ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Ekim 2014 Cuma 16:00

Ahtapotlar çalışmaya başladı

Ahtapotlar çalışmaya başladı

Maden ocağına kurulan ve su tahliyesini sağlayan Ahtapot isimli makineler hızla suyu yüzeye çekiyor.


Karaman’ın Ermenek ilçesi yakınlarındaki Pamuklu Köyü yakınlarında geçtiğimiz Salı günü yaşanan Hasşekerler Maden İşletmesi ocağında su tahliye çalışmaları bugün itibariyle hız kazandı. 

Ermenek’te su patlamasının olduğu maden ocağında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarında bugün dördüncü güne gelindi. 350 metre derinliği bulunan maden ocağının 137 metresinin su ile dolduğu için 18 işçi mahsur kalmıştı.

‘Su patlaması’ olarak nitelendirilen olay, Salı günü saat 12.15 sularında gerçekleşti. Kurtarma çalışmalarına ilk olarak maden ocağına dışarıdan temiz hava verilerek başlandı. Mahsur kalan işçilerin kurtarılması için ocağa dolan suyun tahliye edilmesi gerekiyordu. Bunun için gerekli pompa ve hortumlardan oluşan sistem kuruldu. Maden ocağından dışarıya ilk su tahliyesi ise olaydan yaklaşık 20 saat sonra Çarşamba günü sabah saatlerinde gerçekleştirilebildi. İlk su tahliyesinin yapılmaya başlandığı hortumun tahliye kapasitesinin çok düşüktü. Bu nedenle çevre illerde de yeterli teknik kapasiteye sahip pompa bulunmadığı için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden iki adet ‘Ahtapot’ isimli makine bölgeye gönderildi.

Kazanın ilk 3 gününde 137 metre suyla dolu olan ocakta su tahliye çalışmalarında istenilen sonuç bir türlü alınamadı. Suyun biran önce dışarıya atılması için İBB’nin gönderdiği iki Ahtapot’tan biri Çarşamba günü olay yerine yaklaşık 5 kilometre kala kaza yapmıştı. İkinci Ahtapot’un ise maden ocağına indirilerek sistemin kurulması ise saatler sürdü. Çarşamba günü akşam saatlerinde Ahtapot ilk su tahliyesine başladı ancak kısa bir sure sonra maden ocağındaki balçığın tıkama yapması nedeniyle tahliye işlemleri durdu.

Kazanın üçüncü gününde ise su tahliyesinin daha iyi yapılabilmesi için kepçelerle hortumun geçtiği zemin derinleştirildi. Kazanın dördüncü gününde ise iki ahtapot yoğun su tahliyesine başlayabildi.













KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER