ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Mayıs 2014 Çarşamba 23:43

Bakan Yıldız: 274 kaybımız var

Bakan Yıldız: 274 kaybımız var

Enerji Bakanı Taner Yıldız saat 22.25'te yaptığı açıklamada 274 kişinin hayatını kaybettiğini bellirtti. Bakan 'Amacımız işçi kardeşlerimize ulaşmak.' dedi.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybedenlerin sayısının 274'e yükseldiğini bildirdi.

Bakan Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, "ziyaretler sırasında kurtarma çalışmalarının aksadığı" yönünde söylentilerin gerçeği yansıtmadığını, ziyaretler sırasında kurtarma çalışmalarında bir kesinti olmadığını ve 500 kişilik ekibin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ifade etti.

Faciada yaşamını kaybeden maden işçisi sayısının 274'e yükseldiğini bildiren Yıldız, arama faaliyetlerinin kesintisiz olarak devam ettiğini, bu gece itibariyle kurtarma ekiplerinin sağlığı konusunda sıkıntı yaşamadan sonuca varmayı hedeflediklerini söyledi.

Toplam 274 işçinin adli tıp işlemlerinin tamamlandığını, 160 işçinin de ailelerine tesliminin yapıldığını söyleyen Yıldız, "Önemli bir kısmı cenaze namazını müteakip defnedildiler" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şöyle devam etti:

"Bütün madenci kardeşlerimiz, alın teriyle kazandıkları paralarla beraber eve götürdükleri helal lokmayla uğurlandılar. Bütün arkadaşlarımız gibi şuna inanın onların kazandığı para benim kazandığım paradan daha helal. Hiç kimse temenni etmez ne işveren ne kamu ne de oradaki işçi kardeşlerimiz. Zamanın aleyhimize işlediğini söylemiştim. Zaman geçtikçe ümit etmediğimiz tablolarla karşılaşıyoruz. Amacımız bu gece içinde belli bir işçi kardeşimize daha ulaşmaktır."

15 YAŞINDAKİ ÇOCUK HABERİNE AÇIKLAMA

Madende 15 yaşındaki bir çocuğun bulunduğu iddialarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Yıldız, şöyle konuştu:

 "Dün geceden bu yana hem asli işimiz olan işçi kardeşlerimize ulaşma gayretleri hem de algı operasyonlarıyla uğraşmak durumuna kaldık. Biz şu anda tek şeyle uğraşıyoruz. Dün 15.10'dan itibaren adli ve idari süreç başlamıştır ama tek odaklandığımız işçi kardeşlerimize ulaşabilmek. Kan arayanların anonslarıyla beraber hastaneye yığılanlar oldu. Kan aramadık. Algı operasyonlarıyla uğraşıyoruz. Böyle bir işçi kardeşimiz burada çalışmıyor. Buna ne sendika ne işveren ne kamu müsaade eder. Böyle bir şeyi hoş göremeyiz. Yüzlerce, binlerce kayıt arasında baktık o isimde birisi yok, o yaşta birisi yok. Hele hele bugün Berkinle bir ilişki kurulmuş olmasını çok manidar buldum. Gezi Parkı'nda parkında ağaçların arkasına saklananlar, 17 Aralık'ta elektrik direklerinin arkasına saklananlar çok acınacak hale gelmişlerdir bugün; maden işçilerin arkasına sığınma ihtiyacı hissetmişlerdir. Her şeyde siyaset yapılabilir, can pazarının olduğu yerde bu politika yapılmaz. Böyle bir ilişki yapılmasını çok ayıplıyor ve kınıyorum."

Yıldız, BDP, MHP ve CHP milletvekillerine de bu konuda gösterdiği itina için teşekkür etti.

Kurtarma çalışmaları

Ocak'ta kaç işçinin kaldığı yönündeki soruya net bir cevap veremeyeceği bildiren Yıldız, "Ocağın bir kısmında yaklaşık 20-22 kişilik gruptan bahsediliyor. Mutlaka onları almamız lazım. Ocaktan çıkmadan bunun sayısını telaffuz etmemiz doğru olmaz. Bu gece onlara ulaşmamız lazım diye düşünüyorum" dedi.

Madende girilmeyen galerinin olup olmadığı yönündeki soru üzerine ise Yıldız, galeri uzunluğunun 4,5 kilometre kot farkının 460 metre olduğunu bildirerek, ulaşılmadık nokta bulunmadığını, karbondioksidin yoğun olduğu noktalarda daha dikkatli çalışma yapıldığını söyledi.

Madende yangının devam ettiğini dile getiren Yıldız, karbondioksidin çok yoğun olduğu noktalara kurtarma ekiplerini sokmadıklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam da ölenlere rahmet, geride kalanlara sabır diledi. İslam, mağdur ailelere destek vermek için hazırlıkları tamamladıklarını tüm ekiple sahada olduklarını da ifade etti.

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER