ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 13:39

Azizoğlu'na, Afganistan Cumhuriyeti Onur Takdirnamesi

Azizoğluna, Afganistan Cumhuriyeti Onur Takdirnamesi


Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Afganistan halkı ve yüksek öğretimine yaptığı büyük katkılarından dolayı Afganistan Cumhuriyeti Onur Takdirnamesi' ile ödüllendirdi.

        Orhan Hikmet Azizoğlu, takdirnameyi kabul töreninde, "Ben bu takdirnameyi 26 ülkeden 100'ün üzerinde üyesi bulunan tüm üniversite rektörleri ve çalışma arkadaşlarım adına onur ve şerefle alıyorum. Afganistan halkı ve hükümetine minnettarlığımı kabul etmelerini istirham ediyorum.Bilmenizi isterim ki bu devlet takdirnamesi, Afganistan halkına yapacağım akademik ve bilimsel çalışmalar Afgan halkının savaşsız huzur ve güven dolu yarınlara kavuşması için omuzuma, beynime ve kalbime çok daha büyük sorumluluklar yüklemiştir." dedi.

        Azizoğlu başkanlığındaki Türkiye ve Uluslararası Üniversiteler Konseyi üyesi ülkelerden oluşan 16 kişilik rektörler heyeti Afganistan hükümeti adına Yüksek Öğretim Bakan Prof Obaidullah Obaid, aşiretlerden sorumlu Bakan Wahidullah Sabawoon ve Milli Eğitim Bakanlarının daveti üzerine 6 günlük Afganistan ziyaretinde önemli kararlar alınıp protokoller imzalandı.

        Heyetini kaldıkları otelde ziyaret eden Yüksek Öğretim Bakan Prof Obaidullah Obaid, aşiretlerden sorumlu Bakan Wahidullah Sabawoon ve Milli Eğitim Bakanı ile Afganistan’da bulunan devlet ve özel üniversite rektörlerinin katılımıyla yapılan protokol konuşmasında bakan ve bakan yardımcıları, Hikmet Azizoğlu’nun İslam ülkelerine yaptığı anlamlı hizmet ve katkıların ve akademik çalışmaların aynı zamanda bölge barışına da katkılar sunduğunu belirtti.

        KONFERANS VERDİ

        Orhan Hikmet Azizoğlu, verdiği konferansta, "Afganistan halkına yardıma değil sorunlarını paylaşmaya, onlarla birlikte 'sorunlarının sorunumuz' olduğu bilincini taşıyoruz. Hep birlikte Afganistan akademik sisteminin geliştirilmesi, yüksek öğretim seviyesinin Batı toplumları üniversitelerine eşdeğerde yükseltilmesine, öğrencilerinin ve halkın refah ve sosyal standartlarını yükselterek Afgan halkının tüm dünyada terörizm illeti, kardeş kavgası içerikli savaşlar ve tüm dünyada algılanan ama hiç hak etmedikleri kötü imajın düzeltilmesi için asıl görevin başta Afganistan üniversiteleri rektörleri olan siz kıymetli kardeşlerim, akademisyenler, bilim adamları, olmak üzere tüm entelektüellere düşmekte böylece tüm topluma öncü ve önder olmalısınız." diye konuştu.

        MÜCADELEYE ÇAĞIRDI

        Azizoğlu, şöyle devam etti: "İslam, inanç, kültür, değer ve kavramında var olan barış, kardeşlik, huzur bireyin hak ve hukukuna evrensel değer ve normlarda kavuşması için sizler büyük mücadele vermelisiniz. Çok değerli bakan kardeşlerim, sizler Ankara’ya gelerek beni ve çalışma arkadaşlarımı buraya davet etmekle onurlandırdınız. Sizler ve özellikle bölgeyi yöneten politikacılar şunu bilmelisiniz ki ve bilmeliyiz ki Afganistan’daki anti demokratik gruplar ve anti İslamcılar İslam ile hiç bağdaşmayan tüm gayri insani çalışma ve çatışmalar yalnız Afganistan'ın değil tüm bölge ülkelerinin birlikte acil olarak çözmesi gereken ortak sorunlarıdır. Çünkü Afganistan’daki huzursuzluk, güvensizlik, savaş, anti demokratik ve insanlık dışı oluşum ve uygulamalar tüm bölge ülkelerinin ve halklarının geleceğini tehdit etmektedir. Biz akademisyenler, bilim adamları ve entelektüeller ve herkes sizlerle birlikte bu sorunun çözümü için varız ve buradayız. Afganistan yüksek öğretimi yani üniversiteler otonomi kazanmadıkça, rektör ve akademisyenlere iradeleri ile akademik kararlar almaları konusunda hukuki düzenlemeler ve yetkiler verilmedikçe, eğitim düzeyinin yükseltilmesi ve akademik ve bilimsel çalışmaların politikacıların tekelinde ve tasarrufunda olduğu sürece sorunun çözümü mümkün değildir ve bizlerin de sizlere yardımcı olmamız imkansızlığını koruyacaktır."

        REKTÖRLERİN SORUNLARINI DİNLEDİ

        Konferans sonrası üniversitelerin tüm rektörlerinin sorunlarını dinleyen Azizoğlu ve heyeti, Afganistan rektörleri ve bakanları ile birlikte yapılan toplantılarla Afganistan yüksek öğretiminin sorunları ve çözümleri ile ilgili önemli kararlar aldı.

        Dördüncü gün Azizoğlu ve bakanların katılımıyla yapılan törende Afganistan Kabil Üniversitesi, Kabil Politeknik Üniversitesi, Kabil Tıp Üniversitesi, Kabil Talim Terbiye Üniversitesi, Kandahar Üniversitesi, Khost Üniversitesi, Herat Üniversitesi, Paktia Üniversitesi, Sayed Jamaluddun Üniversitesi, Balchk Üniversitesi, Namgarhan Üniversitesi ve Özel Taj Üniversitesi üyelik sertifikaları onaylanarak Uluslararası Üniversiteler Konseyi'ne kabul edildi.

        KABİL’DE BRİFİNG ALDILAR

        Beşinci gün Kabil Üniversitesi, Kabil Politeknik Üniversitesi ve Kabil Tıp Üniversitesi, üniversitelerinde Uluslararası Üniversiteler Konseyi Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu ve heyetine verilen brifinglerde üniversitelerinin sorunu ve çözümü ile ilgili çalışmalar tartışıldı.

        Ayrıca kurulmasına son derece önem verilen Uluslararası İslam Üniversitesi için karşılıklı değerlendirmelerde bulunuldu. Kendisine Mütevelli Heyet Başkanlığı önerilen Orhan Hikmet Azizoğlu bunu onur ve şerefle kabul edeceğini ve bu konuda elinden gelen desteği vereceğini bildirdi. Uluslararası İslam Üniversitesi Mütevelli Heyeti'nde Azizoğlu'nun dışında Prof Abadullah Ghazi, Prof Masanori Nautiao, Dr Ensari Sıddıq Mansoor, Sabawoon Wahidullah (Başkan) ve Prof Muhammed Haşim Kamali yer alıyor. Konsey Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Süha Atatüre, Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aslan, Uluslararası Hukuk Danışmanı İlknur Adiller ve Dr Ensari Sıddıq Mansoor’un katılımı ile yapılan Kabil Uluslararası İslam Üniversitesi ile ayrıntılı çalışmalar yapıldı.


 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER