ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Eylül 2013 Perşembe 19:36

Başbakan Suriye tezkeresi için ne dedi?

Başbakan Suriye tezkeresi için ne dedi?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı ile yaptığı görüşmenin ardından Suriye tezkeresi hakkında konuştu.


Başbakan Erdoğan, 4 Ekim'de TBMM'ye gelecek Suriye tezkeresine ilişkin, "Aynısı olabilir, bazı değişikliklere tabi olarak da tezkere gelebilir. Dışişleri ve Genelkurmay Başkanlığı tezkere üzerinde çalışmalarını yapıyorlar" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Başbakanı Victor Ponta ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 4 Ekim'de süresi dolacak Suriye tezkeresinin ardından yeni bir tezkerenin geleceğini, bu tezkerenin aynısı olabileceği gibi farklı yönleri de olabileceğini söyledi. Erdoğan, tezkereye ilişkin, "4 Ekim'de gelecek olan tezkere aynısı olabilir, bazı değişikliklere tabi olarak da bu tezkere gelebilir. Şu anda gerek Dışişleri ve gerek Genelkurmay, tezkere üzerinde çalışmalarını yapıyorlar. Çalışmalar bitince bize getirilecek biz de değerlendirmemizi yapacağız sonra Meclis'e sunacağız." dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Romanya Başbakanı Victor Ponta, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçeleştirdikleri ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, açıklamalarının ardından, gazetecilerin kendisine yönelttiği gündeme dair soruları cevapladı. Erdoğan'a ilk olarak, "İki gün önce Suriye tarafında bombalı araçlı saldırı oldu. O saldırının hedefinde Türkiye'nin olduğu, birçok ilde güvenlik önlemlerinin artırıldığı bilgileri var. Bu yönde istihbarat geldi mi size.

Türkiye sınırına çok yakın Azaz bölgesinin El Kaide tarafından ele geçirildiği haberleri var. Bu Türkiye çısından risk doğurur mu?" şeklinde bir soru yöneltildi.

Erdoğan, bu soruyu, "Şu anda tabi Suriye'nin içerisinde gerek kuzeyinde gerek diğer bölgelerin bu tür olayların hepsini beklemem mümkün. Bu Azaz'da da olur diğer yerlerde de olur. Bildiğiniz gibi Fırat üzerindeki barajda atılan variller, bombalar neticesinde de baraj gövdelerinin ciddi sıkıntı içerisinde olduğu her an bir patlama ile karşı karşıya olduğu bir tehdit oluşturduğu milyonlarca insanın sular altında kalabileceği gibi bize gelen bilgiler var. Suriye'deki mevcut zalim rejim, bütün oradaki insanlığı tehdit eden bu konuda sayı şu bu gözetmeden attığı adımlar var. Burada da herhalde bu olaylardan bir tanesi gerçekleşmiş olan bir bombalamadır. Bunun bizim ülkemizle şu anda vardığımız müzakereler neticesinde bir ilgisi yok. Suriye'nin içerisindeki bunlar rutin hadiseler haline geldi ve yapılabilecek her türlü yanlışa karşı Türkiye bütün imkanları ile hazırdır." şeklinde cevapladı.

Başbakan Erdoğan'a, Türk gazeteciler tarafıdan ikinci olarak, "4 Ekim'de Suriye ile ilgili tezkerenin süresi doluyor, yeni bir tezkere gelecek mi yeni bir metin olacak mı? Konuk başbakanla aranızda Romanya ve Türkiye milli takımları için iddia söz konusu mu gruptan çıkma konusunda?" diye soruldu.

Erdoğan, tezkereye ilişkin, "4 Ekim'de gelecek olan tezkere aynısı olabilir, bazı değişikliklere tabi olarak da bu tezkere gelebilir. Şu anda gerek Dışişleri ve gerek Genelkurmay tezkere üzerinde çalışmalarını yapıyorlar. Çalışmalar bitince bize getirilecek biz de değerlendirmemizi yapacağız, sonra Meclis'e sunacağız." diye ifade etti.

Erdoğan, 2014 Dünya Kupası elemeleri için ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Romanya'nın önünde bir Estonya ve bir de Andorra maçı var. Bizim önümüzde ise Estonya ve Hollanda maçı var. Romanya, şu anda ilk bakışta çok daha şanslı bir tablo içinde. Ama az önce değerli dostum Viktor'un ifade ettiği gibi, biz bu noktada şüphesiz ki gitme arzusu içindeyiz ama burada Türkiye'nin ikide iki bu işi başarması lazım Romanya'nın ikide iki başarması gerekiyor. Bu neticeler son maçtan sonra ortaya çıkacak. Ben de Romanya'nın başarmasından dolayı memnuniyet duyarım, o da kendileri bu memnuniyetlerini ifade ettikleri için bu nezaketimizin gereğidir, temenni ederim nezaket kazansın." dedi.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER