ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 10:39

"Adli antrpolojiyi kullanıyoruz"


Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, polis laboratuvarının, adli bilimlerin en önemli ve en vazgeçilmez kollarından biri olan 'adli antropoloji' konusunda geçen seneden itibaren hizmet verdiğini açıkladı.

Kriminal Daire Başkanlığı, adli antropolojinin adli vakaların aydınlatılmasında büyük katkıları olduğunu açıkladı. Açıklamada, “Kriminal Polis Laboratuvarı (KPL) adli antropoloji alanındaki bilimsel gelişmeleri ve yenilikleri takip etmek için ulusal ve uluslararası eğitim ve çalıştaylar düzenlemektedir. Bu doğrultuda, KPL Antropolojik İnceleme Laboratuvarı personeline Adli Tafonomik İnceleme Eğitimi ve Çalıştayı düzenlenmiştir” denildi. Emniyet Genel Müdürlüğü KPL çalıştayına Toprak Bilimci Prof. Dr. Sonay Sözüdoğru, Adli Entomolog Doç. Dr. Osman Sert ve Adli Tıp Uzmanı Dr. Süalp Bengidal'ın konuşmacı olarak katıldığı bildirildi.

ADLİ ANTRPOLOJİ NEDİR?

‘Ölüm sonrası insan iskelet kalıntılarının tanımlanmasıyla birincil olarak ilgilenen fizik antropolojinin bir dalı’ olarak bilinen adli antropoloji; adli ve kamuya ait problemlerde iskeletlerin kimliklendirilmesine ve osteoloji tekniklerinin bunlara uygulanması için özelleşmiş fizik antropolojinin alt disiplini olarak tanımlanıyor. Adli antropologlar, farklı metot ve teknikler kullanarak iskelet ve iskelete ait parçaları, kemikler üzerinde özel vurma, çarpma ve oluşmuş olan çiziklere bakarak ve kapsamlı ölçüler alarak incelerler. Bu işlemlerle, bireylerin cinsiyeti, yaklaşık ölüm yaşı, boy uzunluğu ve ırksal (etnik) kökeni hakkında bilgi sahibi olunuyor. Daha detaylı incelemelerle, bireylerin sağlık durumları,hangi ellerini kullandıkları, çocuk doğurup doğurmadıkları ve bazen hayattayken sahip oldukları meslekleri hakkında bilgi sahibi olunabiliyor.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER