ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Ekim 2014 Cuma 20:29

Abdullah Gül: Kitap okuma rakamları içimi kararttı

Abdullah Gül: Kitap okuma rakamları içimi kararttı

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kitap okumayla ilgili rakamların içini kararttığını söyledi.


Bir dizi etkinliklere katılmak üzere memleketi Kayseri’ye gelen 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, günün son programında Kayseri Kitap Fuarı’nın açılış törenine katıldı.

Mehteran takımı eşliğinde karşılanan Gül, kendisine sevgi gösterisinde bulunan çocukları sevdi. Törende bir konuşma yapan Gül, kendisinden önce konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın TÜİK’in kitap okumayla ilgili verdiği rakamlara değindi. Yıldız’ın ‘Günde 1 dakika kitap okuyoruz’ sözüne atıf yapan Gül, “Kitap okumayla ilgili rakamlar, içimizi karattı.” dedi. Okuma oranını çok düşük olmasının kaygılandırıcı olduğunu anlatan Gül, “Tabi ki okumak küçükken başlayan bir alışkanlık. Kitap okuma kampanyaları kapsamında birçok şehri ziyaret etmiştik. Bu rakamları dinleyince bu faaliyetleri daha değerli buldum. Herkesin okuması ve kendisini şarz etmesi gereken dönemler vardır. Önce bu faaliyeti yapanları tebrik etmek istiyorum. Burada fark ettim, çok değerli yazarlarımız, fikir adamlarımız var. Onları da selamlıyorum.” diye konuştu.

Kayseri’nin aslında eğitim merkezi olduğunu dile getiren Gül, “Hem dini hem pozitif ilimlerde merkezdir Kayseri. Hastaneler, şifahaneler, medreseler, büyük din adamları, bunların pek çoğu Kayseri’de var. Bugün şüphesiz ki İstanbul başta olmak üzere kültür hayatı çok farklılaştı, zenginleşti.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da, konuşmasında kitap okumayla ilgili TÜİK rakamlarını paylaştı. Kitap fuarının Kayseri’de düzenlenmiş olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Yıldız, “TÜİK araştırmasına göre günde 6 saat televizyon izliyoruz, 3 saat internete giriyoruz. Ancak 1 dakika kitap okuyoruz. Okuyabilmemiz lazım. Avrupa’da yüzde 21’lerde olan okuma oranı Türkiye’de binde 1. Sıralamada en son sıradayız. Bunu telafi etmeliyiz. Bu kendimize çeki düzen vermemiz gerekiyor. Çocuklarımıza kitap okumayı aşılamamız lazım. Azerbaycan’da bile 100 binden az baskı yapan yok. Japonya’nın nüfusu Türkiye’nin 2 katı. Burada senede 4 milyarın üzerinde kitap basılırken Türkiye’de sadece 23 milyondur.” diye konuştu.

Kitap Fuarı töreninde Gül ve Yıldız'ın yanı sıra, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Milletvekili Yaşar Karayel, Vali Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, yazarlar ve çok sayıda davetli de hazır bulundu.

Konuşmaların ardından protokol, fuarın açılış kurdelesini birlikte kesti. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindekiler daha sonra kitap stantlarını gezerek görevlilerden bilgi aldı. Gül, kitap yazarlarıyla da sohbet etti.






















KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER