ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Mart 2014 Cuma 09:52

Başbakan’ın bilgileri çalındı mı?

Başbakanın bilgileri çalındı mı?

Emniyet’te 44 casus kulak yakalandı! Emniyet'in içinde ki yapıya casusluk davası açılıyor.


Emniyet’teki ‘paralel yapı’ çözülüyor. 17 Aralık operasyonunun ardından internete düşen bazı yasadışı dinleme kayıtlarını sızdıran 44 polis yakalandı. İnternete sızdırılan dinlemelerin Emniyet İstihbarat içinde örgütlü bir yapı tarafından üretildiği tespit edildi. Polislerden 10’u ‘casusluk’tan yargılanacak.

Emniyet'in içinde ki yapıya casusluk davası açılıyor

17 Aralık Operasyonu’ndan sonra internete düşen bazı yasadışı dinleme kayıtlarının Emniyet İstihbarat’ta yapıldığı ortaya çıktı. Yasa dışı kayıtları yapan ve medyaya sızdıran 44 polis hakkında ‘casusluk’tan soruşturma açıldı ve ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. 10 polisin de meslekten ihracı istendi.

Emniyet İstihbarat dinlemiş

İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından 11 ayrı konuda başlatılan soruşturmalarda, Emniyet İstihbarat’ta ‘usulsüz dinleme’ yapıldığı ve ‘üst düzey devlet yöneticilerinin kişisel verilerinin incelendiği; bir kısım kayıt ve verilerin silindiği; gizli kalması gereken bilgilerin medyaya sızdırıldığı belirlendi.

Başbakan’ın bilgileri çalındı

Bu yasa dışı kayıt ve sızdırmalarla ilgili ilk etapta 27 polis görevden uzaklaştırıldı. Ayrıca, Başbakan Erdoğan ve yakınlarının özel hayatı, nüfus ve iletişim bilgilerini içeren verilerin yasa dışı olarak 11 ayrı ilde, 19 polis tarafından elektronik ortamda sorgulandığı ve kopyalarının alındığı belirlendi. Ankara, Adana, Van, Hatay, Kars, Mersin, Siirt, Şırnak, Tunceli, Balıkesir ve Mardin’de bu sorgulama ve kayıtları yapan biri komiser 10 polis ilk aşamada görevden uzaklaştırıldı ve ‘meslekten ihraçları’ istendi.

9 polise de çeşitli disiplin cezaları verildi.

‘Urla villaları’nı da sızdırmışlar

“Yasa dışı yollarla üst düzey devlet büyüklerinin bilgilerini ele geçirdiği” belirlenen bu polislerin, İzmir Urla’daki villalar ile ilgili ses kayıtlarını da internete sızdıran kişiler oldukları belirlendi. Bu polislerin, Emniyet Genel Müdürlüğü’ndeki bazı üst düzey yetkililere ait kişisel verilere de erişip kopya aldıkları ve bilgisayar ortamında bu bilgilere eriştiklerini gösteren ‘log’ kayıtlarını sildikleri” de belirlendi.

‘Casusluğun’ cezası 20 yıl

Öte yandan, devlet yöneticileri hakkında yasa dışı dinleme, kaydetme ve kişisel verileri kopyalama suçlarını işleyen polisler hakkında ayrıca, ‘casusluk’ suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusu yapıldı. Suç duyurusunda, bu polislerin TCK 327 ve 328. maddelerine göre, “Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etmek”ten yargılanmaları istendi. Bu suç 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Saat alan da, aldı diyen de ahlaksızdır

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan AK Parti’nin Mersin mitinginin açılışında yaptığı konuşmada, kendisine iftira atıldığını belirterek, “Tutturmuşlar Zafer Çağlayan’a hediye saat verildi diye. Saat aldığımı, kim söylüyorsa namert, edepsiz, ahlaksızdır” dedi. “Bu kardeşinizin Mersinliler’e, ülke ekonomisine hizmetten başka ne suçu, ne günahı var’’ diye soran Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kılıçdaroğlu, hırsız mı görmek istiyorsun, dön aynaya bak, kendini görürsün. Yolsuzluk mu görmek istiyorsun dön İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayına bak. Tutturmuşlar, Zafer Çağlayan’a hediye saat verildi diye. Buradan sesleniyorum, Zafer Çağlayan’a saat hediye eden de, eğer Zafer Çağlayan bir saat hediye almışsa, saat aldığımı, bana saat verildiğini kim söylüyorsa namerttir, edepsizdir, ahlaksızdır. Halkımızın huzurunda söylüyorum, Zafer Çağlayan’a tek bir delikli kuruş rüşvet veren de, alan da, aldı diyen de edepsizdir, vicdansızdır.’’

Öğrenciler YURTKUR’a yöneldi

Başbakan Erdoğan ve hükümeti karalayan söylem ve eylemlerde yer almak istemeyen özel yurtlardaki 4 bin 749 üniversite öğrencisi Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (YURTKUR) başvuruda bulundu. Yine Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) üzerinden 243 öğrenci benzer isteklerde bulunurken, kurumun yurt, burs ve kredi hizmetlerine ilişkin 4 bin 119 başvuru yapıldı. Başvurulara hızlı bir şekilde cevap verilerek, öğrencilerin kuruma ait yurtlarda misafir edilmeye başlandığı bildirildi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, bazı özel yurtlarda gençlerin barınma ve eğitim dışı faaliyetlere zorlandıklarını üzülerek gördüklerini belirterek, “Hepsini, KYK yurtlarında misafir edeceğiz. Bu noktada ailelerin içi rahat olsun” dedi.

Star

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER