ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Aralık 2013 Perşembe 13:00

Bakan Yıldız: Bu bir turnusol kağıdıdır

Bakan Yıldız: Bu bir turnusol kağıdıdır

Bakan Taner Yıldız operasyon için "hükümet yanlış yapmaz" dedi. Ardından ilginç bir yorum geldi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul’da düzenlenen ’yolsuzluk ve rüşvet’ operasyonuna ilişkin, "AK Parti yanlış yapmaz. Herkes müsterih olsun. Bu operasyon turnusol kağıdı gibi" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yapılan yolsuzluk operasyonu hakkında konuştu.

Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu vurgulayan Bakan Yıldız, “Bir hukuki süreç devam ediyor. Bu süreci dikkatlice takip ediyoruz. Hükümetlerimiz, doğru yaptığı kadar güçlenen güçlendikçe daha doğru yapma kabiliyetine ulaşan bir iktidardır. Bu konuda da yanlış yapmaz. Herkes müsterih ve doğru olsun. Biz doğru yapmayı tercih ederiz.” dedi.

Ankara Ticaret Odası tarafından düzenlenen ”6446 Sayılı Kanun Sonrası Elektrik Piyasasındaki Gelişmeler” konulu sempozyuma katılan Bakan Yıldız, program sonunda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Yıldız, bir gazetecinin, “Yapılan rüşvet operasyonlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna, “Türkiye, bir hukuk devleti. Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç da dün açıklamalarda bulundu. Bir hukuki süreç devam ediyor. Bu süreci dikkatlice takip ediyoruz. Hükümetlerimiz, doğru yaptığı kadar güçlenen güçlendikçe daha doğru yapma kabiliyetine ulaşan bir iktidardır. Bu konuda da yanlış yapmaz. Herkes müsterih ve doğru olsun. Biz doğru yapmayı tercih ederiz. Hukuki süreci devam eden bir konunun çok fazla konuşmanın doğru olmadığını belirtmek istiyorum. Biz enerjimizi doğru yollara teksif etmeyi başından beri hedefimize koyduk. Türkiye’nin kalkınmasına, büyümesine, gelişmesine her zaman olduğu gibi heyecanımızı eksiltmeden devam ediyoruz. Bütün bu şeffaflıkla beraber 2023 yılının hedeflerine ulaşacağına inanıyorum.” diye cevap verdi.

“TÜRKİYE’NİN GELİŞMESİNE ÜZÜLENLERDEN YANA DEĞİLİZ”

“Hükümetin dün gerçekleştirdiği toplantıda, bakanların istifa ettiği iddia edildi. Bu gerçek mi?” sorusuna da Yıldız, “Arkadaşlar bunlar çok noktasal konular. Ben toplantıda değildim, bilmiyorum. Türkiye’nin gelişmesine üzülenlerden yana değiliz. Bu çok iyi bir turnusol kağıdıdır. Herhangi bir olay olduğunda, onun sonuçlarına, Türkiye’nin yararına olabilecek sonuçlara herkesin hislerini doğru yerde tutması gerektiğini söylemek istiyorum. Biz enerji sektörü olarak enerjimizi doğru yerlerde kullanacağız.” şeklinde cevapladı.

“BİZİM HERHANGİ BİR BANKA İLE VERDİĞİMİZ KARAR YOK”

“Halk Bank da operasyonda kilit rol oynuyor. Bundan sonraki Irak’la yapılan enerji anlaşması ile ilgili bir sıkıntı olur mu?” sorusuna da Bakan Yıldız, “Arkadaşlar bizim Irak’la alakalı, Halk Bankası, Ziraat Bankası, Vakıf Bank’la alakalı verilmiş bir kararımız yok. Biz kamu bankası olarak da söyledik. O manada sürecimize devam ediyoruz. Test çalışmaları ile alakalı Irak petrolü Silopi’ye kadar gelmişti. Diğer test çalışmalarını da yapıyoruz. Dün Şehristani’nin açıklamasını, Merkezi Irak hükümeti başkanının açıklamalarını son derece olumlu buluyoruz. Kuzey Irak’tan da dünya petrolünün akması ile alakalı olumlu baktıklarını ama merkezi Irak hükümetinin özellikle 3 konuda hassasiyetin olduğunu söylemişti. Biz de hassasiyetin ne olduğunu konuştuk. İnşallah bu sözleşmenin içine derç ettik. Bu petrol Türkiye’nin petrolü değil. Iraklı kardeşlerimiz yokluğu değil, varlığı paylaşacaklar. O varlık artırıldıkça, bu kapasite artırıldıkça da Irak daha da normalleşecektir. Sıkıntılı günlerini geride bırakacaktır. ”şeklinde karşılık verdi.

“IRAK’IN PETROLLERİ TÜRKİYE ÜZERİNDEN AKTARILACAK”

Yıldız, “İran ve Irak'la yapılan anlaşmalarda Halk Bankası’nın statüsünün değiştirilmesi söz konusu olur mu? sorusuna da şöyle cevap verdi: “Arkadaşlar, bunun Halk Bankası’na münhasır olmadığını, bir kez daha söylememiz gerekiyor. Biz oradaki anlaşmada bir kamu bankası olarak koyduk. Kamu bankası ile alakalı da Irak Hükümetinin ‘ABD bankaları ile alakalı ne düşünürsünüz?’ sorusunu sorduklarında biz şu cevabı verdik; burada Türkiye’den geçen bir petrolün Türkiye’deki bir kamu bankasında birikmesi ve oradan yönlendirilmesinin doğru olacağına… Ama, BM kararı Türkiye’yi bağlar. Oradan yüzde 5’lik savaş tazminleri ile payın ayrılmasını söylüyor. Biz de o payın ayrılmasını bu tür sözleşmelere koyduk. O yüzden hem BM’nin kararı uygulanmış olacak. Hem petrolle alakalı sevkiyatlar Türkiye üzerinden yapılmış olacak. Hem de bundan sonra gerçekleştirilecek projelerde Irak petrollerinin Türkiye üzerinden aktarılması doğru olacak. Bu projeden kaybeden olmayacak. Komşu kardeş ve dost ülkemiz Irak ve Türkiye olacak.”

 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER