ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Ağustos 2014 Cuma 15:14

Bartholomeos, Erdoğan’ı tebrik etti

Bartholomeos, Erdoğanı tebrik etti

Trabzon'un Maçka ilçesinin Altındere Vadisi'nde yer alan Sümela Manastırı'nda düzenlenen ayinde konuşan Fener Rum Patriği Bartholomoes, "Seçilmiş cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan beyefendiyi candan kutluyorum.” dedi.


İlki 2010 yılında düzenlenen ayinin bu yıl 5’incisi tertiplendi. Sümela'nın girişinde kemençe ile karşılanan Patrik Bartholomoes'un yönettiği ayine çoğunluğu İtalya, Yunanistan ve Gürcistan’dan gelen yaklaşık 250 kişi katıldı. İlahilerin okunmasıyla başlayan ayinde Patrik Bartholomeos, dua etti. Dini ritüellerin yerine getirilmesinden sonra Bartholomeos, manastırdakileri kutsadı.

Dua sonrası Türkçe bir konuşma yapan Bartholomeos, tarihi bilgiler ve insan sevgisinden yoksun olan bazı çevrelerin Sümela’da yapılan ayini engelleme çabasında olduğunu öne sürdü.

Bartholomeos, Ortadoğu ve Afrika’da günbegün artan din ve mezhep kavgalarının insanlığı tehdit ve tedirgin ettiğine dikkat çekerek, “Ne varki ekonomik konularda çareler üretebilen insanlık, sosyal, din ve inanç konularında başarılı olamamıştır. Bu kutsal mekandan tüm siyasi kesimlere ve özellikle din adına temsil gücü olan önder kişilere çağrıda bulunuyorum. Gelin dünyamızı ve bu coğrafyayı daha fazla hırpalamayalım. Birbirimizi daha fazla tanıyalım ve sevelim. Fedakarlıklarda bulunalım. Ödünler verelim. Yeter ki genç insanlar, anneler, babalar acılar çekmesin, ağlamasın. Farklılıkları tanıyalım ve onları destekleyelim.“ dedi.

Konuşmasının devamında Bartholomeos, şunları kaydetti: “Bugünkü ayinimizde ayrıca acı çeken komşu ülkelerin, yerlerinden edilen halkları için dualar ettik. İnşallah dualarımız kabul olur. Bu hafta devletimizin zirvesinde önemli gelişmeler yaşandı. İlk kez halk oyuyla seçilen 12. cumhurbaşkanımız ay sonunda görevine başlayacak. Yine 12 yıl sonra yeni bir başbakanımız görev alacaktır. Hep birlikte tarihi süreçlerden geçmekteyiz. Bu gelişmelerin halkımıza hayırlı olmasını dileriz. Bu vesile ile seçilmiş cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan beyefendiyi candan kutluyorum. “

Sümela Manastırı'nda düzenlenen ayin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen özel izinle yapılıyor. 88 yıl ara verilen ayine ilk kez 2010 yılında izin verilmişti.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER