ÖNE ÇIKANLAR :
GÜNDEMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Ekim 2013 Çarşamba 14:13

AB Türkiye İlerleme Raporu'nu yayınladı

AB Türkiye İlerleme Raporunu yayınladı

Avrupa Komisyonu, Türkiye İlerleme Raporu'nu resmen açıkladı.


Demokratikleşme paketinin olumlu karşılandığı raporda, Türkiye’deki adalet sistemine yönelik eleştiriler de yer aldı.

Ekim 2012 - Eylül 2013 dönemini kapsayan ilerleme raporunda, demokratikleşme paketi ve yargı reformlarından olumlu yönde bahsedildi.

DEMOKRATİKLEŞME PAKETİNE ÖVGÜ

"Hükümetin daha fazla demokratikleşme ve siyasi reformlara yönelik taahhüdünü koruduğu" mesajının verildiği raporda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Eylül'de açıkladığı demokratikleşme paketine atıf yapıldı. Paketin içeriğine detaylı şekilde yer verilen belgede, "demokratikleşme paketinin Avrupa standartları göz önünde bulundurularak uygulanmasının kilit önem arz ettiği" vurgulandı.

Yargı reformu paketlerine geniş yer ayrılan raporda, üçüncü ve dördüncü yargı paketlerinin Avrupa standartlarıyla uyumlu uygulanması halinde Türkiye'deki ifade özgürlüğüne olumlu katkıda bulunacağı belirtildi.

GEZİ OLAYLARI

Gezi Parkı olaylarına da değinilen raporda, İstanbul'un merkezindeki bir projeye karşı başlayan protesto olaylarının daha geniş taleplerle farklı şehirlere yayıldığı ve protestocular arasında "az da olsa şiddete başvuranların" görüldüğü anlatıldı.

Belgede, "Türkiye'de büyüyen ve aktif bir sivil toplum var. Mayıs-haziran döneminde İstanbul'da ve diğer şehirlerdeki Gezi Parkı protestoları aktif ve canlı vatandaşlık olgusunun ortaya çıkışını gösterdi" tespitine yer verildi.

AB, güvenlik birimlerinin olaylar sırasında aşırı güç kullandığını belirtirken, insan hakları ihlalleri iddialarıyla ilgili olarak görevden uzaklaştırma ve idari soruşturma uygulamalarının devreye sokulduğunun altını çizdi.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER