ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Kasım 2014 Pazar 12:38

Artık yollar lazerle temizlenecek

Artık yollar lazerle temizlenecek

Lazerli kar temizleme aracı, yolda biriken karları buharlaştırarak yok edecek


Bir kamu kuruluşunda memur olarak çalışan ve bugüne kadar onlarca icat yapan Samsunlu Mucit Cengiz Çevik’in son yaptığı 'Lazerli Kar Temizleme Sistemi' kar yağışı sonrası günlerce kapalı olan köylerde yaşayanlar için yeni bir umut oldu.

Bölgesel ve ulusal proje yarışmalarında sergilenen icatla ilgili patent başvurusunu yaptığını belirten proje sahibi Çevik, “Kış aylarında kar yağışı nedeniyle özellikle yüksek kesimlerde ve Güneydoğu bölgelerinde günlerce hatta haftalarca yollar kapalı kalıyor. Hatta 2012 yılında Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün sadece yollara döktüğü tuz için harcadığı para 13 milyon lira civarında. Kar ile mücadelede kullanılan araçların maliyeti en ucuzu 1 milyon lira. Bizim sistemimiz sayesinde araç temininde dışa bağımlı olan ülkemize bu açıdan da büyük bir katkısı olacak olan bu icadımız her açıdan büyük avantajlar sağlıyor. Cihaz, her türlü araca kolaylıkla monte edilebiliyor. Traktöre dahi takılabilen bu cihaz sayesinde sizin, ikinci vites hızında karla kaplı yolda ilerlerken 2 ya da 3 metre yüksekliğindeki kar kütlesini temizleyerek yolu açma imkanınız var. Projenin tahmini bedeli 8 milyon civarında. Araçlara takılacak cihazların maliyeti ise bir araç için yaklaşık 45 bin dolar.” dedi.

Projenin yapısı ve kullanımı hakkında bilgi veren Çevik, “Araç içerisine monte edilen (40 watt’lık) ana lazer kaynakları ile üretilen dalga boyu kar ve buz eritmeye uygun seçilmiş ışınların, fiber optik kablo ile aracın ön kısmının dışına monte edilen galvo kafalar sayesinde, ışının perde şekline getirilerek merceklerle aracın 2 ila 10 metre arasında ileri bir noktaya odaklanması sayesinde lazer ışınları aracın önündeki yol boyunca devam eden kar kümesini buharlaştırarak yolu temizliyor.” diye konuştu.

Söz konusu proje ile ilgili olarak Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri ile görüştüğünü ve ayrıntılı bir sunum yaptığını kaydeden Cengiz Çevik, “Projeyle yakından ilgilenen yetkililer derhal bu cihazla ilgili patent almamı istediler. Ben de patent başvurusunu yaptım. Patent almamız halinde bu sistemin yurt dışındaki diğer ülkelere de satılması söz konusu. Eğer başarılı olabilirsek kar temizleme alanında ülkemiz adına dünyada yeni bir uygulamanın başlamasına vesile olmuş olacağız. ”şeklinde konuştu.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER