ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Temmuz 2013 Çarşamba 14:41

Adanalı gazeteciler 'basında sansürün kaldırılışını' kutladı


Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Cafer Esendemir, basın özgürlüğünün demokrasinin vazgeçilemez en önemli unsurlarından birisi olduğunu söyledi.

ÇGC, basından sansürün kaldırılışının 105. yıldönümü nedeniyle bir dizi etkinlik gerçekleştirdi. İlk olarak Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, cemiyetin en yaşlı üyesi Selahattin Canka ve kurucu üye Ergün Gözüyeşil tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Gazeteciler Büyükşehir Belediyesi Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu.

Ardından etkinliğe katılan gazeteciler Basın Anıtı'na geçti. Burada Başkan Cafer Esendemir ile Akdeniz TV kameramanı Aydın Güçlü ve gazeteci Bayram Bulat tarafından anıta çelenk konuldu. Basın şehitleri anısına yapılan saygı duruşunun ardından anıtta bulunan ‘özgürlük meşalesi’ yakıldı.

Basın özgürlüğünün demokrasinin en önemli unsurlarından birisi olduğunu belirten Başkan Esendemir, “Bugün ülkemiz çok önemli bir süreçten geçerken, gazeteciler zor şartlarda görevlerini yerine getiriyor. Basın mensupları sosyal güvence açısından zor durumdalar.
Gazetecilerin ancak yüzde 5'nin sendikalı olduğu ülkemizde, çalışanların iş güvenliği yok denecek kadar az. Kaderleri patronların iki dudağı arasında olan gazeteciler, işverenlerin oto sansürü ve mevcut yasalardan kaynaklanan baskılardan dolaysı özgürce görevlerini yapamamaktadır.” dedi. Yerel medyada çalışan gazetecilerin durumlarının daha ibret verici olduğunu dile getiren Esendemir, birçok yerel medya çalışanının asgari ücreti dahi evine götüremediğini vurguladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Adana Şube Başkanı Salim Büyükkaya ise basın çalışanlarının çok zor şartlar altında görev yaptığını, çalışma alanlarının her geçen gün daraltıldığını dile getirdi.

Basın Bayramı nedeniyle Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret etti. Basın meslek ilkelerine bağlı kalarak toplumu aydınlatan basın mensuplarının bu anlamlı gününü kutladığını belirten Vali Coş, “Elbette biliyoruz ki; zor ve önemli bir görevi yapıyorsunuz. Sizlere kolaylıklar ve başarı diliyorum. Basın meslek ilkelerine bağlı kalarak mesleğini özveriyle yapan tüm meslektaşlarınızı ayrı ayrı tebrik ediyor, gönülden kutluyorum. ” dedi. Vali Coş, ziyareti sırasında Başkan Cafer Esendemir’e bir buket takdim ederken, gazetecilere kırmızı gül dağıttı.

CHP İl Başkanı Orhan Sümer ve Seyhan İlçe Başkanı Reşit Karakuş da cemiyeti ziyaret ederek, gazetecilerin bu önemli gününü kutladı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER