ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Temmuz 2013 Pazar 00:19

Başbakan'dan sert Mısır tepkisi!

Başbakandan sert Mısır tepkisi!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TÜMSİAD'ın, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen iftarında konuştu.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’daki katliamlarla ilgili, “Mısır halkı darbeye karşı son derece olumlu bir direniş sergiliyordu. Buna rağmen katliam yaptılar. Sağa sola demokrasi dersi verenler hani nerede, hani nerede Avrupa Birliği?” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (TÜMSİAD) iftarına katıldı. Programa Başbakan’ın yanı sıra Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TÜMSİAD Genel Başkanı Hasan Sert ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Başbakan, Mısır’daki saldırıya değindi. Başbakan, “Başta Suriye ve Mısır’da olmak üzere acı haberlerle Ramazan’a girmiştik. Bazı ülkelerde Ramazan’a rağmen kalplerin yumuşamadığını, vahşetin yükseldiğine şahit oluyoruz. İslam dünyası sahura hazırlanırken Mısır’da bir katliam başlatıldı. 200’ün üzerinde Mısırlı şehit edildi. Şehit olan kardeşlerimize Rabbimden niyaz diliyorum. Mısır’da seçilmiş hükümeti yok sayanlar bununla kalmadılar halkı da katlediyorlar. Şuna inanıyoruz zalimler aynı zamanda korkaktır. Mazlumların ahından korkarlar. Yetim bırakılan çocuklardan, dul bırakılanlardan korkarlar. Bunların güçleri düşmana değil sadece kendi halklarına yeter. Kendi haklarına kükrer, kendi haklarını katlederler. Mısır halkı darbeye karşı son derece olumlu bir direniş sergiliyordu. Onların elinde Molotof yoktu. Cumhurbaşkanlarını istiyorlardı.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Ramazan-ı Şerif'e malesef başta Suriye ve Mısır'da olmak üzere İslam coğrafyasının genelinde yine acı haberlerle, acı manzaralarla girmiştik. Ramazan barışın, dayanışmanın, kardeşliğin, merhametin ayıdır. Ancak bazı ülkelerde Ramazan'a rağmen zülmün hıs kesmediğine, vahşetin hiç ivme kaybetmeden yükseldiğine şahit oluyoruz. İşte bugün İslam dünyası sahura hazırlanırken, Müslümanlar oruç için niyet ederlerken Mısır'da bir katliam başlatıldı. Şu ana kadar 200'ün üzerinde Mısırlı şehit edildi, 4 bine yakın Mısırlı yaralandı. Öncelikle Mısır'da şehit olan kardeşlerimize rahmet diliyorum. Mısırlı kardeşlerime buradan başsağlığı mesajlarımı yolluyorum.

Seçilmiş hükümeti yok sayanlar, halkın seçtiği hükümeti devirenler şimdi bununla kalmadılar, halkı da katletmeye başladılar, önce milli iradeyi katlettiler, şimdi milleti katlediyorlar. Çünkü şuna inanıyoruz; zalimler aynı zamanda korkaktırlar. Zalimler mazlumlardan korkarlar, mazlumun ahından korkarlar, yetim bıraktıkları çocukların, dul bıraktığı eşlerinden korkarlar. Ne yazık ki zalimler korktukça daha da zalimleşir, daha da gaddarlaşır. Kendi halklarına karşı, mazlumlara karşı daha fazla baskı uygular, öylece yok olup giderler. Hayatları boyunca ülkelerinin ve milletlerinin düşmanlarına karşı onurlu tek bir tavır takınamayanların kendi halklarına karşı güya kahraman kesilmesi korkaklıktan, azziyetten, zalimlikten başka bir şey değildir. İşte bunların güçleri düşmana yetmez, bunların gücü sade ve sadece kendi halkına yeter, bunlar sadece kendi halkına kükrer kendi halklarına 
katlederler.

"MISIR HALKI ONURUYLA DİRENDİ"

Mısır halkı haftalardır darbeye karşı son derece onurlu son derece şerefli bir direniş sergiliyor. Onların elide silah yoktu, onların elinde molotof yoktu, onlar bütün bu olanlara karşı, sabırla direniyorlardı. Cuhurbaşkanlarını istiyorlardı, seçilmiş olanları istiyorlardı, fakat gel gör ki ortada askeri darbeyle iş başına gelenler vardı. Oradaki muhalifler hiç kimseye saldırmıyorlardı, hiçbir şiddet eyleminin içine girmiyorlardı, hiçbir vandallığa, barbarlığa yağmacılığa müsaade etmiyorlardı. Bizim ülkemizde olanların hiçbirisi Adeviye'de yoktu. Bizim ülkemizde olanların hiçbir uygulanması Kahire'de yoktu, İskenderiye'de yoktu.

"DİLSİZ ŞEYTANLARDAN OLMAYACAĞIZ"

Mısır'da milli irade katledilirken susanlar, şu anda millet katledilirken aynı şekilde susuyorlar. Hani nerede Avrupa, nerede AB, nerede, Avrupa değerleri, sağa sola demokrasi dersi verenler? Hani nerede demokrasi, nerede demokratik değerler? Birleşmiş Milletler nerede? Türkiye'de polisin son derece haklı, son derece meşru şekilde kullandığı su ve biber gazı için yaygara koparanlar, Mısır'daki darbe karşısında Mısır'daki katliam karşısında neredeler? Mısır'da adalet katlediliyor. Siz bunu ne zaman göreceksiniz. Kardeşlerinizin kanı akıtılırken siz ne zaman fark edeceksiniz? Suriye'de de fark etmediniz. Mısır'da akan masum sivillerin kanı, sessiz kalanların eline yüzüne bulaşmıştır. Sessiz kalan bu vahşetin ortağıdır. Biz haksızlık karşısında eğilmeyiz. Haksızlık karşısında eğilip dilsiz şeytanlardan olmayacağız. Mısır'da demokrasi, milli irade katledilmiştir. Şimdi de millet katlediliyor. Bunu bütün dünyaya duyuracağız."

"MÜBAREK'İ BİLE ARATTILAR"

Mısır'da darbecilerin "Hüsnü Mübarek'i bile aratan uygulamalara imza attığını" kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Mısır'da darbenin arkasında kimler olduğunu biliyoruz. Darbenin karşısında duran Mısır halkına selamlarımı gönderiyorum. Beni bugün üzen neydi biliyor musunuz? 200’den fazla kardeşleri ölürken, 5 bine yakın kardeşleri yaralanırken Tahrir Meydanı’nda havai fişekler atarak eğlenenler vardı. Türkiye her zaman Mısır’ın yanındadır, olmaya devam edecektir ama zalimlerin değil. Allah Mısır’ın mazlumlarına sabır versin diyorum."

"EN BÜYÜK ÜZÜNTÜM..."

"Benim bu gece en büyük üzüntüm neydi biliyor musunuz? Orada 200'ü aşkın kardeşleri şehit edilirken öldürülürken, 5 bin kardeşleri yaralanırken, Tahrir Meydanı'nda havai fişeklerini atmak suretiyle eğlenenler vardı. Acaba bu eğlenenler kimlerdi? Bu tür tezgahlara karşı her zaman uyanık olalım. Mısır'ın şehitlerine Allah'tan rahmet diliyorum."

SOMALİ'DEKİ SALDIRI

Erdoğan, Somali'deki saldırıya ilişkin olarak da, "Somali'den de acı bir haber aldık. Türkiye Büyükelçiliği'nin ek binasına bombalı saldırı düzenlendi. Bir polisimiz maalesef şehit oldu. 3 vatandaşımız da yaralandı. Bu saldırıyı yapanlar da güya Müslüman. Hükümetimize karşı yapıyorlar. Neden, Mogadişu'daki kardeşlerimize yardım ettiğimiz için." diye konuştu. 

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER