Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Alevi ve Bektaşi önderlerinin Mekke, Medine, Necef ve Kerbela’ya gerçekleştirdikleri ziyaretin önemine dikkat çekti. Çelik, “Türkiye’de karşılıklı olarak birbirine saygı gösteren, birbirinin kimliğine saygıyla yaklaşan, birlik beraberlik havasının kendi ülkemizin sınırlarının dışına taşması, coğrafyamız için de bir mesaj olmuştur.” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) işbirliğiyle umreye giden 120 Alevi dedesi ile Bektaşi babası, Türkiye’ye döndü. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü’nde heyetle bir araya geldi. Önemli bir projenin önemli bir aşamasına geldiklerini belirten Çelik, “Ülkemizde bütün kimliklerin varlığı bu ülkenin eşit zenginlikleridir. Bu kimliklerin özgürleşmesine katkıda bulunmamız lazım. Geçmişte bu kimliklere mağduriyet yaşatıldığı için sadece özgürleşmesi yetmez, herkesin kendi kimliğini zenginleştirmesine de katkıda bulunmak lazım. Devletin görevi budur. Bizim de kültür politikalarıyla ilgili genel bakışımız da budur. Bu çerçevede Anadolu’nun bütün kimliklerinin, geleneklerinin, bütün kazanımlarının, geçmişte ağır mağduriyetler yaşatıldığı için, kimlikler üzerinde ağır baskılar kurulduğu için asimilasyon politikaları uygulandığı için, kendi otantik hallerinde gelişemedikleri için bunların güçlenmesine katkıda bulunmamız lazım.” diye konuştu.
Alevi dedeleri ve Bektaşi babalarının Kerbela, Necef, Mekke, Medine gibi mukaddes yerlerle ilgili ziyaret programına Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle olmasını istediklerini ifade eden Çelik, şöyle devam etti: “Bu değerler hepimizin ortak değerleridir. Alevi kanaat önderleri içinde buralara erişim imkanı olmayanların talebi olunca bunu vazife olarak gördük. Netice itibariyle güzel bir program oldu. Bu tip projelerle ilgili şimdi daha büyük bir talep var. Bu programda güvenlik açısından sıkıntı olabilir diye endişemiz vardı ama her türlü güvenlik önlemi alındı. Kutsal yerlere böyle bir ziyaretin gerçekleşmesinin bölgede yaşanan olaylar açısından da çok önemli bir anlamı oldu.”
Türkiye’nin içinde olduğu bölgede korkunç orta çağ olaylarının yaşandığını kaydeden Çelik, “Etnik, mezhep ve dini guruplar arasında büyük katliamlara imza atılıyor. Irak, Suriye, Afganistan, Kenya’da her gün bir şeyler duyuyoruz. İnsan ölümleriyle sonuçlanan olaylar yaşanıyor. Türkiye’de ise karşılıklı olarak birbirine saygı gösteren, birbirinin kimliğine saygıyla yaklaşan birlik beraberlik havasının kendi ülkemizin sınırlarının dışına taşması coğrafyamız için de bir mesaj olmuştur.” şeklinde konuştu.