ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 11:55

Aksaray KETEM’e 1.'lik ödülü

Aksaray KETEMe 1.lik ödülü


Sağlık Bakanlığı tarafından Aksaray Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM), kanser taraması konusunda Gümüşhane, Karaman ve Çankırı illeri ile birlikte 1.'lik ödülü aldı.

Sağlıkta Umut Vakfı (SUVAK) tarafından düzenlenen, Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen 'Ulusal Kanser Haftası Sempozyumu'nda, Aksaray KETEM ekibine ödülü Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu verdi.

Bakan Müezzinoğlu, yaptığı açıklamada, kanserin bugün dünyanın en fazla canını yakan hastalıkların başında geldiğini, hastalıkla mücadele kadar korunma ve erken teşhis aşamalarının da önemli olduğuna dikkati çekti. Sağlıklı bir toplum için öncelikle hastalıklardan korunma aşamasına yoğunlaşılması gerektiğine işaret eden Müezzinoğlu, sağlıklı bir gelecek için bu alana yönelik çalışmaların etkin kılınmasının önemini vurguladı.
Genç nesillere sağlıklı bir yaşam felsefesi kazandırılabilmesi için üniversitelere ve sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü belirten Müezzinoğlu, "Sağlıklı bir yaşam felsefesini, çocukluk, gençlik yaşlarında nesillerimize yerleştiremezsek, belirli yaştan sonra ancak hastalıklarla onların teşhis ve tedavisiyle uğraşıyoruz. Sağlıklı beslenme, hareketli bir yaşam tarzı, kanser hastalıklarını neredeyse üçte bir oranında azaltabileceğimiz bir alan." diye konuştu.

Obezite, alkol ve sigara kullanımı gibi alanlarda erken yaşlarda ciddi bir kamuoyu bilinci oluşturulması gerektiğine işaret eden Müezzinoğlu, beden sağlığı kadar ruh sağlığının da aynı duyarlılıkla korunmasına çaba gösterilmesini istedi. Müezzinoğlu, yetişkinlerin içki ve sigara kullanımının çocuklarda oluşturduğu algının çok önemli olduğunu belirterek, bunu örnek almaları ya da büyüme göstergesi olarak düşünmelerinin sağlıklı bir yaşam hedefinin önündeki engellerden olduğunu kaydetti. Konunun, çocuk hakları açısından da tartışılması gerektiğini ifade eden Müezzinoğlu, onların sağlığını olumsuz etkileyecek maddelerin kullanımının özendirilmesinin yanlışlığını vurguladı.

Müezzinoğlu, "Nesiller bizim geleceğimiz. Hayata sağlıklı bakabilirlerse, sağlıklı nesillere sahip olabiliriz ve o zaman belki kanseri daha az konuşabiliriz, daha kolay yenebiliriz." diye ifade etti.

Törende, 'Malatya Dumansız Aileler Projesi' ve 'Dumansız Kampüs Uygulamaları' tütünle mücadele ödülü, Türkiye Yeşilay Derneği'ne alkol ile mücadele ödülü, Aksaray, Gümüşhane, Çankırı ve Karaman illerine kanser tarama ödülü, İzmir ve İstanbul'a kanser kayıtçılığı ödülü, Koçak Farma firmasına da onkoloji yerli yatırım teşvik ödülü verildi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER