ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mart 2013 Pazartesi 15:17

"Anayasa Mahkemesi, darbe ürünü"

"Anayasa Mahkemesi, darbe ürünü"


Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin, Anayasa Mahkemesi, 1961 darbesinin ürünüdür bunu bugün hiç kimse söylemiyor.Bakan Yardımcısı Tekin, AYM'nin statükocu olduğunu savundu.

Erzurum Polis Meslek Yüksek Okulu tarafından, "Demokrasi, İhtilaller ve Yeni Anayasa' konulu panel düzenlendi. Gençlik Spor Bakan Yardımcısı Yusuf Tekin ile AK Parti Erzurum Milletvekili ve Darbeleri Araştırma Komisyonu üyesi Cengiz Yavilioğlu panelist olarak katıldı. Moderatörlüğünü Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik Gülsoy'un yaptığı panelde Tekin, Türkiye'nin yeni bir sivil Anayasaya ihtiyacının bulunduğunu söyledi. Parlamentoda grubu bulunan bütün siyasi partilerin desteği ile çıkartılacak yeni anayasının milli iradeyle gerçekleştirilmiş ilk anayasa olacağını ifaede etti.

Türkiye'nin darbelerden ve darbecilerden çok çektiğini ifade eden Tekin, 1961 darbe Anayasası'nın mevcut satükoculara kalkan olduğunu ileri sürdü. Bakan Tekin, 1961 darbe sonrasında Anayasa Mahkemesi'nin kurulduğunu ve bunun da statükoyu koruduğuna vurgu yaparak, "Hukukçular kızacak ama Anayasa Mahkemesi 1961 darbesinin ürünüdür bunu bugün hiç kimse söylemiyor. Anayasa Mahkemesi kötü müdür, kötü değildir kuşkusuz. Ama AYM eğer kendisini milli iradenin üzerinde özerk bir posizyonda tanımlarsa kötüdür. Arkadaşlar biz de 61 Anayasa'sı 61 AYM'i oluştururken, kendisini koruma adına emniyet sübabı olmuştur AYM." dedi.

"HALKIN İRADESİ ÜZERİNDE YENİ BİR VESAYET YÖNETİCİSİ"

Dünyada bir çok ülkenin AYM'nin bulunduğunu ve bunların tamamına yakının insan hak ve hürriyetlerini koruma adına görev yaptığını ancak, Türkiyedeki AYM'nin insan hak ve özgürlerini korumak adına görev ve misyonuin bulunmadığını da belirten Bakan Tekin, "AYM'lerin dünyada örnekleri, temel vasfı insan haklarına ilişkin kamu ya da özelden gelen ihlaleri engellemektir. Temel insan hak ve özgürlüklerini korumak birinci işlevidir. Bizim 61Anayasa'sının ve 82 Anayası'nın böyle bir misyonu görevi yok. İnsan haklarını güvence altına alacak metni yok. Ne iş yapıyor AYM. Sokaktaki kime sorsak ne 'AYM ne iş yapar diye. Aldığımız cevap, "Kanunların anayasaya uyguluğunu denetlemek." Arkadaşlar bu ifade masum bir ifade değil, bunun anlamı nedir? Halkın seçtiği temsilcilerin çıkardığı kanunları başkalarının kurallarına göre değerlendip iptal etmek. Yani halkın iradesi üzerinde yeni bir vesayet yöneticisi. Abarttığmı düşünebilirsiniz." dedi.

AK Parti Milletvekili Yavilioğlu ise darbelirn sosyal ve siyasal yaşamı olduğu kadar ülke ekonomisinde yok ettiğini dile getirdi. Sadece 28 Şubat sürecinin ülke ekonomisine maliyetinin 291 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Yavilioğlu, "28 Şubat'ta, 2011 vergi gelirlerinin iki katı kadar ülke ekonomisi zarara uğratıldı. 2002'de yani her bir vatandaşın cebinden 4 bin 750 çalındı. Klasik ve post modern darbelerde hep halk kaybetti. Kimler kazandı bu darbelerden bir kısım sermaye, medya, asker, darbecilerle işbirliğine meraklı akademisyen ve bir kesim hukukçular." diye konuştu.

Panel sonunda, konuşmacılar öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER