ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Mart 2013 Pazar 08:58

ASELSAN'dan yerli patriot müjdesi!

ASELSANdan yerli patriot müjdesi!

ASELSAN: "Yerli Patriot sistemini 4-5 yılda yapabiliriz."


Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, Türkiye’nin Patriot gibi yüksek irtifalı füze sistemleri kurabileceğini söyledi.

İşte Bugün'de yer alan röportajın 2. bölümünden öne çıkanlar...

- Cengiz Bey, teknik olarak Türkiye “Patriot" gibi füze sistemleri yapabilir mi? Aselsan, bu füzelerin üretimine nasıl katkıda bulunabilir?

Şu anda üzerinde çalıştığımız alçak ve orta irtifa sistemlerini tamamladıktan sonra yapabiliriz. Bir görev verilirse de paralel çalışmalara da başlayabiliriz

- O görevi size kimler verecek?

Savunma Sanayi Müsteşarlığı veya Milli Savunma Bakanlığı verebilir. Böyle bir sistemde bir komuta kontrol sistemimiz var. Bir arama radarımız, bir hedefi takip radarımız var. Bunların, hedefin yüksekliğine, cinsine göre ayrı ayrı tasarlanması gerekiyor. Komuta sisteminin de diğer ünitelerle haberleşmesi gerekiyor. Çok iyi haberleşmesi gerekiyor. Önlemek için de füze araçlarımız var. Füzelerin her birinin geliştirilmesi gerekiyor. Füze geliştirmesinde Roketsan'la birlikte çalışıyoruz. Arayıcı başlıklarını biz geliştiriyoruz. Böyle bir füzenin, füze atış sisteminin de geliştirilmesi gerekiyor. Dolayısıyla bunların hepsi bir sistem haline geliyor. Füzesi, komuta kontrolü, radarıyla birlikte böyle bir sistemin geliştirilmesi de 6 ila 7 yıl almaktadır.

- Şu anda biz bu alanda neler yapıyoruz?

Şu anda bunların tasarımı yapılıyor. Diğer taraftan da radarların tasarımı yapılıyor. Şu anda iki yılımız geçti. Eğer görev verilirse 4- 5 yıl sonra da yüksek irtifalı füze sistemlerini tamamlayabiliriz.

- Üzerinde çalıştığınız en yeni proje hangisidir?

“4G" konusunda bir sözleşme imzaladık. Baz istasyonlarını Türkiye'deki GSM şirketleriyle birlikte biz geliştireceğiz. Baz istasyonlarını tasarlayıp, deneyip onay almamız lazım. Ondan sonra geçiş konuşulacak. Biz bu projenin tasarım aşamasını aldık, üretim aşamasına daha geçilmedi. Şu ana kadar her şey dışarıdan geldi, ilk kez bunu “yerli" olarak tasarlayacağız ve üreteceğiz.

- Dışarıda en çok neler satıyorsunuz?

Haberleşme sistemleri ve telsiz satışları, radarlar başta geliyor. Gece görüş ürünleri var. Mesela, dünyadaki 8-10 ülke ki, ABD de dahil telsizlerimizi kullanıyor. Yeni tip karakol botu iyi satılıyor. Her gemi ile birlikte sistemlerimiz de yurtdışına gidiyor. Stabilize silah sistemimizin (STAMP) yüzde 80’ini dışarıya satıyoruz.
 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER