ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Şubat 2014 Cuma 13:48

Başbakan Erdoğan Putin ile görüştü

Başbakan Erdoğan Putin ile görüştü

Başbakan Erdoğan, 22. Kış Olimpiyat Oyunları için geldiği Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Putin ile Devlet Konukevi'nde görüştü.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir araya geldi.Rusya'nın Soçi kentine gelen Başbakan Erdoğan, Başkanlık Konutu önünde, Devlet Başkanı Putin tarafından karşılandı.Daha sonra gerçekleşen görüşmede Başbakan Erdoğan, 2014 Kış Olimpiyatları dolayısıyla Devlet Başkanı Putin ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Olimpiyatlara az sayıda Türk sporcunun katıldığını ancak bunun gelecek için önemli adımlar olacağını ifade eden Erdoğan, "Bu tesislerin hazırlanmasında, Türk müteahhitlerin hakikaten ben de başarılı çalışmalarını, gayretlerini izledim. Aramızdaki ticaret hacmi, iyi bir noktada. Hafif bir düşüş de olsa bunu toparlamamız mümkün" diye konuştu.
Enerji alanında yapılan işbirliğine de dikkati çeken Erdoğan, "Özellikle enerjideki dayanışmamız çok önemli" dedi.


Başbakan Erdoğan, 2018 Dünya Futbol Şampiyonası'na da Rusya'nın ev sahipliği yapacağına işaret ederek, şampiyona için Türk müteahhit firmalarının önemli yer alabileceğini düşündüğünü belirtti. Putin'den "Şüphesiz" yanıtını alan Erdoğan, ayrıca olimpiyatların madalyalarla ve başarıyla geçmesini dileyerek, "Bu akşam açılışı yapılacak olimpiyatlar, inanıyorum ki gerçekten bir barışın ve özgürlüğün simgesi olacaktır" temennisinde bulundu.

"Bizim ilişkilerimiz iyi niyetlidir ve potansiyeli olan ilişkilerdir."

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Başbakan Erdoğan ve heyetini Soçi'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Aslında biz birbirimize yakın komşuyuz. Olimpiyat oyunlarının açılışına gelmek için vakit bulduğunuz için teşekkür ediyorum" dedi.

Olimpiyatlara katılan Türk sporculara da başarı dileğinde bulunan Putin, "Bildiğim kadarıyla Rus pateni dalında yarışacak sporcularınızı, Rus ustalar eğitti. Onlar için de başarılar diliyorum. Olimpiyat oyunlarında sizinle görüşmekten ayrıca memnunum" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, ülkesinin öncelikli partneri olduğunu vurgulayan Putin, şöyle konuştu:

"Bizim ilişkilerimiz iyi niyetlidir ve potansiyeli olan ilişkilerdir. Geçen yıl Türkiye'ye 4 milyon turistin geldiğini söylemek aslında yeterlidir. 1990'lı yıllardan itibaren Türk inşaat şirketlerinin Rusya'da yaptıkları çalışmaların hacmi, 50 milyar dolara ulaşmaktadır. Bu da çok güzel rakam. Bu bağlamda Soçi'deki tesislerde çalışan Türk inşaat firmalarına ayrıca teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Şunu söylemeliyim; bütün uzmanlarımız, Türk inşaatçılardan memnun kaldılar. İşleri profesyonelce yaptılar, dinlenmeden, uyumadan işlerini yaptılar. Olimpiyat oyunlarının hazırlanmasına ciddi katkı sağladılar. Bu aslında bizim ortak gücümüz."

Açıklamaların ardından basına kapalı devam eden görüşmeye, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç da katıldı.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER