ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Ekim 2013 Cuma 00:56

Başbakan'dan tüm merak edilenlere cevap

Başbakandan tüm merak edilenlere cevap

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, merakla beklenen demokratikleşme paketinin açıklanmasının ardından katıldığı televizyon programında soruları yanıtladı.


Türkiye'nin merakla beklediği demokratikleşme paketinin açıklanmasının ardından Başbakan Erdoğan "Başbakan ile Gündem Özel"de gazetecilerin karşısına çıktı.

Murat Akgün moderatörlüğünde; Mehmet Barlas, Erdal Şafak ve Sevilay Yükselir'in sorduğu en kritik soruları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan net cevaplar verdi.

DESTEK YÜZDE 60-70 ARASINDA

Seçim barajı için 3 alternatif sunduk. Seçim barajları yasal düzenleme gerektiriyor. Onun için Bayrama yetişmesi mümkün değil. İdari tasarruflarımız var onları bayrama yetiştirmek. Bunu bayramdan önce çıkartıp halkımıza ilk müjdeyi vermek istiyoruz. Yüzde 60-70 arasında destek değişiyor.

PAKET TÜM ÜLKEYİ KAPSIYOR

-Bizim çıkaracağımız yasa ve düzenlemelerin bir bölgeyle alakası yok. Tüm ülkeyi kapsıyor. Kürt vatandaşlarımızın tamamının talebi değil. Kürt olmayan etnik gruplarımızın da beklentileri var. Mesela Süryaniler. Yurtdışına gittiğimizde bize hep ne zaman topraklarımıza kavuşturuacaksınız diye soruyorlardı. Sadece kendi ana dili ile değil belli dersler Türkçe olmak üzere pakete aldık.

RESMİ DİL TÜRKÇEDİR

Bizi dışlıyosunuz terk ediyorsunuz mantığını dışarı bırakıyoruz. Bir şeyi karıştırmayalım. Resmi dille diğerini karıştırmayalım. Resmi Dil Türkçe. Özel okulu da kendisi kuracak. Türkçe dil dışında kendi kurdukları okullarda Kürtçe eğitim verirler. Resmi dil Türkçedir. Seçmeli ders olarak Kürtçeyi seçersin devletin okullarında dilini öğrenebilirsin. Dert nedir bu önemli. Samimiyetse burada atılması gereken adım atılmıştır. Benim Kürt kardeşim sadece Doğu ve Güneydoğu'da mı yaşıyor? Biz Gaziantep'te silme oradan çıkmışız. Adıyaman öyle. Bu iller bölgenin önemli illeri. Bunları görmemezden gelmemek gerekir. Devletin bizim yönetim olarak tespitimiz bugünün tespiti değil bir yerlerin talebi üzerine de değildir. Gelen talepler doğrultusunda uygulamaya koyduk. Bir taraftan çözüm süreci ve akil insanlarımızın belirlediği maddelerBurada TSK çalışanlarına, emniyet mensuplarına ve hakim ve savcı istisnai olarak yasayla belirlenmiş değil. Kendi mevzuatında belirlenmiş. Bunlar kendileri istediği gibi düzenleyebilirler. Direkt olarak aşabileceğimiz kamu dairelerindeki sorunları çözelim istedik. Herşeyin belirli aşamalarını kırmadan dökmeden düzelme yapmak istedik. Ülkenin hassiyetleri onlarca da mevcuttur. Şuanda atılan bir adım bile büyük adımdır. Şimdiden bir gazete siyah çarşaflı bir fotoğraf koyarak Türkiye'nin hali diyor. var. Tepkiler çok olumlu.

Tek tipcilikten vazgeçmeliyiz. Biz diyoruz ki neden Q klavye olsun. F klavyeye geçiyoruz. Q İngiltere'ye ait bir şey. F klavyeyi getirelim diyoruz. Bu kültür emperyalizmine geçit vermeyelim. 

Harf inkılabında öyle komik şeyler yapmışlar ki bundan kurtulmamız lazım.

Mehmet Barlas: Siz 2002 yılından beri siz hem iktidar hem de muhalefet oldunuz. Bundan sonra herkesin iktidarı olsanız. Başörtülünün de mini eteklinin de.

Başbakan: Mini etekliler zaten özgür. Ben herkesin Başbakanı'yım. Eğer ben herkesin Başbakanı olmasam Hakkari'de, Bingöl'de havalimanı açmam. Yolunu yapmam. Hizmetleri kolaylaştırmam.

Orada önümüz kesiliyor. Burada hiçbir vatandaşımın, ayrımcılığa izin vermem. Pakette bu var. 1-3 yıl hapis cezası var. Ayrımcılığın olmaması lazım. Bizim laik devlet anlayışında partimizin kuruluşunda var. Biz hep mağdur olduk onun içinde başkasını mağdur edemeyiz.

BM'DEKİ YAPI

Son G20 zirvesinde sayın Obama dedi ki; bir çalışma konu Suriye. BM felç olmuştur. Yıllardır söylüyoruz. Dünyayı bir ülkenin dudağına bırakamazsınız. 5 ülkeden biri bir şeyi veto etse eliniz kolunuz bağlanıyot.

Biz 15 ülke olsun. 1-2 yılda bir değişim olsun. Dünyadaki barışın gelmesi için bu şart.

BAŞÖRTÜSÜ DÜZENLEMESİ

Burada TSK çalışanlarına, emniyet mensuplarına ve hakim ve savcı istisnai olarak yasayla belirlenmiş değil. Kendi mevzuatında belirlenmiş. Bunlar kendileri istediği gibi düzenleyebilirler. Direkt olarak aşabileceğimiz kamu dairelerindeki sorunları çözelim istedik. Herşeyin belirli aşamalarını kırmadan dökmeden düzelme yapmak istedik. Ülkenin hassiyetleri onlarca da mevcuttur. Şuanda atılan bir adım bile büyük adımdır. Şimdiden bir gazete siyah çarşaflı bir fotoğraf koyarak Türkiye'nin hali diyor.

Biz uygulamayı öğretmenler için yaptık. Buarada aşırılıklara kaçanlar bu iyi niyetleri yapılanları suistimal olur. Biz insanların yaşam tarzına müdahale etmiyoruz. Biz tüm insanların yaşantılarını  garanti altına alıyoruz.

Ben hep Hindistan'ı örnek veriyorum. Kendi kıyafetleriyle ülkesini yönetiyor.

Şimdi olmak olmamak meselesi değil. Şimdi bakın Hindistan'daki hakim Sİh'ler değil. Ama insanların birbirine saygısı var. İran'da, Suudi Arabistan'da kendi kıyafetlerini giyiyor. Bunlara selam vermeyecek miyiz!

Biz bireyin hukukunu koruyacaksak herkesin hakkını koruyacağız. 

Mısır'da darbe olmuş. Burda laiklik olsa ne olur. Bunların olduğu yere ne demokrasi ne de laiklik girer. 

YEREL SEÇİMLERDE BAŞÖRTÜLÜ ADAYINIZ OLACAK MI

Evet başörtülü adayımız olacak. Kaç tane olacağını bilemem. Şimdi bazı partiler açıklıyor ama biz temayül yoklaması yapıyoruz. Sonra açıklayacağız.

AB Demokratikleşme Paketi'nde bardağın dolu tarafını hiç görmüyor. Fransa'nın desteğiyle son bir adım attık ama son 5 maddeyi hala açmadılar.

Bakanlar Kurulu'nda hep bir maddemiz AB'dir.

RUHBAN OKULU NE OLACAK

Ruhban Okulu işini biz çözeriz. 11 yıllık dönemimde Yunanistan Başbakanları'yla görüştüm. Bizim Atina'da iki camimiz var. Bunlardan bir tanesi virane. Gelin bunu yapmamıza izin verin biz de açalım. Lozan gereği Sen Sinok Meclisi'ne üye olanların TC vatandaşı olması lazım. Barthalemos'a söyledim. 17 papaz getirdi vatandaşlığa aldık.

Batı Trakya'da atanmış müftü olur mu? Orada 150 bin soydaşımız var. Yunan hükümetinin atadığı müftü olur mu? Hep ver hep ver. Biz Sümela'yı açmadık mı? Mersin'i açmadık mı?  Adalardaki okulu açtık.

Obama'ya, Merkel'e söyledim Ruhban Okulu meselesini. Onlardan bir adım yok.

Rumların okullarında diğer okullar gibi giderleri bedeva.

ALEVİ VATANDAŞLARIN DURUMU

Alevi vatandaşlarımız müslüman mı müslüman. Cemevini ibadethane olarak gören kimse yok. Alevi çalıştayında çok bölünme oldu. Dedelere maaş konusu birileri biz satılık değiliz. Kimileri biz alırız dedi. Dernek statüsü olsa hiç olmaz. Bu sefer tüm derneklere bütçeden para vermek zorunda kalacağız.

Son 11 yılda yaptığımız cemevleri hiçbir iktidarla kıyaslanamaz. 

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Mehmet Barlas: Siz Cumhurbaşkanı olacaksınız sayın Gül de Başbakan olacak. 

Sizin temenniz. Sayın Gül ile konuşmadık. 

Barlas: Sizin Cumhurbaşkanı olmayacak mısınız?

Başbakan: Henüz karar vermedim. Versem bunu açıklardım. Bizde istişare kurumu var. Partim bana ne görev verirse onu yaparım. Şimdiye kadar hiçbir şey talep etmedim. Partimin bölünmesine asla izin vermem.

ABDULLAH GÜL İLE YOL AYRIMI OLMAZ

Sayın Abdullah Gül ile aramızda asla yol ayrımı olmaz. Biz her şeye kulak asacak olursak. 

Sayın Gül gezi olaylarının başlangıcıyla gurur duyduğunu söyledi. Hükümetin de gurur duyması gerektiğini söyledi ne diyorsunuz?

Taksim'de yapılan işlerin çevre duyarlılığıyla yapıldığını inanmıyorum. Biz oradaki vandallığa karşıyız. Ben üç ayrı grubu dinledim. Onlara şunu dedim mahkeme kararını bekleyeceğiz dedim. 

Şimdi orası bir yürüyüş alanı. Eksoz dumanlarını yerin altına aldık. Türkiye'de bu kadar güçlü  bir ülkenin bir şehir müzesi yok. Taksim'e yapalım dedik kıyamet koptu.

Harbiye'de de bunu yaparken aynısını yaptılar. Muhsin Ertuğrul sahnesini yaparken de buraya cami yapacaklar dediler.

Ne oldu sahne bitince gelip orada oynadılar sonra da bize demediklerini bırakmadılar.

Dünyada meydanlar o ülkelerin mührüdür.

İSTANBUL'UN ADAYI KİM

 Benim kafamda var.  Ama önemli olan teşkilatımın temayülü. Burda bir şey dersem teşkilatıma saygısızlık olur.

Çok partili siyasi hayatta ortalama seçim 16 aydır. Biz bunu 5 yılsa 5 yıl olarak koyduk. Sonra bizi oyuna getirip 4 yıla indirdiler. Bu oyuna düştük. Erken seçimi lügatimizden kaldırmalıyız. Amerika'da, Fransa'da böyle. 

Obama kampanyalarını 1 yıl önceden başlattı. 4 yılsa 4 yıl.

3 DÖNEM TÜZÜĞÜ DEĞİŞECEK Mİ

Ben partimin başında olduğum sürece 3 dönem sonrasında kimsenin aday olmaması devam edecek. Yoksa bu kendime saygısızlık olur.

RENKLİ KRAVATLAR

Sevilay Yükselir: Kravatlarınız çok renkli nerden geliyor bu merakınız

Yerli kravat. Yeşil doğa mesajı. Mavi olan da ben denizciyim ya ondan. Kırmızı da bayrağımın rengi. 

SURİYE KONUSU

Reyhanlı'da yaşananların sorumlusu bellidir. Zaten ölenlere bakarsınız kimin yaptığını anlarsınız. 

ASKERLİK SÜRESİ

Ben Maliye Bakanı'ma gerekli talimatı verdim. Askerliğin kısalması konusunda Milli Savunma Bakanlığımızla mutabıkız. 12 ay olacak. Kısa dönem aynı kalacak. 

2015'TE ÇİFT TÜP GELİYOR

2015'te Boğaz'ın altından akacak trafik sayesinde İstanbul trafikten kurtulacak.

2017'DE ÇILGIN PROJE 

2017'de yapılacak çılgın projenin yerini söylemem ona özel animasyon yaptıyorum.

KURBAN DERİLERİNE ÖZGÜRLÜK

Hasan Celal Güzel'in bir kurban derisi mağduru olarak size teşekkür ediyorum demesi üzerine Başbakan Erdoğan kurban derilerine de özgürlük  getirdik dedi. 

Geçen hafta yapılan düzenlemeyle kurban derilerini toplayan Türk Hava Kurumu'ndan bu yetki alınmıştı.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER