ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2013 Çarşamba 00:57

Bakanlık'tan 'Fikirtepe' açıklaması!

Bakanlıktan Fikirtepe açıklaması!

Fikirtepe'de inşaatların durduğuna yönelik çıkan iddialar üzerine Bakanlık'tan açıklama gecikmedi.


Bugün internet sitelerinde geniş yer bulan bir haber gündeme bomba gibi düştü. İddiaya göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özel dönüşüm alanı olarak ilan edilen Fikirtepe'deki tüm çalışmaları ‘riskli alan' ilan etmek için durdurdu.

İddiaya cevap gecikmedi. Fikirtepe'de kentsel dönüşüm çalışmalarını durdurulmasına ilişkin çıkan haberlere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

Yapılan açıklama şöyle:

"Bazı basın yayın organlarının bugünkü sayılarında ‘Fikirtepe Sil Baştan’ başlığıyla yer alan haberlerde, İstanbul Kadıköy’de bulunan Fikirtepe’de 4.14 emsal verilen projelerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durdurulduğu şeklinde haberlere yer verilmiştir. Söz konusu iddialar üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:

1- Çöküntü bölgesi niteliğindeki bu alanın, afete karşı dayanıksız ve sağlıksız yapılar bulunması, mevcut donatı alanlarının yetersizliği, nüfus ve yapılaşmadan kaynaklanan çevre koşulları nedeniyle biran önce dönüştürülmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Bölgenin ‘riskli alan’ ilan edilmesi durumunda mevcut sorunların daha hızlı çözüleceği neticesine varan Bakanlık, gerekli çalışmaları başlatacak olup, uygulamanın nasıl yapılacağı daha sonra netleştirilecektir.

2- İstanbul Kadıköy sınırlarındaki Fikirtepe bölgesinde 2 yılı aşkındır “uygulamadan kaynaklanan” sorunlar devam etmektedir. Bu sorunun çözümü için Bakanlığımız’a yüzlerce şikayet ve başvuru yapılmıştır. Bu doğrultuda sorun, 6306 sayılı kanun kapsamında çözülecek olup, bölgenin ‘riskli alan ilan edilmesine ilişkin karar’ Bakanlar Kurulu gündemindedir.

3- Fikirtepe’deki sorunlu bölgeleri lisanslı kuruluşlara inceleten Bakanlık, elde edilen raporlarda bölgede mer’i planların onaylanmasından önceki yapıların kalite açısından kötü durumda olduğu, binaların bir kısmının uygulama sürecinde yıkıldığı ve bir çoğunun da kullanılmadığını tespit etmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda ayrıca bölgenin bazı yerlerinin ise zemin açısından sorunlu olduğu ortaya çıkmıştır.

4- Bölgenin 6306 sayılı kanun kapsamında riskli alan ilan edilmesi durumunda; tüm iş ve işlemlerde alınacak olan vergi, resim ve harçlardan muaf tutulacak olup, vatandaşların kira yardımı, kredi ve faiz desteğinden de yararlanmasının önü açılacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, özel dönüşüm alanı olarak ilan edilen Fikirtepe'deki tüm çalışmaları ‘riskli alan' ilan etmek için durdurulduğu iddia edilmişti. 

KAYNAK:
Ajanslar
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER