ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ekim 2014 Salı 18:03

AK Parti’den camide resmi nikah teklifi

AK Partiden camide resmi nikah teklifi

Resmi ve dini nikahın camide kıyılması ve yeni doğan bebeklerin kulağına ezanla isimlerinin okunmasının camide yapılması için Diyanet İşleri Başkanlığı'na sunmak üzere proje hazırlanıyor.


Türkiye’de çok iyi eğitimli din adamları olduğunu ve camilerde her birinin aktif olarak sosyal hayata katılamadığı gerekçesiyle yola çıktıklarını belirten AK Parti İzmir Kadın Kolları Başkanı Özen Kızılırmak, camileri etkin hale getirecek bir projeye imza attı.

Kızılırmak, İzmir İl Müftülüğü ve din adamlarından destek gördüğünü belirttiği projeyi, önümüzdeki günlerde detaylandırarak Diyanet İşleri Başkanlığı'na sunacak. Hazırlanan proje ise yeni doğan bebeklerin kulağına ezanla isim okunması ve yeni evli çiftlerin de hem dini nikahı hem de resmi nikahlarının camide yapılmasını öngörüyor.

“CAMİ SADECE CENAZE VE BAYRAM NAMAZI KILINAN YER DEĞİL”

Amaçlarının camilerin ve din adamlarının aktivitesini artırırken, aynı zamanda camiye giden genç, çoluk çocuk ve yetişkin sayısını artırmak olduğunu vurgulayan Kızılırmak, şöyle konuştu:

“Camilerin çok atıl kaldığını, din adamlarımızın da orada ezan okumak için beklediğini gördük. Bu bizi üzdü. Çünkü camilerin daha hareketli din adamlarımızın da daha aktif ve sosyal hayatın içinde olması gerektiğini düşündük. Ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde de böyle bir öneri getirdik. Sonuç itibariyle her bebek doğduğunda isim vermek üzere din adamını eve çağırır, ezanla isim veririz.

Biz isteğe bağlı olarak, sadece bir öneri olarak bebeklerimizi alarak camiye gidip bunu yapma projesi getirdik. Aynı şekilde dini nikah kıyılıyorsa anne, baba, kardeşlerle birlikte düğünden birkaç gün önce ya da ne zaman olacaksa camiye giderek kıymanın daha hoş olacağını düşündük. Böylelikle camilerimizin daha aktif, daha coşkulu olacağını, daha çok kişinin camiye gitme alışkanlığı kazanabileceğini, camilerin sadece cenaze ve bayram namazlarının kılındığı yerler olmadığını hatırlatmak istedim”

“BU BİR TERCİH MESELESİDİR”

Projelerinin zorunluluk değil de tercih kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Kızılırmak, sözlerine şöyle devam etti: “Resmi nikah için din adamlarımıza yetki verilmesi gerekiyor. O yetki verilirse resmi nikahın camide kıyılmasında ne gibi bir sakınca olabilir ki? Bu bir tercih meselesidir.

İsteyen belediyede nikahını yapar, isteyen de gider camide hem resmi hem de dini nikahını yapar. Bizim amacımız camilerin ve din adamlarının aktivitesini artırırken, aynı zamanda camiye giden genç, çoluk çocuk ve yetişkin sayısını artırmaktır. Farklı tepki alıyoruz. Ama bu tercih meselesi, bir zorlama yok. Bizim hükümetimiz de hiçbir şeyde böyle bir zorlama yok.”

“DANANIN ALTINDA BUZAĞI ARAMANIN ANLAMI YOK”

Projeye sıcak bakanların olduğu kadar bazı kesimler tarafından tepki gördüklerini de dile getiren Kızılırmak, şunları söyledi: “Kendini Müslüman kabul eden bir insanın dini geleneklerden korkması ya da rahatsız olması anlaşılır bir şey değil. Kaba tabirle çok affedersiniz ama dananın altında buzağı aramanın anlamı yok. Biz böyle söyleyince ‘Şeriat gelecek, eski İran olacağız’ sesleri yükseliyor.

Böyle şeylerin olması mümkün değil. AK Parti hükümetinin kadını korumaya aldığı kadar hiçbir hükümet kadın için bu kadar çok çalışma yapmamıştır. Bir yabancı bebeğini alıp Ayazma denilen suda yıkayıp dua edip bir isim okuyorsa ya da evlenen çiftler gidip kilisede nikahını kıyabiliyorsa bende Müslüman bir ülkede bunu söylemenin sakıncası olmadığını düşünüyorum.“

“HERKESİN İÇİ RAHAT OLSUN, ZEKAMIZDA SORUN YOK”

Böyle bir projeyi gündeme getirmelerinden dolayı bir hicap duymadıklarını söyleyen Özen Kızılırmak, “Hiç hicap duymuyoruz. Yanlış bir şey söylediğimizi düşünmüyoruz. Herkes dininin gelenek ve göreneklerini uygulamakta özgür. Tekrar geriye döneceğiz korkusunu yaşatmak sadece bir algı yönetme, saptırmadır. O yüzden herkesin içi rahat olsun. Bizler de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız. Allah’a şükür İzmir gibi bir yerde yaşıyoruz. Eğitimlerimiz de zekamızda da bir sorun yok. Yanlış olan hiçbir şeye adım atmayız ve öneri de getirmeyiz.”

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER