ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Kasım 2014 Cuma 14:12

"Bakanlık destek vermezse büyük balık kaçacak"

"Bakanlık destek vermezse büyük balık kaçacak"

Ahmet Tuncay Sagun, Türk balıkçılık sektörünün orkinos avlanma kotasının tehlikeye girmemesi "Bakanlık destek vermezse büyük balık kaçacak" değerlendirmesini yaptı.


Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun,Türk balıkçılık sektörünün orkinos avlanma kotasının tehlikeye girmemesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destek vermesi gerektiğini belirterek, "Bakanlık destek vermezse büyük balık kaçacak" değerlendirmesini yaptı.

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği'nden yapılan açıklamaya göre, uluslararası balıkçılık sektörü 16 Kasım 2014 Pazar günü orkinos avlanma kotaları için "Uluslararası Atlantik Orkinosları Koruma Komisyonu" adı altında 19. toplantısını İtalya'da gerçekleştirecek.

Sürpriz bir hamle ile orkinos avlanma kotasını yüzde 20 artırma teklifinde bulunan Avrupa Birliği (AB) delegasyonunun bu önerisi, Cenova'daki bu toplantıda gündeme gelecek. AB delegasyonunun bu teklifini endişeyle karşılayan Türk balıkçıları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteğini bekliyor. Bakanlığın desteği sağlanamazsa Türk balıkçılık sektörünün avlanma kotası tehlikeye girecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sagun, daha önce 3 bin 300 ton orkinos avlanma hakkına sahip Türkiye'nin günümüzde bu kotasının dünyadaki konjonktürel gelişmeler nedeniyle 556,66 tona kadar düştüğüne dikkat çekti. Hızlı hareket edilmezse Türkiye'nin bu alandaki etkinliğinin daha da azalacağını vurgulayan Sagun, kendilerinin de kota müzakereleri için Cenova'daki toplantıya katılacağını aktardı.

Sagun, Türk balıkçılık sektörünün orkinos avlanma kotasının tehlikeye girmemesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın destek olması gerektiğini dile getirerek, "Bakanlığın desteği sağlanamazsa Türk balıkçılık sektörünün avlanma kotası tehlikeye girecek, büyük balık kaçacak" ifadelerini kullandı.

 "TÜRK KOTASI ARTIRILMAYACAK"

Sagun, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteği ile sektörün korunması gerekliliğinin önemine dikkati çekerek, AB'nin sahip olduğu avlanma kotasında üç yıllık periyot dahilinde yüzde 20'lik bir artış yapılmasını talep ettiğini hatırlattı. Sagun, "En büyük rakibimiz AB'nin bu isteği kabul edilirse genel kota miktarı, 13 bin tondan 2015 yılında 16 bin, 2016 yılında 19 bin ve 2017 yılında ise 23 ton seviyelerine ulaşacak. AB bunu isterken, bizim kota miktarımızı da haksız bir şekilde aynı oranda tutmaya çalışacak" bilgilerini paylaştı.

"BALIKÇILIK KRİTİK BİR NOKTAYA GELECEK" 

Sagun, AB'nin, Avrupalı balıkçıların üretimlerini ve uluslararası pazara arz ettikleri ürün miktarını artırarak, Türkiye balıkçılık sektörünün önüne geçmeyi hedeflediğini savunarak, şunları kaydetti:

"Ülkemizin sahip olduğu hakların korunabilmesi ve balıkçılık sektörümüzün zarar görmemesi için bu toplantıyı bizzat yerinde izleyerek tavrımızı ortaya koyacağız. Türkiye'nin yıllardır kota artırım taleplerine karşın komisyon üyeleri bu önerileri görmezlikten gelirken, AB delegasyonun talebinin gündeme gelmesi, balıkçılık sektörümüzün mevcudiyetini kritik bir noktaya getirecektir.

Türk balıkçılık sektörü, sahip olduğu teknik, bilimsel alt yapı ve Türk insanının mayasında olan girişimcilik ruhu ile uluslararası pazarlarda birçok rakip ülkeyi geride bıraktı. Gelinen bu avantajlı noktanın yitirilmemesi gerekiyor."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER