ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Eylül 2013 Pazartesi 20:06

Arınç: "Türkiye her türlü tedbiri aldı"

Arınç: "Türkiye her türlü tedbiri aldı"

Bakanlar Kurulu yaklaşık 4 saat sürdü.Toplantı sonrası Hükümet Sözcüsü Arınç açıklamalarda bulundu.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina'da düzenlenen toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Yardımcısı Arınç açıklamalarda bulundu. Arınç Suriye'ye yönelik gelişmelere değindi ve bugüne kadar başka ülkelere yapılan uygulamalara dikkat çekti.

Arınç şunları söyledi

-Obama yetkisi dahilinde olmasına rağmen Kongre'nin onayını istedi. Obama'nın Kongre'den geçireceğine inanıyor. 9 Eylül Suriye için önemli bir tarih. Ondan sonraki gelişmeleri takip etmek gerekiyor.

-Suriye'de 100 binden fazla insan hayatını kaybetmiştir. Suriye'de sadece 264 tane balistik füze atıldığı kayıtlarda yer almıştır. Binlerce insanın hayatını kaybettiği bir ülkede buna sebebiyet verenlerin sonuçları ile karşı karşıya kalması gerekir. Bu geçen zaman zarfında önceden belirlenen hedeflerin yer değiştireceğini tahmin etmemek de mümkün değil. Küçükcük bebeklerin zehirlenerek öldüğü annelerinin babaların kucaklarında taşındığı bir olayı görmezden gelmek mümkün değil. Ama başkaları iç politika kaygıları ile bunu görmezden gelebilmiştir.

-Biz dış dinamiklerin uluslararası camianın bu konuda mutlaka harekete geçmesini bekliyoruz.

-Türkiye'ye patriotlar geldiğinde muhalefetten bize yönelik çok büyük tepki gelmişti. Türkiye kendisine yönelik her türlü tedbiri almıştır.

-Anadolu Ajansı'nın Kürtçe haber yayınına başlaması büyük bir devrimdir. Bu bizim 6. dilimizdir. Bundan sonra İngilizce haber yayınına başlayacağız.

-BM Gözlemci Heyeti raporları bugünlerde yayınlanacak. BM'nin bu rapor üzerine ne yapacağı gelişecek. Buna rağmen BM Güvenlik konseyi'nden başka bir karar çıkarmı bilemiyorum. Üyeler bunu bildiği halde tavırları değişmemiştir.

-İngiltere'de oylama yapılmış ve hükümet istediği desteği alamamıştır. BM raporları sonrası yeni bir oylama olabileceği tartışılıyor.

-MHP lideri Bahçeli'nin söylediklerini tam bilmiyorum. Türkiye aldığı vergileri bu milletin huzuru ve güvenliği için sarfediliyor. Bunun içerisine iç ve dış alanlar da giriyor. Sayın Bahçeli eleştirecek başka birşey bulamamış anlaşılan.

-Türkiye yanan ateşe karşı su sıkmakla meşgul. 100 bin insan can vermiş, 500 bin insan sadece Türkiye'de. Suriye'ye yönelik bir operasyon sadece kimyasal silah kullanmak ve son olayla bağlantılı olmamalı. Sadece bir noktayı dikkate alarak yapılacak eylem istenen neticeyi vermeyebilir. Türkiye ise doğru bildiğini yapmaya çalışıyor. Biz netice almak için ne yapılması gerektiğini Türkiye detaylı olarak anlatıyor.

-BM bir karar alasydı, Nato karar alsaydı, veya gönüllüler koalsiyonu bir karar alsaydı Türkiye orada bir rol oynayabilirdi. Bugün ise ABD'nin alacağı bir karar gündemde. Ona göre durum değerlendirilir. Kuzey Irak ve Suriye için tezkeremiz var. Kendi güvenliğimiz için bu tezkereler çerçevemizde çalışmalarımız devam ediyor.

-Biz ABD veya onunla birlikte hareket edebilecek ülkeler çerçevesinde neler yapabiliriz konusunda tedbirimizi almış bulunuyoruz.

-Lübnan'da pilotların kaçırılması konusu Türkiye'nin dahli olmayan bir durumla karşı karşıya kaldık. Lübnan hükümeti ve Türkiye'nin dostları pilotların bulunup Türkiye'ye teslim etmek için çalışıyor. Pilotlarımızla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Pilotların yeri değiştirildi. Pilotlara yönelik operasyon yapılmaması için ailelerinden talep geldi. Yerlerini biliyoruz ama sağlıkla almaktan yanayız.  

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER