ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Kasım 2014 Cumartesi 10:39

Ankara'dan 300 bin kişilik göç senaryosu!

Ankaradan 300 bin kişilik göç senaryosu!

Ankara, Halep’in düşmesi durumunda 300 bin kişilik göç için senaryo hazırladı. Türkiye’ye 150 bin kişi gelecek


Suriye'de Esed güçleri, Suriyeli muhaliflerin elinde bulunan Halep’in merkeziyle bağlantıyı sağlayan Handerat’a saldırılarını artırdı. Rejim güçlerinin, muhaliflerin tek bağlantı hattı olan 4 kilometrelik koridoru kapatıp kenti tamamen kuşatmayı amaçladığı öğrenildi. Esad rejimi bu koridoru kapatmayı başarırsa Halep-Kilis hattından Türkiye’ye büyük bir göç dalgasının yaşanmasından korkuluyor. Suriye ve IŞID’den kaçanlara açık kapı politikası uygulayan Türkiye, yeni bir göç dalgasını içeren felaket senaryosu hazırladı. Senaryoya göre kent düşerse 300 bin kişilik bir göç dalgasının başlayacağı tahmin ediliyor. Göç dalgasıyla Türkiye sınırınaysa 150 bin kişi gelecek. Türkiye, sınıra dayanacak on binlerce göçmen için hazırlıklarını tamamladı.

TEK GÜVENLİ BAĞLANTI NOKTASI

Halep’ten başlayıp Kilis’e uzanan 80 kilometrelik Handerat-Kilis hattı, muhaliflerin Türkiye ile tek güvenli bağlantı noktası. Halep’in Şam rejiminin kontrolüne geçmesiyle muhalifler Türkiye sınırına çekilmek zorunda kalacak. Çatışmalardan kaçan on binlerce kişi, hem Esad hem de IŞİD güçlerinin hakim olduğu bölgelerden Türkiye’ye geçmek zorunda kalacak. Bu da on binlerce insanın can güvenliğinin olmaması anlamına geliyor.

Türkiye, Halep’in düşmesi halinde yaşanacaklar konusunda ABD ve bölgede etkin olan ülkeleri uyardı. Halep’in Esed’in eline geçmesi halinde muhalif Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) elinde Suriye genelinde büyük kent kalmamış olacak. Esed rejimi, IŞİD’in elindeki Rakka ve Deyrizor dışında Suriye’deki bütün büyük kentlerde kontrolü eline geçirmiş olacak.

SURİYELİ GÖÇMEN SORUNU PROVOKASYON TEHLİKESİ

Güvenlik raporlarına da yansıyan göçmen sorununa karşı BM tarafından acil önlem alınmazsa Türkiye’nin ciddi sorunlar yaşayacağı belirtiliyor. İşte rapordaki sorunlar:

-Göçmen Suriyeli sayısının artmasıyla yerel halk kendini ihmal edilmiş gibi hissetmeye başladı, provokasyonlara açık hale geldi.

-Dilencilik, refakatsiz çocuklar, hırsızlık, fuhuş, insan ticareti, çocuk işçiliği, çok eşlilik, erken yaşta evlilik ve şiddet olaylarında artış başladı.

-Göçmen kamplarının dışına çıkılmasıyla metruk, boşaltılan evlerin kiralanması ve işgal edilmesi sorunu ortaya çıktı.

-Suriyeli göçmenlerin şartlarının ağırlaşması provokatif eylemlere zemin hazırlıyor.
Kaynak : Habertürk 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER