ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Ekim 2013 Cumartesi 16:48

ABD'nin telekulak faaliyetlerine milcep engeli

ABDnin telekulak faaliyetlerine milcep engeli

Devletin zirvesi, telefon dinleme olaylarına karşı TÜBİTAK teknolojisi ile korunuyor.


Başbakan Tayyip Erdoğan ve bakanlar ile kritik kurumların başındaki yetkililer, kendilerine dağıtılan 'MİLCEP-K2' sayesinde verileri şifrelenmiş şekilde telefon görüşmesi yapabiliyor.

MİLCEP ÜST DÜZEYLERE DAĞITILDI

TÜBİTAK tarafından geliştirilen MİLCEP projesi ile devletin zirvesi olası dinleme girişimlerinden korunuyor. MİLCEP K1'in ardından geliştirilen, daha küçük ve kullanışlı olan MİLCEP-K2 Erdoğan'ın yanı sıra Bakanlar Kurulu'na ve başta Genelkurmay Başkanlığı olmak üzere kritik güvenlik ve istihbarat birimlerinin yöneticilerine dağıtıldı.

Yazılımı milli olan telefonla yapılan görüşmelerin dış istihbarat birimlerince çözülemeyeceği belirtiliyor. Ses ve verileri şifreleyerek GSM ağı üzerinden güvenli iletişim sağlayan telefonda rehber, mesaj, ajanda, güvenlik uygulamaları gibi standart özellikler bulunuyor.

KAMERA YOK OYUN VAR

Güvenlik nedeniyle kamerasız olarak üretilen cihaz ayrıca dahili kripto modülü içeriyor. MİLCEP-K2 aksesuarlar yönünden de zenginleştirildi. Telefonlarda oyun da bulunuyor. Mesajları da şifreleyebilen telefon, bir hafta stand-by konumunda bekleme süresine sahip. 250 MB RAM'a sahip olan telefonun ağırlığı yaklaşık 150 gram.

KRİPTOLU CHAT...

Telefona yeni eklenen özellikler arasında başında kriptolu chat (şifreli sohbet) geliyor. Cihazın tuş takımıyla veya bilgisayara bağlanarak kriptolu chat yapılabiliyor. Yeni model eskisine göre 4 kat daha hızlı bir işlemciye sahip.

6 NATO ÜLKESİ ÜRETEBİLİYOR

TÜBİTAK'ın geliştirdiği MİLCEP ile Türkiye bu özelliğe sahip GSM kripto cihazı üretebilen 6 NATO ülkesinden birisi haline geldi. Türkiye'nin yanı sıra Amerika, Almanya, İspanya, Fransa ve Norveç'te de benzer kriptolu cihaz üretiliyor.
MİLCEP-K2 kullanılırken karşılıklı sertifika arıyor. Görüşme başlangıcında iki cihaz karşılıklı olarak birbirlerinin sertifikalarını kontrol edip tek kullanımlık kripto anahtarını oluşturuyor. Görüşme sonlandıktan sonra iki tarafta da kullanılan kripto anahtarı siliniyor. Dinlenilmeye çalışılan cihazın kripto anahtarı elde edilemediğinden, kriptolu veriler çözülemiyor. Telefon görüşmesinden önce kriptolu konuşmaya geçildiği konusunda kullanıcıya uyarı yapılıyor.

FRASIZLAR'IN KRİPTO CEBİ 30 SN RÖTARLI

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonunun ABD tarafından takip edildiği yönündeki iddialar dünya genelinde casusluk endişelerini tekrar gündeme getirdi. Merkel'in devlet işleri için şifreli bir telefon kullandığı, parti işleri için de normal bir telefon kullandığı, dinlendiği iddia edilen telefonun kripto sistemi olmayan cep olduğu tahmin ediliyor. Fransa'da ise üst düzey devlet görevlilerine savunma sanayi şirketi Thales tarafından yapılan 3 bin 300 euro'luk kriptolu Teorem cep telefonları dağıtılıyor. Ancak bu sistem bazen yavaş işlediği için tercih edilmiyor. Örneğin Teorem telefonlarında bir arama yapmak için güvenlik kodlarını devreye aldığı için 30 saniye bekleniyor.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER