ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 19:04

'Afet zararlarının en aza indirilmesi yönünde çalışıyoruz'

Afet zararlarının en aza indirilmesi yönünde çalışıyoruz


Atatürk Üniversitesi (AÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Özyazıcıoğlu, 1989 yılından beri doğudaki deprem hareketlerini araştırdıklarını belirterek, "Merkezimiz 24 yıllık çalışmalar ile afet zararlarının en aza indirilmesi yönünde büyük katkılar sağlıyor." dedi.

    Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Mehmet Özyacıoğlu amaçlarının toplumda farkındalık ve hazırlık reflekslerini oluşturmak olduğunu söyledi. Özyacıoğlu, "Merkezimizin vizyonu, doğal afetlerin oluşum mekanizmalarının ve doğurabilecekleri hasarların tamamen anlaşıldığı bir bilgi düzeyine ve tüm risklerin düşünüldüğü bir afet yönetim sistemine ulaşmaktır. Merkezimizde, 1 İnşaat Mühendisi, 2 Jeolog ve 1 Kimyager akademisyen ile bir memur ve bir teknisyen görev yapmaktadır. İlk sismik kayıt şebekesini Rusya’dan temin edilen analog tip tek ve üç bileşenli sismometrelerle 1990 yıllarda oluşturan merkezimiz, 1998 yılından itibaren Rektörlük imkânları ile temin edilen 10 adet modern geniş bant sismograf ve iki ivme ölçere sahiptir. Sismograflarımız Doğu Anadolu’nun en kuzey doğu ucundaki Posof ve Akyaka’dan Erzincan Üzümlü’ye kadar geniş bir alanı kapsamakta olan modern istasyon yapılarına yerleştirilmiştir. Tekniğine uygun kurulmuş istasyonlarımızdan Dünya standartlarında, en düşük gürültü seviyesinde kayıt alınmaktadır. Merkezimiz, yaptığı protokollerle, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Gürcistan Sismoloji Merkezi ile de veri paylaşmaktadır." dedi.

    "KAYIT AĞI GELİŞİYOR"

    Doğu Anadolu'da özellikle Erzurum il sınırları içerisinde kayıt ağını genişletme ve depremi farklı parametrelerle takip için alternatif istasyonlar oluşturma çabasında olduklarını ifade eden Mehmet Özyazıcıoğlu, merkezin Atatürk Üniversitesi'ni temsilen, Türkiye Ulusal Sismoloji ve Arz İçi Fiziği Kurulu çalışmalarına katıldığını hatırlattı. Müdür Özyazıcıoğlu, şunları kaydetti: "Merkezimiz ve Norveç-Bergen Üniversitesi Yer Dinamiği Anabilim Dalı arasında 2011 yılı Kasım ayında düzenlenen bir çalıştayla başlayan ikili işbirliği, devam etmekte ve 2012 yılı içinde başlanılmak üzere proje hazırlıklarımız devam etmektedir. Yapılan eğitim programları merkezimiz kendi uzmanlarına ve Ulusal bazı ajansların uzmanlarına yönelik sismoloji ve deprem mühendisliği çalıştayları düzenlemektedir. Jeofizik Bölümü öğrencileri merkezimizde sismoloji alanında yaz stajı yapabilmektedirler. Ayrıca İlköğretim Okulları için Merkezimizde depremle ilgili bilgilendirme yapılmaktadır. Nuh'un gemisinin (Doğubayazıt) Jeofizik özellikleri ve yaş tespiti, Erzurum Şehir Merkezi Batı Kesiminin Geoteknik Haritalanması, Deprem Kayıt Sisteminin Modernizasyonu ve Sismik Kayıt İstasyonlarından Kesintisiz Veri Aktarımı, Doğu Anadolu Sismik Kayıt Şebekesi Ağının Genişletilmesi gibi birçok projeyi tamamladık. Ayrıca Doğu Anadolu Gözlemevi Yerleşkesi'nde Gürültü Ölçümü ve sismik riskin belirlenmesi projelerini de planlıyoruz."

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER