İdam tartışmaları konusunu değerlendiren Adalet Bakanı Sadullah Ergin, geçmişte yapılan yasal düzenlemeleri aktardı ve MHP'nin şerh koyduğunu hatırlattı. Bu konuda kendileri de dahil kimsenin siyaset yapmamasını istedi. Artık idamın yasal ve pratik olarak uygulamasının kalmadığını dile getiren Ergin, 2004 yılında da AK Parti'nin konuya ilişkin yasal bir düzenleme yaptığını ifade etti. Adalet Bakanlığı'nda idamın geri getirilmesine yönelik böyle bir çalışmanın şu an olmadığını dile getiren Ergin, konunun kamuoyunda tartışıldığını, Başbakan'ın açıklamalarının bulunduğunu kaydetti.
Belediyelere yönelik soruşturma izinleri konusunda da açıklamalarda bulunan Ergin, AK Partili belediyelerin yüzde 40,3'üne, CHP'li belediyelerin yüzde 19,05'ine, MHP'li belediyelerin yüzde 15, 04'üne, BDP'li belediyelerin ise yüzde 6,42'sine soruşturma izni verildiğini söyledi.
Yaşamak için başkasına ihtiyacı bulunan tutuklu ve hükümlülere yönelik yeni bir düzenlemenin Meclis'e gönderildiğini açıklayan Ergin, böyle kişilerin infazlarının hastalığının iyileşene kadar durdurulacağını ifade etti. Ergin, bu düzenlemeden 400 civarında tutuklu ve hükümlünün yararlanacağının tahmin edildiğini kaydetti.
Ana dilde savunma hakkına yönelik yapılacak yeni düzenleme konusunda da bilgi veren Ergin, düzenlemenin sadece Kürtçeyi kapsamadığını bütün dilleri kapsadığını vurguladı. İddianamenin okunması ve esas hakkındaki mütalaanın Türkçe olacağını dile getiren Ergin, yargılama dilinin Türkçe olacağını ve asla değişmeyeceğini vurguladı.
Bakan Ergin'in açıklamalarının ardından yapılan oylama ile Adalet Bakanlığı'nın bütçesi kabul edildi.