ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Kasım 2012 Cuma 19:18

Açlık grevindekiler bakın neyle besleniyorlarmış

Açlık grevindekiler bakın neyle besleniyorlarmış

Terör örgütünün talepleri için açlık grevine girdikleri ortaya çıkan hükümlülerin taleplerinin karşılanmadığı yalanı ortaya çıktı.


Adalet Bakanlığı, cezaevinde açlık grevi yapan tutukluları ziyaret edip rapor hazırlayan CHP'li vekilleri yalanladı. Vekiller, grevdeki tutuklulara "şekerli su" bile verilmediğini iddia etmişti.

Açlık grevinde bulunan hükümlü ve tutukluların günlük iaşelerini almadığı; bu kişilere düzenli olarak tuz, bal, limon, şeker ve vitaminler verildiği ifade edildi. CHP milletvekilleri tarafından ziyaret edilen Ankara 1 No.lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda açlık grevi eyleminde bulunan hükümlü-tutuklu bulunmadığı vurgulandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 31 Ekim'de CHP milletvekilleri Veli Ağbaba, Aytuğ Atıcı, Melda Onur, Nurettin Demir'in Ankara 1, 2 No.lu F Tipi, Ankara Kadın Kapalı, Bolu F Tipi, Kocaeli 1 ve 2 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumları'nda açlık grevi eyleminde bulunan hükümlü-tutukluları ziyaret ettikleri belirtildi.

BAKAN: "TUZ, BAL, LİMON VE ŞEKER VERİLİYOR"

CHP'li vekiller, 1 Kasım'da yapmış oldukları basın açıklamasında ise 'Eylemcilerin iaşe bedellerinin Adalet Bakanlığı tarafından kesildiği, açlık grevine başlamadan önce Adalet Bakanlığı'na ve Başbakanlığa dilekçe vererek iaşe bedellerinin kendilerine limon, şeker ve su olarak verilmesini istedikleri, ancak bu taleplerinin reddedildiği, önemli sağlık sorunları yaşadıkları ve en fazla kilo kaybının 18, ortalama kilo kaybının ise 10 kilogram olduğu' iddialarına yer verildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "2 Kasım 2012 tarihi itibariyle 67 ceza infaz kurumunda açlık grevi eylemi yapan 682 hükümlü ve tutuklu bulunmaktadır. Kocaeli 1 No.lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda açlık grevi eyleminde olan 15 kişi arasında en fazla kilo kaybının 7,2 kg olduğu, Kocaeli 2 No.lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda açlık grevi eyleminde olan 14 kişi arasında ise en fazla kilo kaybının 8 kg olduğu doktor kontrolleriyle tespit edilmiştir. Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 19 kişinin katıldığı açlık grevinde hükümlü/tutuklular ilk muayenelerinde kilolarını ölçtürmedikleri için kilo kayıpları tespit edilememiştir. Söz konusu ceza infaz kurumlarında açlık grevine katılan hükümlü ve tutuklular, her gün düzenli olarak doktor tarafından kontrol edilmektedir ve sağlık durumlarının kritik düzeyde olmadığı doktorlar tarafından belirtilmiştir. CHP milletvekilleri tarafından ziyaret edilen Ankara Kadın Kapalı, Ankara 2 No.lu F Tipi, Kocaeli 1 ve 2 No.lu F Tipi, Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında, açlık grevinde bulunan hükümlü ve tutuklular günlük iaşelerini almamaktadırlar. Bu kişilere düzenli olarak tuz, bal, limon, şeker ve vitaminler verilmektedir." denildi.

CHP'LİLERİN ZİYARET ETTİĞİ CEZAEVİNDE AÇLIK EYLEMİ YOK

CHP milletvekilleri tarafından ziyaret edilen Ankara 1 No.lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda açlık grevi eyleminde bulunan hükümlü-tutuklu bulunmadığının vurgulandığı açıklamada, "Tutuklu ve hükümlülerin 'açlık grevine başlamadan önce Adalet Bakanlığına ve Başbakanlığa dilekçe vererek iaşe bedellerinin kendilerine limon, şeker ve su olarak verilmesini istedikleri ancak bu taleplerinin reddedildiği' iddiası tamamen gerçek dışıdır. Açlık grevine katılan hükümlü - tutukluların bulunduğu odalarda kalan ve açlık grevine katılmayan diğer hükümlü-tutuklular ise günlük iaşelerini almakta ve kantin alışverişi yapmaktadırlar.

Açlık grevi eylemcilerinin iaşe bedellerinin CTE Genel Müdürlüğü tarafından kesildiğine ilişki iddia da tamamen gerçek dışıdır. TBMM İnsan Hakları Komisyonu, Cezaevleri Alt Komisyonu üyeleri, 1 Kasım 2012 tarihinde, kurum doktoru ve bir bağımsız doktorla birlikte Bolu F ve T Tipi Ceza İnfaz Kurumları'nda açlık grevinde bulunanları ziyaret etmiştir. Ziyaret sonrası yapılan açıklamada 'açlık grevinde bulunanları diğer mahkumlardan ayırt edemedikleri, sağlık sorunlarının bulunmadığı, normalde 14 gün sonra görülen çöküntü ve zihin sekmeleri gibi belirtilere rastlanmadığı' ifade edilmiştir. Komisyonun bu değerlendirmesi de CHP milletvekillerinin raporunu doğrulamamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER