ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 15:36

Afetlerle mücadelede kuruluşlar sahaya indi


Afetlere karşı yapılan hazırlıkların durumu ve kuruluşların afet sırasında kullanacakları teknik imkanların yeterliliği gibi konularda önemli bir yere sahip olan Afet Yönetimi Uuarı İstanbul’da açıldı. AFAD ve Sağlık Bakanlığı tarafından da desteklenen fuar, bu yıl ikinci kez “Çok geç olmadan” sloganıyla sektör temsilcilerini bir araya getirdi. AFAD Başkanı Fuat Oktay, açılış konuşmasında Suriye'de yaşanan kimsayal saldırıya atıfta bulunarak, "bu tür çatışma ve tehditlerin tarihte kaldığını arzu etmemize rağmen hiç istememize rağmen kendi evimizde bizi tehdit ettiğini görüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin ilk afet yönetimi fuarı olma özelliği taşıyan “IDME – Uluslararası Afet Yönetimi Fuarı ve Konferansı, İstanbul Fuar Merkezi’nde başladı. 2 gün süreyle doğal afetlerle ilgili bütün kuruluşları aynı çatı altında toplayacak etkinliğin açılışı, yabancı ülke bakanlarının da yer aldığı kalabalık bir heyet tarafından yapıldı. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Dr. Fuat Oktay ile birlikte Trio İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cingöz, Kimse Yok Mu Genel Müdürü Celal Türkoğlu, Al Khair Foundation Kurucusu Imam Qasim Rashid Ahmed, Brezilya Sivil Savunma Bakanı Humberto De Azevedo Viana Filho, Uganda Mülteci ve Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanı Musa Francis Ecweru kurdele keserek resmi açılışı yaptı.

BAŞKAN OKTAY: TEHDİTLERİN EVİMİZDE BİLE BİZİ ETKİLEDİĞİNİ GÖRÜYORUZ

İnsan kaynaklı doğal ya da teknolojik kaynaklı tehditlere karşı hazır olmanın yeterli olmadığını belirten Oktay, yakın geçmişteki Çernobil kazasının bunun en etkili örneklerinden biri olduğunu hatırlattı. Kazanın etkilerinin bu yıl dahil kanser ve benzeri hastalıklarla Türkiye’ye bedel ödetmeye devam ettiğini belirten Oktay, “Bugün çevremizi saran teknolojik tehlikelerin ne boyutta olduğunu yaşayarak görüyoruz. Gerek Ortadoğu, gerek Afrika boyutunda yoğunlaşan insan kaynaklı dediğimiz ama özellikle siyasi istikrarsızlık sonucu oluşan –son bir haftaya baktığınızda-afet ötesi diyebileceğiniz tehditlerin sözkonusu olduğunu görüyorsunuz. Yani bu tür çatışmaların sıkıntıların ve tehditlerin tarihte kaldığını arzu etmemize rağmen bugün hiç olmadığı kadar ciddi tehditleri olduğunu, kendi evimizde bizi nasıl tehdit ettiğini görüyoruz.” dedi.

KİMSE YOK MU DERNEĞİ GENEL MÜDÜRÜ TÜRKOĞLU: TEMEL PRENSİP YÖNETİLEBİLİRLİKTİR

Fuarın stratejik ortağı olan ve Türkiye’deki en yaygın yardım kuruluşlarından biri olan Kimse Yok Mu Derneği’nin Genel Müdürü Celal Türkoğlu, afetlerle mücadele konusunda en önemli unsurun yönetilebilirlik olduğunu kaydetti. Türkiye’nin deprem ve sel gibi afetlerle karşı karşıya olduğunu anlatan Türkoğlu, kurum olarak yoksullukla mücadelenin yanı sıra afetlerle mücadelede de aynı hasasiyeti gösterdiklerini anlattı. Türkoğlu, “Arama kurtarma sağlık ve yardım (ASYA) ekibi 13 ilde 350 gönüllüsüyle uluslar arası operasyon yapabilecek kapasitededir. ASYA aynı zamanda afetten önce yapılabilecekler konusunda da kamuoyunu bilinçlendirmeyi görev saymaktadır. ASYA arama kurtarma, medikal kurtarma ve psikososyal destekleriyle afetzedelerin bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek güçtedir” dedi.

Fuarın ana unsurları arasında afetten önce ve sonra yapılacak çalışmalar da yer alıyor. Ziyaretçiler fuarı gezerken afet durumlarında ne yapmaları gerektiğini uzmanlardan dinleme şansını da yakalayacak. Bunun yanında kullanılan teknik cihazlar hakkında da bilgi alınabilecek. Fuar iki gün süreyle açık olacak

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER