ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Ekim 2014 Çarşamba 12:44

Bakan Yıldız: Ahtapot günlük 3 ton su çekebilecek

Bakan Yıldız: Ahtapot günlük 3 ton su çekebilecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden ocağında yapılan çalışmalar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.


Bakan Taner Yıldız, 'Ahtapot' ile günlük yaklaşık 3 bin ton su çekilebileceğini, aşağıda ise 12 bin su olduğunu belirterek, suyun ne kadar zamanda boşaltılabileceği konusunda zaman veremeyeceklerini söyledi. Yıldız, İstanbul’dan su tahliyesi için getirilen 'Ahtabot’u taşıyan aracın kaza yapmasına ilişkin de, "Şu anda ilgilendiğimiz nokta tamamen maden ocağında bulunan işçi kardeşlerimizin çıkartılması. Bunların bütün idari, adli soruşturmaları, teftişleri olacaktır." dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek ilçesinin Pamuklu köyü yakınlarında bir işletmenin önünde gazetecilerin sorularını cevapladı. İstanbul’dan yola çıkan su tahliyesi için kullanılacak 'Ahtabot’u taşıyan aracın kaza yapmasına yönelik değerlendirmelerde bulunan Taner Yıldız, "Şu anda ilgilendiğimiz nokta tamamen maden ocağında bulunan işçi kardeşlerimizin çıkartılması. Bunların bütün idari, adli soruşturmaları, teftişleri olacaktır. Madenin içerisine de giremediğimizden su olan bölgeler olduğu için bununla alakalı herhangi bir söylem spekülatif olur. O yüzden biz gerçekleri doğrudan kamuoyuyla paylaşmayı yeğliyoruz. Şu anda eğilim ve derinde çalışılıyor. Kurtarma çalışmalarında en önemli konu bakanların verdiği talimatla kazasız bir şekilde bunların yürütülebilmesi. O yüzden dar bir alanda, dar bir kesimde hız yapmak zorundayız. Şu an bunların koordinasyonuyla ilgileniyoruz." şeklinde konuştu.

"DAGIÇLAR 3 -4 METRE BİLE DALAMAYACAK"

Dalgıçların yaptığı çalışmaları aktaran Yıldız, "Dalgıçlar indiler, baktılar çok fazla girmelerinin anlam ifade edemeyeceğini, orada 3 -4 metre bile dalamayacaklarını, daha sonra kendi can güvenlikleriyle sıkıntının doğacağı anlaşıldı. Biz buna rağmen girin talimatı veremeyiz. Onlar da bizim için son derece önemli, yapılan tetkiklerde hem masada hem de suyun yanında böyle bir sonuca varıldı." diye konuştu.

'AHTABOT, GÜNLÜK 3 BİN TON SU TAHLİYE EDECEK, 12 BİN TON SU VAR'

‘Pompa çalıştığında ne kadar sürede su tahliye edilecek?’ sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Aşağıda 10-12 bin ton su var. Bu rakamı vermemiz doğru değil. Elimizdeki pompaların tamamı çalıştırılıyor olması dahilinde dahi İstanbul’dan gelenden günlük yaklaşık 3 bin ton kapasite bekliyoruz. Diğer pompalarımızla da iki alandan gideceğiz. Suyun ne kadar beslendiğini bilmiyoruz. O yüzden zaman veremeyiz." diyerek sözlerini tamamladı.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER