ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Nisan 2014 Çarşamba 22:49

Atalay kayıtlı dinleme sayısını açıkladı

Atalay kayıtlı dinleme sayısını açıkladı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinin yapıldığı TBMM Genel Kurulu'nda teklifle ilgili milletvekillerine bilgi verdi.


Genel Kurul'da söz alan Başbakan yardımcısı Beşir Atalay, MİT'in 1984 yılında yürürlüğe giren yasa ile görev yaptığını, 30 yıl öncesine dayanan MİT Kanunun çağın gereklerini karşılamaktan uzak olduğunu söyledi. Çok sayıda ülkenin 2000'li yıllardan itibaren istihbarat mevzuatlarını çağın gereklerine uygun şekilde düzenlediklerinin belirten Atalay, "Batılı örneklerde olduğu gibi mevzuatın şeffaflığı artırılırken kurumun daha geniş imkanlara kavuşturulması hedeflenmektedir. Yasa teklifi ile MİT'in dış güvenlik, milli savunma, terörle mücadele, istihbarata karşı koyma ve siber suçlarla mücadele konularındaki faaliyetleri yoğunlaştırılacak, teşkilatın ağırlıklı olarak dış istihbarat ve dış güvenlik konularına yönelmesi sağlanacaktır" dedi.

ÇÖZÜM SÜRECİNDE MİT DE ÖNEMLİ BİR GÖREV YAPIYOR

Türkiye'nin son yıllarda dış politikada etkinliğini artırdığını, sadece yakın kuşakta değil, uzak kuşakta neler olup bittiğini anlamlandırmanın ve buna uygun politikalar geliştirmenin önem kazandığını belirten Atalay şunları söyledi: "Hükümetimiz bazen klasik diplomasi ile gerçekleştiremediğini Irak, Afganistan ve Filistin konularında olduğu gibi istihbari diplomasi ile yapmaktadır. Örneğin teşkilat Filistin ve İsrail arasındaki esir değiş tokuşunda çok önemli bir rol oynamıştır. Gazze savaşının ateşkesinde ve Irak'ta çok büyük roller üstlenmiştir. Kim ne derse desin biz Çözüm Süreci'nde kararlıyız ve MİT de burada çok önemli bir görev görüyor. Bunu yürüteceğiz. En hayırlı çalışmalardan birisi olarak görüyoruz."

İLK DEFA MİT'İN YASASINI ŞEFFAF ŞEKİLDE MECLİS'TE TARTIŞIYORUZ

Büyük ülkelerin en önem verdiği konulardan birisinin istihbarat teşkilatları olduğuna söyleyen Atalay, yasa teklifinin bütün vatandaşların güvenliği ile yurtdışı bağlantılı olarak yurtiçinden gelecek tehditlere karşı daha etkin korunmasını amaçladığını belirtti. Atalay, "Yeni yasa ile birlikte MİT'in yurtdışında rehin alınan başta basın mensupları olmak üzere her kesimden vatandaşlarımızın menfaatine olacak şekilde etkinliğini arttırması amaçlanmaktadır. Şuanda MİT'in çalışmalarının büyük bir kısmı yasasından ziyade gizliliği olan bir yönetmelikle yürütülmektedir. Buraya getirdiğimiz düzenlemelerin bir kısmı o yönetmeliktedir. Biz ilk defa MİT'in yasasını şeffaf şekilde Meclis'te tartışıyoruz. Artık yönetmelikle değil, meclisin çıkarttığı yasa ile tamamen meşru zeminde MİT çalışmalarını yürütecektir. Bu yasa teklifinin Meclise gelmesi aslında MİT'in saydamlığı açısından çok önemlidir. Sayın milletvekilleri Bakanlar Kurulu hukuk dışı talimat mı verecek. Hukuk dışı kimse talimat veremez, hiçbir kurum hukuk dışı talimatları uygulamaz. Yasa teklifi ile MİT'in görev ve sorumluluklarının belirginleştirilmesi hedeflenmiştir" dedi.

MİT SADECE İSTİHBARİ DİNLEME YAPAR

MİT'in kanunda yapılacak değişiklik ile ticari sır ve müşteri bilgilerini denetim altına alacağı gibi yanlış bir algı oluşturulduğunu belirten Beşir Atalay şu ifadeleri kullandı: "Batı'dan Doğu'ya tüm istihbarat servislerinin terörizm ve istihbarata karşı koyma konusunda bir takım özel yetkilerinin bulunuyor. Bu kanunun amacı MİT'in vatandaşlarımızın hesabını tek tek kontrol edebilmesini sağlamak değildir, son derece yoğun bir veri tabanı içinde normal olmayan hareketlerin önceden belirlenerek ülkemizin güvenliği ile ilgili risk ve tehditleri analiz edebilmektir."

MİT tarafından casusluk ve terör konuları dışında vatandaşların iletişimini denetlemek gibi bir uygulamanın mevcut olmadığını söyleyen Atalay, "Bugün itibariyle MİT tarafından ağırlıklı olarak yurtdışına yönelik ve sınır güvenliğini ilgilendiren konularda ve mutlaka mahkeme kararı ile gerçekleştirilen ve TİB'de kayıtlı iletişimin denetlenmesine yönelik faaliyet sayısı 2 bin 473'dür. MİT adli dinleme yapmaz, hiçbir delil olmaz, MİT sadece istihbari dinleme yapar, mahkeme kararı ile yapar" diye konuştu.

TBMM Genel Kurulu, saat 21.00'e kadar çalışma kararı aldığı için bu saatte çalışmalarını tamamladı. TBMM Genel Kurulu yarın saat 14.00'da tekrar açılacak ve kanun teklifinin görüşülmesine kaldığı yerden devam edecek.  

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER