ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Haziran 2013 Çarşamba 16:08

ABD'de hedef Bush'un Yurttaşlık Yasası


ABD'deki izleme skandalına zemin oluşturduğu ifade edilen ve eski Başkan George W. Bush döneminde 11 Eylül saldırılarının ardından çıkarılan Yurttaşlık Yasası'na karşı eleştiriler artıyor. Ülkedeki sivil haklar savunucusu kuruluşlar, Amerikan Kongresi'ne, yasayı gözden geçirme talebinde bulundu.

Skandalın merkezindeki kurumlar, dinleme ve izleme veri kayıtlarını tutan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ile Federal Soruşturma Bürosu'na (FBI) karşı birlik olan 80'den fazla sivil haklar savunucusu grup ve kuruluş Kongre'ye ortak mektup yazdı.

NSA'nın elektronik izleme programının soruşturulması ve bu konuda sınırlamalar getirilmesini isteyen kuruluşların ana hedefini Bush döneminin Yurttaşlık Yasası oluşturuyor. Bu hususta Kongre'yi uyaran ve iç istihbarat operasyonlarının soruşturulması talebini dile getiren kuruluşlar, anayasaya aykırı izlemelerin sonlandırılması konusunda tavsiyeler sunacak özel bir komite kurulması talebini dile getirdi.

Kongre'ye, acilen NSA ve FBI'ın veri kaydetmesi eylemlerine hukuki çerçeve oluşturan Yurttaşlık Yasası ve Dış İstihbarat İzleme Yasası'nın (FISA) yeniden gözden geçirilmesi çağrısı yapılan mektupta, soruşturma sonucunda ortaya çıkacak anayasaya aykırı ve yasal çerçeve dışındaki dinlemelere, hangi resmi yetkilinin karar verdiğinin de halka açıklanması istendi.

Söz konusu mektubu imzalayanlar arasında, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), Elekrtonik Sınır Vakfı (EFF), Teknoloji ve Demokrasi Merkezi, Özgürlük Çalışmaları gibi önemli kuruluşların yanı sıra çok geniş kitleleri temsil eden gruplar da yer alıyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER