ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2014 Perşembe 15:46

Bakanlardan Somalı madencilere 2 kritik soru

Bakanlardan Somalı madencilere 2 kritik soru

Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Soma'dan gelen 13 maden işçisini kabul etti.


Ankara'da gerçekleşen görüşmede bakanlar işçilere "Eğer siz yetkili olsaydınız buranın sevk ve idaresini nasıl yapardınız?' ve 'Siz bu ocakların kapatılmasını ister misiniz?' diye 2 kritik soru sordu.

Soma'dan gelen 13 madenci, AK Parti Genel Merkezi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in de katıldığı görüşmenin ardından AK Parti Genel Merkezi'nden ayrılan madenciler çıkışta bir açıklama yaptı.

AK Parti Genel Merkezi'nde, sabah erken saatlerde kahvaltıyla başlayan görüşmeye, Yıldız ve Çelik ile Kapusuz'un yanı sıra milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Öznur Çalık, Recai Berber, Mehmet Muş, Muzaffer Yurttaş, Selçuk Özdağ ve Uğur Aydemir katıldı.

Soma'dan gelen işçilerle açık, samimi bir görüşme yaptıklarını ve madencilik konusunda ideal olan noktaya ulaşılması için herhangi bir bilginin saklanmadığını vurgulayan Yıldız, "Burası bir doğal afet değil, tabii bir afet değil. Doğal afetlerin dışında mutlaka o işte bir kusur vardır. O kusurun sahibi ister paylaşımlı ister tek başına ne olursa olsun bu hakkın yerine teslim edilmesi lazım. Malum idari, adli, hukuki soruşturmalar devam ediyor. O süreçle alakalı çok fazla bir şey söylemek doğru olmayabilir" ifadelerini kullandı.

'SİZ YETKİLİ OLSAYDINIZ NE TÜR ÖNLEMLER ALIRDINIZ?'

Görüşmede işçilerle "Eğer siz burada yetkili olsaydınız nasıl yapardınız, işçi sağlığınızla alakalı ne tür önlemler alırdınız, aksayan yönler nerelerdir" konularını ele aldıklarını anlatan Yıldız, "Son derece faydalı oldu. Bundan sonra görüşmelerimiz devam edecek. Bu ocakların doğru bir şekilde işletilebilmesi için buna devam edeceğiz" diye konuştu.

'OCAKLARIN KAPATILMASINI İSTER MİSİNİZ?'

Bakan Yıldız, işçilere "Siz bu ocakların kapatılmasını ister misiniz? Yetkili olsanız ister misiniz?" şeklinde soru sorduğunu, işçilerin de "Hayır, biz bu ocakların kapatılmasını istemeyiz ancak çalışma şartlarının doğru bir şekilde yönetilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması kaydıyla" cevabını verdiklerini anlattı.

Soma'daki 15 bin çalışanın 13 bin 600'ünün maden ocaklarında çalıştığını anlatan Yıldız, "Bize düşen Çalışma Bakanımızla beraber oradaki çalışma şartlarının düzeltilmesi, tekrar toplantı yapılması, çünkü bu işin en önemli paydaşlarından, en önemli unsuru olan işçi kardeşlerimizle tekrar bu konuyu görüşeceğiz" dedi. 

Görüşme sonrası açıklama yapan Faruk Çelik, ''Tazmimatla işverene bağlılık tazminatı alamama korkusu değerlendirildi. Hizmet alımı konusunun netleştirilmesi gerekiyor. Koltuk meselesini kendi geleceğimizin meselesi yapmayız. Siyasi sorumluluğun gereği neyse yapılır'' dedi.

Benim ne ocak sahibiyle ne maden sahibiyle uzaktan yakından bir akrabalığım yok. Biz her şeyi şeffaf olarak paylaşıyoruz. Ben işin bütün yönlerini açıklıkla paylaşıyorum. Yapmadıklarımızı savunma ihtiyacını hissettirmeyin. Dışarıdan tuzu kurulara verecek cevabımızın olmaması lazım. Kendilerine sorun niçin istismar alanlarını 301 canımızı koyuyorlar. 

AK Parti Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, kısa bir konuşma yaptı. Kapusuz, "Misafirlerimiz Soma'dan teşrif ettiler. Meclis'teki yoğun çalışmalar sebebiyle oradaki işçi arkadaşları adına kendilerini temsilen davet ettik. Orada bugüne kadar olup bitenleri bizzat iki bakanımızla birlikte bölge milletvekili arkadaşlarımız ve halkla ilişkiler başkanlığı olarak kardeşlerimizle beraber olduk. Bu arada Başbakanımız da genel merkeze teşrif ettiği için Başbakanımız ile görüştük. Diğer siyasi partilerimizi gruplar olarak ziyaret edecekler. Ayrıca Türk-İş'i ziyaret edecekler. Daha sonra da bölgeye Soma'ya, arkadaşlarının yanına dönecekler. Elbette kendilerine söz vereceğiz, kendileri ifade edecek. Ancak programımızın uzamış olması, sabah 7,5'tan beri buradayız, Meclis'teki arkadaşlarımız da bekliyor. Ama işçi arkadaşlarımız bu ziyaretlerle ilgili bir temsilcisi, içlerinden bir arkadaşımız kısa bir açıklama yapacak ve sizden izin isteyeceğiz." dedi.

Ardından, madencilerin sözcü olarak seçtikleri Eren Malkoç isimli madenci kısa bir değerlendirme yaptı. "Sayın Türkiye halkı, öncelikle başımız sağ olsun." diye sözlerine başlayan Malkoç, şöyle devam etti: "Biz buraya bizim çektiğimiz acıların çektiğimiz çilelerin derdine derman aramaya geldik. Bu dermanın olumlu geçtiğini buradan herkese duyuralım. Bize burada sahip çıkacak gerçekten yürekli, onurlu ve bizi hiçbir zaman ayaklar altına almayacak insanlarla konuştuk. Bunlara Sayın Enerji Bakanımız, Sayın Çalışma Bakanımız ve tüm milletvekillerimizle ve en önemlisi Sayın Başbakanımız ile konuşma fırsatı bulduk. Bunların en üst düzeyde olumlu geçtiğini burada duyurabilirim. En büyük önlemler artık alınacaktır. Bundan sonra en önemli iş, hiçbir maden ocağına ateş düşmeyecektir. Allah'ın izniyle bunları artık yürürlüğe koymak için sayın bakanlarımız, sayın milletvekillerimiz, başbakanımız, cumhurbaşkanımız çalışma yapacaktır. Bundan eminiz. Sonsuz bir şekilde madenci olarak onlara güvenimiz sonsuzdur."

Maden işçileri ardından diğer parti grupları ile görüşmek üzere TBMM'ye gitti.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER