ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2014 Salı 12:38

Başbakan Erdoğan: Sizin vicdanınıza beton dökülmüş!

Başbakan Erdoğan: Sizin vicdanınıza beton dökülmüş!

Soma şehitleri için saygı duruşuyla başlayan AK Parti grubunda Başbakan Erdoğan Soma için medyada yazılanlara çok sert yüklendi.


Soma'da yaşanan faciaya değinerek konuşmasına başlayan Başbakan Erdoğan, ölen madencilerin sivil şehit sayılması için gerekli talimatı verdiğini belirtti. Erdoğan'ın Soma şehitleriyle ilgili açıklama yaptığı sırada gözlerinin dolduğu gözlendi.

İşte Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları;

- Soma faciasınınn olduğu saatlerde enerji bakanımızla beraberdik. Hemen bir kriz masası oluşturduk. Kendisi orayı organize ettik. Enerji bakanımıza yaptığı özverili çalışma için teşekkür ediyorum. Allah ondan razı olsun. Sağlık ve çalışma bakanı yardımcılarıma teşekkür ediyorum.

"BÜYÜK BİR FACİA.."

- Önümüzde büyük bir facia vardı. Güvenliği sağlamak, madenci kardeşlerimin yakınlarının durumu, madenin durumu, önümüzde bir çok problem vardı. Bunların hepsini aştık. Sağlık Bakanımıza ve ekibine de teşekkür ediyorum.
Kısa bir süre sonra Kızılay da Soma'daki yerini aldı ve gerekli müdahaleyi yaptı. Bizler de ekibimizle beraber oraya gidip hizmetlerimizi sunduk.

- Orada sahra hastanesi kurduk. Burada 282 sağlık personeli çalıştı. İlk anlarda Ocak'tan çıkardıklarımızın bir sıkıntısı yoktu. Son 15-20 tanesinde ise yanma vardı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız psikolojik destek ekibini kurdular. Onlara da teşekkür ediyorum.

"GEREKİRSE TÜM AİLELERLE TEK TEK KONUŞURUZ"

- Ailelere manevi desteğin yanında da maddi destek de sağladık. Hayatını kaybedenlerin resmi olarak şehit olması için gerekli işlemleri başlattık. Bu konuda yarın bakanlar kurulunda ilk adımımızı atacağız. Gerekirse tüm ailelerle tek tek görüşerek onların isteklerine göre düzenleme yapacağız.

- Başbakanlık olarak Soma'da AFAD'ın açtığı hesaplara bağış yapılacak. Bu işin de başında Beşir Atalay var.
Tüm büyük faciaların ardından olduğu gibi milletimiz kenetlendi. Bazı istisnalar haricinde bu millet bir ve beraber olduğunu gösterdi.

- Soma'daki kardeşlerimize maddi manevi destek olan, dualarıyla, fatihalarıyla yanında olan milletimize teşekkür ediyorum.

- Cumhurbaşkanımıza, Genel Kurmay Başkanımıza, siyasi partilerimize, bu işte sadece haber olarak veren medya kuruluşlarına, milli takıma, yurt dışından bizim acımızı paylaşanlara, devlet başkanlarına teşekkür ediyorum.
Pakistan milli yas ilan etti. Navas Şerif bizzat aradı. Katar emiri bizzat aradı. Madden bize ne düşüyorsa yapalım dediler. Biz de teşekkür ettik. Sayın Putin de aradı. Hatta teknolojik olarak neler yapılabilir onu sordu. Ben de enerji bakanımı görevlendirdim.

- Bosna cumhurbaşkanı Bakir İzzetbegovic aradı. Orda da bir sel felaketi yaşanıyor. Ankara'daki resepsiyonlarını iptal eden Norveç ve İsrail'e teşekkür ediyorum. Yavru vatan Kıbrıs'ta da milli yas ilan edildi. Onlara da teşekkür ediyorum.

-Tarifi mümkün olmayan bir acı yaşıyoruz. Madendeki kaza duyulduğu andan itibaren tüm enerjimizi kardeşlerimizi kurtarmak için sarf ettik. Şu anda madende hiç işçi kalmadı. Şehitlerimizi ailelerine teslim ettik. Bundan sonra her şeyi en ince ayrıntısına kadar konuşacağız. 

-Bu acı hadisenin üstü örtülemez. Adli ve idari tüm soruştrumalar yapıalcak. Biz tüm sorumluları yargıya teslim edeceğiz. Bu facidan sonra herkes gereken dersi alacaktır. Biz mevzuatla ilgili tüm adımları atacağız.

- Ne yaparsak yapalım 301 şehidimizi geri getirmeyecek. Ateş düştüğü yeri yakar milletimizin kahir ekseriyeti bu acıyı yaşadı. Rabbime hamd olsun bu topraklarda yaşıyoruz. Biz inancımızdan dolayı bu metaneti yaşıyoruz. Dünyadaki tüm milletlerden daha çok acıları ortak ediyoruz.

- Komuşunun yaşadığı acıyı biliyor onunla paylaşıyoruz. Acıları ortak olan millettir. Biz 1000 yıllardır aynı acılarla yas tutabildiğimiz için milletiz.

"SOMA'DAKİ HER ŞEHİT BENİM KARDEŞİMDİR"

- Açıkça söylüyorum. Bu ülkenin Başbakanı olarak Dicle'nin kenarında bir koyun kaybolsa onun mesuliyeti bana aittir.
İnsan bazen gözyaşlarını içine atar. Zamansız her ölüm için gözyaşlarımızı içimize akıttık. Canları yaşatmanın mücadelesini verdik.
Bu iktidarın en büyük başarısı sağlık alanındadır. 30 yıllık canımızı alan terör için canımızı ortaya koyduk. 77 milyonun her bir ferdi mutlu olsun diye 12 yıl gece gündüz çalıştık.

- Bir anne bir baba hassasiyetiyle çalıştık. Soma'daki her bir şehit benim öz be öz kardeşimdir. Biz emeğin, emekçinin ne olduğunu biliyoruz. Bize nasıl makarnacı, göbeğini kaşıyan adam, bidon kafalı dedilerse onlara da aynı şeyi söylediler.

"ONLARIN KÖMÜR KARASI BİZİM ŞEREFİMİZDİR"

- Onların kömür karası bizim şerefimizdir. O şehidlerimizin evlatları bizim evlatlarımızdır. Siz evlatlarınızı yitirdiniz, biz de evlatlaırmızı yitirdik.

- Bu acıyı beraber taşıyacağız. Bu ateşin azalması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Acınızı hafifletmek için ne gerekiyorsa yapıalcak. Biz kardeşlerimizi şehidlik makamında görüyoruz. Yarabbi o kardeşlerimizi sen de şehid eyle. 301 şehidimize sen rahmet eyle mekanlarını cennet eyle.

"ASIL SİZİN VİCDANINIZA BETON DÖKÜLMÜŞ"

- Medyada öyle şeyler yazıldı ki... Madende ölen işçilerin üzerine beton döküldü diyen bile oldu. Asıl sizin vicdanınıza beton dökülmüş. 

- Biz daha cenazelerimizi kaldırmadan pusuda bekleyen sefillerin sefilleri çıkıp hemen kin kusmaya başladı. Acı karşısında milletim dişini sıkar. Can düşmanı da olsa hakkını helal eder. Duasını eder, Fatihasını okur. Biz acıları çok iyi biliriz.

- Pusudaki fırsatçıları anlamadık anlayamayacağız. İllaha bu milletin evladı olmaya gerek yok. İnsan olan bu sinsiliğin içine girmez. Medyada özellikle de sosyal medyada inanılmaz yalanlar yayınlandı.
İçeride daha fazla kişi varmış. Madende küçük yaşlarca çocuk çalıştırılıyor. Suriyeli çocuklar varmış. 120 kişi öldürüldü.

- Biz yasımızı tutarken bunlar ideolojik rant devşirmeye çalışıyorlar. Her türlü hainlik var. Yok madenin sahibi AK Partiliymiş. Yok benim yakınmmış. Malum medya ve malum kişiler avuçlarını avuşturuyor.
Soma'da haritadaki yerini bilmez. Bunlar kömür ocağı görmemiş bilemezler. Bunlar kumsalda geziyor. Bunlar madencilerin ailelerini, semtlerine bile almazlar.

- Çıkmış bir insan müsveddesi Soma'daki madencilere, bunlar buna müstehaktır. diyor. Sadece zeybek oynarken diz çökermiş. Önce sen patronun önünde diz çöktüğünü söyle. Paranın önünde nasıl diz çöktüğünü söyle.
Sürüngen sürüngendir nasıl ayağa kalksın.

 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER