve özgürlük temelinde ortak bir gelecek inşa etme ve Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünü açılması için TBMM'nin irade alması ve bu kapsamda Bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz." görüşlerine yer verildi.

"Toplumsal Yüzleşme ve Hakikatlerin Araştırılması" amacıyla verilen önergede ise Cumhuriyetin kurulması öncesinde oluşturulan 1921 Anayasasının ruhunun 1923 ilanı ile beraber reddi miras temelinde bir yaklaşıma tabi tutulmasının Kürt sorununun kaynağını teşkil ettiği savunuldu.

Şeyh Sait ve arkadaşlarının idam edilmesi ile başlayan sürecin Dersim katliamı ile devam ettiği ve bu süreçten sonra Ağrı, Zilan gibi katliamlar yaşandığının anlatıldığı önergede, "Bunun yanı sıra son otuz yılda yaşanan çatışmalı süreçle beraber milyonlarca insan yerinden edilmiş, toplu ölümler gerçekleşmiş, insan hak ihlalleri yüksek boyutlara yükselmiştir. Böylece Türkiye toplumunda büyük duygusal kırılmalar yaşanmıştır. Türkiye'de kimliklerin kendi özellikleri ile beraber bir arada yaşamasının güçlendirileceği, devlet toplum arasındaki ilişkinin gelişmiş demokrasi ve geniş özgürlük anlayışı çerçevesinde incelenmesi amacıyla başta Kürt sorununun çözümsüzlüğünden kaynaklı olarak yaşanan tüm acıların, olay ve olguların açığa çıkarılması, demokrasi kesintilerine sebep olan anlayışların yarattığı tahribatların belirlenmesi, tarihte yaşanan yerinden edilmeler, toplu ölümler, askeri darbeler, pozitivist anlayışın Türkiye halkları üzerinde yarattığı acıların gerçekliklerinin aydınlatılması ve geleceğin inşasında acılardan ders alınarak bir yol haritasının belirlenmesi amacıyla TBMM çatısı altında bir Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz." ifadeleri kullanıldı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER