ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Eylül 2014 Pazartesi 10:16

Ankara'da Feyzioğlu krizi!

Ankarada Feyzioğlu krizi!

Yargıtay’ın 71 yıllık teamülü devam ettirerek Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu’nun adli yıl açılışında konuşmasına karar vermesi yeni bir krize neden oldu.


Mayıs ayında gerçekleştirilen Danıştay’ın 146. kuruluş yıldönümü töreninde, dönemin Başbakanı Erdoğan, TBB Başkanı Feyzioğlu’nun “uzun ve siyasi” konuştuğunu belirterek tepki göstermiş ve salonu terk etmişti. Daha sonra “Feyzioğlu konuşursa bir daha bu törene gelmem” diyen Erdoğan, benzer gerekçelerle bugün yapılacak adli yıl açılış törenine de katılmayacağını belirtti.

Adli yıl açılış törenine ev sahipliği yapan Yargıtay, Erdoğan’ın bu çıkışının ardından Başkanlık Kurulu’nu toplayarak durum değerlendirmesi yaptı. Ancak ‘ifade özgürlüğü’nü gerekçe gösteren 41 üyeli Yargıtay Başkanlık Kurulu, 1943 yılından bu yana devam eden Barolar Birliği Başkanı’nın adli yıl açılış törenlerinde konuşması şeklindeki teamülün devamına karar verdi. Yargıtay’ın bu kararı yeni bir krize neden oldu.

‘HÜKÜMET’ YOK

Kararı “Nezaketsizlik” olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, törene katılmayacağını bir kez daha ifade etti. Erdoğan bugün ilk resmi yurtdışı ziyareti nedeniyle KKTC’de olacak. Adalet Bakanı bekir bozdağ ve Başbakan Davutoğlu da törenlere katılmama kararı aldı. Davutoğlu bugün 62. hükümetin ilk Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık edecek. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel de 30 Ağustos resepsiyonunda, adli yıl açılış törenine katılmayacağını ancak akşam resepsiyonuna gitmeyi düşündüğünü açıkladı.

‘İÇİŞLERİ’ ELEŞTİRİSİ

Öte yandan, törende Feyzioğlu’ndan önce kürsüye çıkacak olan Yargıtay Başkanı ali alkan yarım saatlik bir konuşma yapacak. Alkan’ın 30 sayfalık konuşmasında yargının sorunlarından, yargı bağımsızlığı ve hâkimlik-savcılık teminatına kadar önemli mesajlar vereceği kaydedildi. Yargı kulislerinde Alkan’ın hükümeti ve Adalet Bakanlığı’nı “Yargıtay’ın içişlerine karışıldığı” gerekçesiyle eleştireceği de konuşuluyor. Yargıtay Başkanı Alkan’ın yapacağı konuşmanın içeriğini 38 daire başkanı ve 2 başkanvekilinden oluşan Yargıtay Başkanlar Kurulu belirliyor.

Kaynak: Habertürk

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER