ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Ekim 2013 Çarşamba 11:11

Avusturya'da koalisyon müzakereleri başladı


Avusturya'da geçen ay yapılan genel seçimlerin ardından Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile Halk Partisi (ÖVP) arasındaki koalisyon görüşmeleri başladı.
İlk toplantının ardından basına açıklama yapan Halk Partisi (ÖVP) lideri Michael Spindelegger, müzakerelerin "ucu açık başladığını" söyledi. Spindelegger, müzakereler sonunda "ortak bir sonuca varmayı umduklarını" ifade etti.
Seçimde sandıktan birinci parti olarak çıktığı için hükümeti kurma görevi verilen SPÖ lideri Werner Faymann da, partisi ile ÖVP arasında bir koalisyon hükümetinin kurulacağının garantisinin ancak müzakerelerin ardından ortak bir anlaşmayla mümkün olacağını söyledi. Müzakerelere "açık ve yapıcı" başladıklarını dile getiren Faymann, ülkenin güçlü ve istikrarlı konumunu ortaya koyacak bir hükümet kurmayı amaçladıklarını kaydetti. Faymann, hükümet kurma müzakerelerinde istikrar, istihdam ve kalkınmaya öncelik vereceklerini bildirdi.
- Aşırı sağcı FPÖ, koalisyona ortak olmaya çalışıyor -
Seçimde federal meclise üçüncü parti olarak giren aşırı sağcı Özgürlükçüler Partisi'nin (FPÖ) de koalisyon görüşmelerine ortak olmak için çaba sarf ettiği ileri sürüldü. Koalisyon müzakerelerine resmen başlayan SPÖ lideri Faymann ile ÖVP lideri Spindelegger, ısrarlı sorulara rağmen "masa altından başka partilerle paralel görüşme yapmayacaklarını" açıkladılar.
Aşırı sağcı FPÖ'nün 2001 yılında ÖVP tarafından koalisyon hükümetine ortak yapılması nedeniyle AB, Avusturya'yı yaklaşık bir yıl süreyle "siyasi karantinaya" almış, siyasi ve diplomatik temasları asgari düzeye düşürmüştü.
Siyasi gözlemciler, geçmişteki bu kötü örneği bilen Faymann ile Spindelegger'in FPÖ ile koalisyon kurmaya yanaşmayacaklarını belirtiyorlar.
SPÖ ve ÖVP, aralık ayındaki Noel tatili öncesi hükümetin kurulması için çaba göstereceklerini açıklamıştı.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER