ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Mart 2013 Cuma 08:05

Bakan'dan 'asgari ücret' düzeltmesi

Bakandan asgari ücret düzeltmesi

"800 lira büyük para. Geçinilmez diye bir şey yok. Geçinirsiniz" diyen Çelik'in gönlünden geçen asgari ücret rakamı..


Bakan Çelik, 'asgari ücretle ilgili açıklamalarına sendikalar ve muhalefet partilerinden gelen tepkilerin' hatırlatılması üzerine, söz konusu değerlendirmelerin dinlemeden ve anlamadan yapıldığını ifade etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, piyasada bazı ilaçların bulunmadığı iddialarına ilişkin, ''İlaçla ilgili bir sorun yok, 5-6 kalem ilacın temini konusunda bir sıkıntı yaşanıyor'' dedi.

Çelik, Bakanlığının Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'nce ortaklaşa yürütülen ''Burslar Yoluyla Dezavantajlı Yükseköğrenim Öğrencilerinin İşgücü Piyasasına Girişini Kolaylaştırılması Operasyonu Projesi'' imza töreni öncesi, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bazı ilaçların piyasada bulunmadığına ilişkin soru üzerine Çelik, medyaya yansıdığı gibi bir sorun yaşanmadığını söyledi.

Çelik, ''İlaçla ilgili bir sorun yok, 5-6 kalem ilacın temini konusunda bir sıkıntı yaşanıyor. Bunlar aslında 340 ilaçtı şimdi sayısı 5-6'ya inmiş durumda. TEB'in getirmiş olduğu ilaçlar. Türkiye'den hem ruhsat talebinde bulunulmayan ama tedavi konusunda kamuoyunda da çeşitli yollarla bir bilincin oluşturulduğu ilaçlar var. Türkiye'de ruhsat talebinde bulunulmayan ilaçlar bunlar. TEB'in getirdiği ruhsatlı ilaçlar da var ama bu konuda sıkıntı yaşanan 5-6 kalem.''

ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Bakan Çelik, ''asgari ücretle ilgili açıklamalarına sendikalar ve muhalefet partilerinden gelen tepkilerin'' hatırlatılması üzerine, söz konusu değerlendirmelerin dinlemeden ve anlamadan yapıldığını ifade etti.

Belirtilen konuşmayı televizyonda, canlı yayında yaptığını hatırlatan Çelik, ''O konuşmayı baştan başa dinleyin, bakalım böyle bir şey var mı? Bana soruyorsunuz 'Asgari ücretle geçinilir mi?' Geçinilir. Nasıl geçinilir? Peynir alırsınız, ekmek alırsınız, zeytin alırsınız, geçinirsiniz. Ama bizim hedefimiz asgari ücrette bu değil. Asgari ücret bir sosyal koruma ücretidir. Yani 'Çalışana bundan aşağı ücret teklif edilemez' diyoruz. Bu yönü önemli'' dedi.

Hükümetlerinin hep asgari ücretin artırılmasından yana tavır koyduğuna dikkati çeken Çelik, şöyle devam etti:

''Geçtiğimiz yıl enflasyon beklentileri 3 artı 3 iken, biz 6 artı 6, asgari ücrette yüzde 12'lik artış gerçekleştirdik. Bu yıl da yine enflasyon üzerinde artış gerçekleştirdik. Asgari ücrette 10 yıl içinde yüzde 322'lik artış söz konusu.

Burada tartıştığımız konu bu değil, bu bir taban fiyattır, taban ücrettir. Hükümet olarak, Bakanlık olarak bunun çok daha yukarı olmasını isteriz. Kim istemez bin 500, 2 bin lira asgari ücret olsun, hepimiz isteriz. O konuşmada bunları da aynen söylüyorum. Fakat siz ürettiğiniz malın rekabet edilebilirliğini dikkate almazsanız o zaman istihdam sorunu yaşarsınız, yani işsizlik sorunuyla daha yoğun şekilde karşı karşıya kalırsınız. Asgari ücretin daha da yüksek belirlenmemesinin altında yatan başka nedenler var. Hükümet ve bakanların istememesinden kaynaklanan bir durum değil.''
Bölgesel teşvikle yatırım ve istihdam teşvikleri uyguladıklarına işaret eden Çelik, ''Üretilen malın, mamulün dünya piyasalarında yer bulabilmesi için ve dolayısıyla daha çok istihdamın gerçekleşmesi için bu teşvikleri uyguluyoruz'' diye konuştu.
Çelik, eleştiriler için ''Birinci cümle alınıp arkasından gelen onlarca cümleyi dikkate almayan bir yaklaşım, bir spekülatif değerlendirme, bir kamuoyu oluşturma, bir 'muhalefet edecek şey bulamıyorum o halde muhalefet edecek bir cümle bulalım' tarzındaki bir yaklaşım. Ben hepinizin yaptığım röportajı, konuşmayı baştan sona dinlemenizi istiyorum'' dedi.


İSTİHDAM TEŞVİKLERİ

''İstihdam teşviklerine'' yönelik soruyu da Bakan Çelik, ''5084 bitti. 5084 döneminde yapılan yatırımlarla ilgili bir düzenlemeyi, teşviki içeren, tabii 49 il değil. Sosyoekonomik gelişmişlik düzeyi dikkate alınarak bir teşvik düzenlemesi imzaya açıldı. Bugünlerde tahmin ediyorum komisyona gelir'' şeklinde yanıtladı.
Çelik, ''İl sayısı belli mi'' sorusuna da ''Hayır, Bakanlar Kurulu'na yetki veriliyor. Bakanlar Kurulu bu sosyoekonomik gelişmişlik çerçevesinde hangi illerin bu istihdam teşvikinden yararlanacağını belirliyor'' diye cevap verdi.

''Kadınların doğum izninin 6 aya çıkarılmasıyla'' ilgili soru üzerine Bakan Çelik, Türkiye'nin genç bir nüfusa ihtiyacı olduğunu söyledi.

Bakan Çelik, ''Nüfus bizde de yaşlanmaya doğru gidiyor, dolayısıyla bir bu yönü var. İki, aile birliğinin, bütünlüğünün korunması ve sağlıklı nesillerin yetiştirilmesi konsepti içerisinde kadın istihdamının güçlendirilmesi, desteklenmesi konusunda ilgili bakan arkadaşlarla masamızda, daha önce ifade ettiğim 8-10 kalemden, başlıktan oluşan çalışmalarımız var. Bunları önümüzdeki süreçte netleştirip kamuoyuyla paylaşacağız'' ifadelerini kullandı.

Çelik, ''16 bin belediye çalışanı kadroya alınacak, geriye kalan sözleşmelilerle ilgili çalışma var mı'' sorusunu da şöyle yanıtladı:

''Tümden sistemle ilgili, çünkü karmaşık bir yapı arz ediyor personel sistemimiz. Sözleşmeliler 6 gruptan oluşuyor. Bunların tümünün kadroya alınması mı yoksa mevcut sözleşmelilik üzerinden devamı mı konusunda ayrıntılı bir çalışmamız hazır. Bu konuda Bakanlar Kurulu'nun kararı önemli. Başbakanımızın talimatları doğrultusunda, sözleşmelilik esası üzerine mi yoksa kadrolu personel esası üzerine mi bina edileceği, çünkü 4/B'lilerle bitmiyor iş. Kurumların sözleşmeli personeli var, yerel yöneticilerin personeli var. Çok yaygın bir şekilde devam ediyor.''

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER