ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Eylül 2014 Pazartesi 12:22

Bakan Avcı'dan lise nakil açıklaması

Bakan Avcıdan lise nakil açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Önümüzdeki yıllardaki en büyük önceliğimiz mesleki ve teknik liselerimiz olacak. Öğrenciler bu okullara girmek için yarışacak” dedi.


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “Önümüzdeki yıllardaki en büyük önceliğimiz mesleki ve teknik liselerimiz olacak. Öğrenciler bu okullara girmek için yarışacak” dedi.

Bakan Nabi Avcı, yeni eğitim öğretim yılı açılışını yapmak için Ankara’daki Balgat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaptı. Açılışta konuşan Bakan Avcı, mesleki ve teknik eğitim liselerinde köklü değişiklikler yaptıklarını belirterek şunları söyledi:


“Bütün endüstri meslek liselerimizin neler başardığını biz biliyoruz ama kamuoyu bilmiyor. O yüzden bugün özellikle buraya geldik ki, burada neler yapıldığını herkes görsün. Önümüzdeki yıllarda en büyük önceliğimiz mesleki ve teknik liselerimiz olacak. Bunu hükümet programında da belirttik. Eğitim sistemlerimize, dünyadaki gelişlmeleri aktarmak için ne gerekiyorsa yapacağız. Sektörle işbiriği içindeyiz. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüz, sektördeki tüm paydaşlarla işbirliği içinde mesleki eğitimi nasıl daha ileriye götürebiliriz diye çalışıyor. Bu yıl mesleki eğitim liselerinde köklü değişiklikler yaptık. Önümüzdeki yıllarda, herkesin girmek için yarıştığı okullar olacağını sizler de göreceksiniz. Bu okullardan mezun olmanın gururunu yaşayacaksınız.”

Bakan Nabi Avcı, “Az laf, çok iş” dedikten sonra, öğrencilerin de Güneş altında beklediğini vurguladı ve konuşmasını yeni eğitim öğretim yılının öğrencilere, öğretmenlere, tüm eğitim camiasına hayırlı olmasını dileyerek tamamladı.

Başbakan Davutoğlu: Son yıllarda en büyük eğitim atılımını yaptık

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Gayemiz, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı ve gençlerimizi birey olma bilincine sevk eden, onların birer vatandaş olarak ülkelerine ve milletine faydalı olma idrakiyle yetişmelerini sağlayacak bir eğitim sistemidir" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, İlköğretim Haftası ve yeni eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla yayımladığı mesajda, bir ülkenin kalkınması ve müreffeh milletler arasında yer alması için sağlam bir eğitim sistemine sahip olmasının önemine dikkati çekti.

Mesajında, "Bizler bu şuurla, son yıllarda ülkemizin en büyük eğitim atılımlarını gerçekleştirmek ve geleceğimize yön verecek projeler üretmek gayreti içinde olduk" ifadesine yer veren Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde yapılan büyük yatırımlarla maddi yetersizlikler nedeniyle eğitim öğretim olanakları yetersiz olan, kültür, sanat ve bilim etkinliklerinden mahrum kalan çocuklara birçok imkan sağlandığını vurguladı.

Gerçekleştirilen bir dizi reform sonucunda, eğitim sisteminin daha modern ve daha özgürlükçü bir yapıya kavuştuğunu kaydeden Davutoğlu, mesajında "Böylece hangi dine mensup olduğuna, hangi dili konuştuğuna bakılmaksızın çocuklarımız, değerlerinden ayrılmayarak eşit ve özgür eğitim haklarına kavuştular" değerlendirmesini yaptı.

Son 10 yılda, eğitimde teknoloji ve bilimin ön plana çıkarıldığını, Türkiye'nin her köşesine bilgisayar ve elektronik ekipmanlar gönderildiğini ifade eden Davutoğlu, öğrencilerin teoride değil pratikte de bilimi öğrenme ve uygulama imkanı bulduğunu belirtti.

Başbakan Davutoğlu, mesajını şöyle sürdürdü:

"Gayemiz, geleceğimizin teminatı çocuklarımızı ve gençlerimizi birey olma bilincine sevk eden, onların birer vatandaş olarak ülkelerine ve milletine faydalı olma idrakiyle yetişmelerini sağlayacak bir eğitim sistemidir. Bu itibarla, sahip olduğumuz birikimle daha bilinçli, daha demokratik ve dünyadaki diğer ülkelerin çocukları ve gençleri ile her alanda rekabet gücü olan bir nesil yetiştireceğimize inancım tamdır.

Bu düşüncelerle 2014-2015 eğitim öğretim yılının ülkemize hayırlı olması temennisiyle İlköğretim Haftasını kutluyor, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz başta olmak üzere tüm eğitim camiasına başarılar diliyorum."

Nakil yaptıracak öğrencilere yoklama yok


Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Bakan Nabi Avcı, 9’uncu sınıfta olup nakil işlemlerine devam edecek öğrencilere bu hafta yoklama yapılmayacağını hatırlatarak, “Öğrenciler boş kontenjanı olan bir okula gidip naklini aldıracak, bu nedenle bu öğrencilerin devam kayıtlarını tutmayacağız” dedi.

Avcı, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında en son 39 bin 37 boş kontenjan olduğunu, eylül ayı sonuna kadar da nakillerin sürececeğini belirterek, “Basında yer alan ve istemeden bir okula yerleştiği söylenen öğrencileri takip ettik. Özel okula gidecekleri için zaten sisteme girmemişlerdi. Kimseyi istemediği okula almıyoruz” diye konuştu.

Aile şirketi olana alan seçiminde kolaylık

Meslek liselerinde okuyan öğrencilerden ailesi işletme sahibi olanların, anne ya da baba mesleğiyle ilgili bölümü seçebileceğini de belirterek, “Meslek liselerinde 9’uncu sınıfların dersleri ortak. 10’uncu sınıfta bölüm seçiyorlar. 9’uncu sınıftan sonra öğrencinin aile işletmesi varsa ve onunla ilgili bir bölümde okumak istiyorsa, onu o bölüme almak için kolaylık sağlıyoruz” dedi. 

Bakan Nabi Avcı ayrıca, b hafta 40 bin öğretmen ataması yapacaklarını da hatırlattı.  

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER