ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Temmuz 2014 Pazar 17:37

Aileler 'bonzai' ile mücadeleye hazırlanıyor

Aileler bonzai ile mücadeleye hazırlanıyor

Uyuşturucu Madde Bağımlılıkları ve Alkolizmle Mücadele Federasyonu (UBAM) tarafından yapılan bir çalışma çarpıcı bir sonucu ortaya çıkardı.


 UBAM'ın araştırmasına göre; kullanıcılarını kısa sürede ölüme götüren bonzai ile mücadelede kolluk kuvvetlerinin yetersiz kaldığını gören aileler, başta büyük şehirlerde olmak üzere, ülke çapında örgütlenerek uyuşturucu satıcıları ile mücadeleye hazırlanıyor. UBAM'dan yapılan açıklamada, yetkililerin acilen önlem alması uyarısında bulunulurken, ailelerin böyle bir insiyatif almasının tehlikeli sonuçları olacağı vurgulandı.

Kurulduğu günden beri Bonzai tehlikesini kamuya duyuran ve basın açıklamalarıyla gündeme getiren UBAM Federasyonu, devleti gerekli önlemleri almaya ve halkı bir kez daha uyararak aklı selimle düşünmeye davet etti. Uyuşturucu ile mücadele konusundaki başarı veya başarısızlıkların kişilere, gruplara veya sadece devlete mal edilemeyeceğini ve uyuşturucu bağımlılığının bir insanlık sorunu olduğu için herkesin bu taşın altına elini atması gerektiğini özellikle vurgulayan UBAM Federasyonu, yaptığı çarpıcı bir araştırmaya dair önemli bilgileri kamuoyu ile paylaştı. UBAM'ın araştırmasına göre, Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı bazı bilgiler gerçeği yansıtmıyor ve sorun düşünülenden çok daha büyük.

"BONZAİ’DE ÖLÜM YILI"

2008 yılından bugüne kadar her geçen gün daha çok kullanılmakta olan bonzai bağımlılarının her an ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten federasyon verilerine göre; söz konusu uyuşturucu madde beyinde mutluluk hormonu salgılayan seratonin yataklarını 5 ile 7 yıl arasında yok ediyor. Endorfin hormonu üretimi durduğunda ise bağımlı bir daha mutlu olamıyor ve korkunç son olan intihar girişiminde bulunuyor. UBAM'ın tahminlerine göre bu yıl bu maddeden kaynaklı birçok intihar vakası gerçekleşecek.

UBAM tarafından yapılan saha uygulamaları ve istihbarat faaliyetlere sonucunda; bonzai bağımlısı ferde sahip aileler, devletin yeterli önlemleri almadığı konusunda şikayetçi. Söz konusu uyarıcı maddenin çok kolay tedarik edildiğini bildiren federasyon, bunun üzerine ailelerin sorunu kendi yöntemleri ile çözmeye çalıştıklarını aktardı.

"KAN GÖVDEYİ GÖTÜREBİLİR"

Bu kapsamda birçok ailenin torbacı olarak bilinen uyuşturucu satıcılarıyla tehlikeli ilişkiler içerisine girdiklerini ve birçok ailenin bu konuda kanun dışı yaptırımlar yapmaya çalıştıkları sonucu ortaya çıkaran UBAM, en son Eskişehir’de bir annenin oğluna madde satan bir uyuşturucu satıcısıyla yaşadığı kovalamaca sonucunda, uyuşturucu satıcısının otomobilini annenin üzerine sürmesi üzerine kadının ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldığını örnek gösterdi. UBAM yetkilileri, şu uyarılarda bulundu:

"Bu böyle sürecek olursa devletimiz istenmeyen birçok durumla karşı karşıya kalacak. Başta İstanbul olmak üzere birçok şehirden UBAM’ı arayan birçok aile uyuşturucu satıcılarına karşı önlem almak istediklerini ve durumu kolluk kuvvetlerine bildirdikleri halde herhangi bir gelişme olmadığı bilgisini verdiler. Bu nedenle sorunu kendilerinin çözeceklerini belirten ailelerin tutumları Federasyon Başkanı Dila Tezemir’i endişelendirdi. Bunun üzerine Federasyon önümüzdeki hafta içerisinde birçok üst düzey emniyet mensubu ve mülki amiri ziyaret ederek olayın vehametini anlatmak üzere harekete geçti."

"SİVİL TOPLUM YETERSİZ"

UBAM'dan yapılan yazılı açıklamada, uyuşturucu ile mücadelede birçok sivil toplum kuruluşunun ortak amacı olduğu halde ülkede bu işi başarabilecek derneklerin maddi olanaksızlıklar nedeniyle hiç kimseyle ilgilenemedikleri belirtildi. Kağıt üzerinde dernek olarak kaldıklarını belirten yetkililerin, mücadelenin sahada yapılması gerektiği fikrini savunduğuna atıfta bulunulan açıklamada, "Bağımlılıklarla mücadele konusunda devletin yanlış yönlendirildiğini ve mücadelenin lüks ofislerle, çok yıldızlı otellerde yapılan panellerle, kendi sorununu çözememişken dünyaya hitap eden platformlar kurmakla, binlerce bağımlıyı kurtarabilecek serveti düzenlenen üç toplantıda harcamakla ve yüz yıllık geçmişi olan bazı cemiyetlerin yaptıkları saçma toplantılarla çözülemeyecek. Bu işin politikasının yeniden ve en başından gözden geçirilmesi gerekiyor." denildi.

'Körler ve Sağırlar' ata sözüne dikkat çekilen açıklamada, bağımlılıktan kurtarmak için milli mücadelenin başlaması gerektiği vurgusu yapıldı.

"BİZ DAHA ÖNCE UYARMIŞTIK"

UBAM Federasyonu Başkanı Dila Tezemir de yüzlerce aileyle yaptığı görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, uzun zamandır sahada çalışmalar yapan bir sivil toplum örgütü olduklarını belirterek, "Yaptığımız çalışmaların tamamı birebir görüşmeler neticesinde insanlarımıza duyurulmaktadır. Bir yıl önce saygıdeğer basınımız üzerine düşen görevi hassasiyetle yerine getirmiş ve bütün kamuya durumu arz etmişti. Bunun üzerine polisimiz ve askerimiz aynı hassasiyetle durumun üzerine giderek birçok olayın olmasını engellemiş ve sorumlularını yakalamıştı. Ancak alınan önlemler yeterli olmamış ve bu iş sadece kolluk kuvvetlerimizin gayretleri yetersiz kalmış olacak ki ilk açıklamamızda belirttiğimiz durumlar ortaya çıkmaya başlamıştır. Her aile çocuğu için gerekli önlemi almak zorundadır ve hiç kimse devletin kendi çocuğunun başına bir polis dikmesini bekleyemez.” dedi.



 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER